Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: co poszlo nie tak? - Nie kumam tego obiektywu :(

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Zielonka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Poza tym w jakim trybie fotografowałaś :-?
    File Name IMG_2620.CR2
    Camera Model Canon EOS 550D
    Firmware Firmware Version 1.0.9
    Shooting Date/Time 2011-02-12 10:52:31
    Owner's Name
    Shooting Mode Manual Exposure
    Tv( Shutter Speed ) 1/4000
    Av( Aperture Value ) 1.8
    Metering Mode Spot Metering
    ISO Speed 100
    Auto ISO Speed OFF
    Lens EF50mm f/1.8 II
    Focal Length 50.0mm
    Image Size 5184x3456
    Image Quality RAW
    Flash Off
    FE lock OFF
    White Balance Mode Auto
    AF Mode One-Shot AF
    AF area select mode Manual selection
    Picture Style Standard
    Sharpness 3
    Contrast 0
    Saturation 0
    Color tone 0
    Color Space sRGB
    Long exposure noise reduction 0:Off
    High ISO speed noise reduction 0:Standard
    Highlight tone priority 0isable
    Auto Lighting Optimizer 3isable
    Peripheral illumination correction Disable
    File Size 22490KB
    Dust Delete Data No
    Drive Mode Single shooting
    Live View Shooting OFF
    Camera Body No. 1331701928
    Comment

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

No ok, ekspozycja na Manualu, f/1,8 - nie wiem czy 550D ma coś takiego w menu jak "wyświetlanie punktu AF" jeśli tak, to uaktywnij tą opcję i sprawdź na podglądzie gdzie tak na prawdę Ci ustawiło ostrość, bo na pewno nie na pierwszą latarnię. Jeśli by ustawiło tak jak chciałaś to ściana budynku by była lekko rozmyta, a ona jest na tym zdjęciu akurat najostrzejsza

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    No ok, ekspozycja na Manualu, f/1,8 - nie wiem czy 550D ma coś takiego w menu jak "wyświetlanie punktu AF" jeśli tak, to uaktywnij tą opcję i sprawdź na podglądzie gdzie tak na prawdę Ci ustawiło ostrość, bo na pewno nie na pierwszą latarnię. Jeśli by ustawiło tak jak chciałaś to ściana budynku by była lekko rozmyta, a ona jest na tym zdjęciu akurat najostrzejsza
    DPP ma taką funkcję i tam sobie zobaczysz gdzie trafił AF

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Zielonka

Domyślnie

Ostrosc mam ustawiona na centralny punkt. Podjerzenie nic nie da, jak pisalam - przekadrowalam.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Takie zjawisko będziesz miały jak będziesz przekadrowywała robiąc w AL Focus lub Al Servo. Chociaż exif temu przeczy! Podobnie zdarzy się jak masz nie ustawiony centralny punkt ostrzenia tylko prawy skrajny - i to jest prawdopodobne o ile nie jesteś pewna, że ci błysnęło na czerwono w trakcie ostrzenia dokładnie na latarni. Trzecia - jak dla mnie najbardziej prawdopodobna sytuacja to taka, że po przekadrowaniu drgnął ci palec na spuście (jakiś pioruńsko czuły musi być) i jeszcze raz "w oka mgnieniu" centralny punkt wyostrzył na ścianie budynku. Jeśli to miało miejsce - reszta się zgadza z obrazkiem. Spróbuj jeszcze raz (najlepiej bez przekadrowywania i ze statywu) i daj znać jak poszło
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Zielonka

Domyślnie

50/1.8 u mnie nie bardzo chce dzialac na innych punktach (stad ustawiony centralny), co do ostrzenia tego obiektywu w sposob niezauwazalny i "w mgnieniu oka" to raczej niemozliwe
    Blysnelo mi napewno na latarni.... jesli trafiam punktem w tym obiektywie z 2m w oko kota, to raczej trafie z 7 w latarnie...
    Jutro jeszcze posprawdzam, ale na jesieni wywinal mi dokladnie podobny manewr, a nie sadze, zebym nie trafila w samochod (odleglosc jakies 10m i znow GO jak na nieskonczonosci)

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Czytając niewiarygodne historie o drganiu palca, mega czulych spustach i blyskawicznym ostrzeniu 50mm 1.8 ( hehe ) nikt nie wzial pod uwage ze af po prostu nie trafil ? Czyjnik af jest "spory" i przy tego typu scenie oczywistym jest ze zalapal pieknie kontrastowy bilboard a nie latarnie. Do autora watku to wiele latwiej trafic dla AF z 2m w oko kota niz w latarnie z 7 na tle budynku gdzie masa roznych linii i ciekawych dla autofokusa rzeczy...
    Przyjmij to za pomylke AF.
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Zielonka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OsMax Zobacz posta
    Przyjmij to za pomylke AF.
    Nie trafienie w samochod klasy D tez mam przyjac za pomylke AF? O bogowie... 50/1.4 tez ma takie jazdy?

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Jak AF się myli to nie ma znaczenia na co celowałaś co było przed obok za, po prostu czasem złapie ostrość gdzie indziej...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Af czasami sie myli jak dla mnie w wer.1.4 nawet czesciej ;-). I to co jest w bliskim sasiedstwie punktu na ktory lapiemy ostrosc wg. Mnie ma znaczenie :-)
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów