Cytat Zamieszczone przez mirasb Zobacz posta
Witam
I jeszcze jedno : rekojmia trwa 1rok od daty zakupu. Ma zastosowanie w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej.
Możemy jako klienci reklamować w ramach niezgodności towaru z umową i wtedy odpowiedzialność sprzedawcy trwa 2 lata.

Pozdrawiam
Mirek
Zgadza się - częściowo:razz:
Cytując: Odpowiedzialność z tytułu rękojmi jest odpowiedzialnością bezwzględną, gwarantowaną każdemu nabywcy przepisami Kodeksu cywilnego i ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego.

Jakiekolwiek ograniczenia bądź wyłączenia odpowiedzialności z tytułu rękojmi są zakazane w sprzedaży konsumenckiej, której stroną jest konsument dokonujący nabycia towaru niezwiązanego bezpośrednio z jego działalnością gospodarczą lub zawodową. Wyłącznie przedsiębiorcy w relacjach między sobą mogą ustalać ograniczenia odpowiedzialności wynikającej z rękojmi.

Ważnym elementem jest prawo do zwrotu wadliwego towaru: jeżeli niezgodność towaru z umową została stwierdzona w ciągu 6 miesięcy od dnia zakupu to domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania towaru.
Ja ilekroć miałem problemy zawsze korzystałem z rękojmi, na szczęście zazwyczaj było to obuwie.:rolleyes:
Niezgodność towaru z umową jest najpotężniejszym narzędziem ale o tym można długo a to nie to forum Zagalopowałem się sorki.
Ale abyśmy nie musieli korzystać z naszymi fotozabaweczkami