Cytat Zamieszczone przez jot Zobacz posta
ehh, te ciągłe płacze na kolory puszek nikona..
Takie problemy mają tylko ludzie którzy nie za bardzo wiedzą jak używać aparatu.. Proponuję jakikolwiek wzornik i ustawienie balansu bieli ręcznie. Wywoływanie rawów w CNX2 i tyle..
A jak się komuś dalej nie podoba to niech sobie wyciągnie do LR np. profile z 5D i podgra do Nikonowych..
Jeżeli chodzi o ofertę dla amatora, wyłączając filmy, Nikon ma lepszą ofertę
I tak o to swoją głupią wypowiedzią wywołasz zapewne kolejną wojnę systemową. Po przeczytaniu jej mam wrażenie, że Ty także nie miałeś żadnej z nikonowskich puszek w ręce. Kolory to kolory jednym pasują innym nie i kropka. Po to są systemy by pomiędzy nimi wybierać

Mi niestety nie pod pasowała obsługa-ergonomia czy nawet te kłopotliwe kolory. Niestety, ale nie zawsze mam ochotę na obrabianie zdjęć w LR, bo przywykłem do tego, że to co ustawię w aparacie sam powinno wyjść tak jak ja sobie tego życzę - niestety nikon nie chciał mi na to pozwolić, a canon się zgadza zawsze.

W nikonie znajdziemy natomiast masę wygodnych i względnie tanich szkieł dla amatora. To naprawdę robi wrażenie o ile chce się tanim kosztem zbudować systemie.

Każdy system ma swoje wady i zalety, o obróbce nie będę dyskutował, bo czarnym krokiem dowiemy się, że zdjęcia z Pentaxa są najlepsze optycznie i nie trzeba ich nawet obrabiać.

Nikona miałem i czułem dyskomfort może to z powodu ciągłej obróbki koloru czerwonego czy jego budowy lub faktu, że nie miałem opcji czyszczenia matrycy przy włączaniu i matryca witała nowych gości. Ten system mi odpowiadał, ale niestety potrzebowałem taniej i w miarę wygodnie.

Z Canonem jest mi na razie dobrze, nie widzę problemów z obróbką czy z uchwytem i kolorami. Czasem tylko denerwuje mnie fakt, że nie mam okazji do zdjęć