Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Punkt "centralny" obiektywu!

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

No niby masz rację, ale zależy jakie się ma oko ;-)
    Najprawdopodobniej tak właśnie zrobie ale chciałem zapytać czy to jakoś można zmieżyć?
    Dzięki!

Dopiero zaczyna Awatar bartekkaszub
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet
    Na aparacie masz zaznaczone miejsce ( "płaszczyznę filmu" ) od którego zaczynsz pomiar.
    a ja się zawsze zastanawiałem co to takiego, a z praktycznej strony do czego (ta płaszczyzna) ma służyć?
    Ostatnio edytowane przez bartekkaszub ; 16-12-2005 o 01:51

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Silent Planet: Taż to chyba dokładnie "srodek optyczny obiektywu" czyli punkt nodalny.
    Odkąd mi pokazałeś Janusz swoją głowicę do panoram i objaśniłeś, jak znajdujesz punkt nodalny (na polski - jest to punkt węzłowy obiektywu)
    zacząłem myśleć, jak to naukowo znaleźć
    Da się!

Wystarczy skorzystać ze znanego wzoru soczewkowego.

Płaszczyznę filmu (znaczek na korpusie) dzieli od punktu węzłowego odległość "a".
    Płaszczyznę przedmiotową (tę, na którą ustawiamy ostrość) dzieli od punktu węzłowego odległość "b".
    Ogniskowa to: "f"
    Płaszczyzny są do siebie równoległe, a ich odpowiednie odległości obliczamy wg ponizszego wzoru:

1/a + 1/b = 1/f

W przypadku obiektywów punkt będzie ruchomy i na pewno nie wypadnie, jak to napisał Tomek Goliński w połowie długości obiektywu, bo wtedy obiektyw 600 mm musiałby miec fizycznie 1,2 m długości

Wklepałem dane swoich obiektywów do Excela i całkiem możliwe wyniki powychodziły.
    Można sobie stworzyć tabelkę, jak ustawić głowicę do panoram dla każdego obiektywu jakiego się używa.

Jednak dla mlody911 to się raczej nie przyda, lepiej będzie zmajstrować matówkę, na której ustawi się ostrość na oko.
    A jeszcze lepiej znaleźć stary aparat ze szmatą zakładaną na głowę i po kłopocie
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja nie napisałem, że punkt nodalny jest w środku obiektywu. Napisałem, że środek (optyczny w domyśle, bo o takim tu mowa) obiektywu będzie przy ustawieniu na nieskończoność w odległości równej długości ogniskowej od płaszczyzny filmu! Czyli właśnie to, co wynika z podanego wzoru Gaussa.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ja nie napisałem, że punkt nodalny jest w środku obiektywu. Napisałem, że środek (optyczny w domyśle, bo o takim tu mowa) obiektywu będzie przy ustawieniu na nieskończoność w odległości równej długości ogniskowej od płaszczyzny filmu! Czyli właśnie to, co wynika z podanego wzoru Gaussa.
    Teraz mogę Cię zrozumieć
    Wcześniej wyszło, że "środek obiektywu".
    Ten "domyślny" się zgubił
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów