No niby masz rację, ale zależy jakie się ma oko ;-)
Najprawdopodobniej tak właśnie zrobie ale chciałem zapytać czy to jakoś można zmieżyć?
Dzięki!
No niby masz rację, ale zależy jakie się ma oko ;-)
Najprawdopodobniej tak właśnie zrobie ale chciałem zapytać czy to jakoś można zmieżyć?
Dzięki!
a ja się zawsze zastanawiałem co to takiego, a z praktycznej strony do czego (ta płaszczyzna) ma służyć?Zamieszczone przez Silent Planet
Ostatnio edytowane przez bartekkaszub ; 16-12-2005 o 01:51
Odkąd mi pokazałeś Janusz swoją głowicę do panoram i objaśniłeś, jak znajdujesz punkt nodalny (na polski - jest to punkt węzłowy obiektywu)Zamieszczone przez Janusz Body
zacząłem myśleć, jak to naukowo znaleźć
Da się!
Wystarczy skorzystać ze znanego wzoru soczewkowego.
Płaszczyznę filmu (znaczek na korpusie) dzieli od punktu węzłowego odległość "a".
Płaszczyznę przedmiotową (tę, na którą ustawiamy ostrość) dzieli od punktu węzłowego odległość "b".
Ogniskowa to: "f"
Płaszczyzny są do siebie równoległe, a ich odpowiednie odległości obliczamy wg ponizszego wzoru:
1/a + 1/b = 1/f
W przypadku obiektywów punkt będzie ruchomy i na pewno nie wypadnie, jak to napisał Tomek Goliński w połowie długości obiektywu, bo wtedy obiektyw 600 mm musiałby miec fizycznie 1,2 m długości
Wklepałem dane swoich obiektywów do Excela i całkiem możliwe wyniki powychodziły.
Można sobie stworzyć tabelkę, jak ustawić głowicę do panoram dla każdego obiektywu jakiego się używa.
Jednak dla mlody911 to się raczej nie przyda, lepiej będzie zmajstrować matówkę, na której ustawi się ostrość na oko.
A jeszcze lepiej znaleźć stary aparat ze szmatą zakładaną na głowę i po kłopocie![]()
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
Ja nie napisałem, że punkt nodalny jest w środku obiektywu. Napisałem, że środek (optyczny w domyśle, bo o takim tu mowa) obiektywu będzie przy ustawieniu na nieskończoność w odległości równej długości ogniskowej od płaszczyzny filmu! Czyli właśnie to, co wynika z podanego wzoru Gaussa.
Teraz mogę Cię zrozumiećZamieszczone przez Tomasz Golinski
Wcześniej wyszło, że "środek obiektywu".
Ten "domyślny" się zgubił![]()
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.