Sam przechodziłem przez temat fotografii IR. Na początku byłem przekonany, że normalnie nie przerobionym aparatem z złożonym filtrem podczeriwni da się takie zdjęcia wykonać. Fotografując w pełnym słońcu drzewa musiałem ustawiać czas naświetlania po 20 sekund przy ISO 100, a i tak nie dało się takiego obrazka obrobić na komputerze by uzyskać białe liście. Po prostu wszystko było w odcieniach różu, więc pozostawało kolorowanie ręczne w PS
Postanowiłem, przerobić mojego wysłużonego 400d na "full spectrum". Wyciągnąłem cały moduł matrycy i usunąłem zarówno filtr IR-CUT jak i pierwszy filtr dolno-przepustowy (ten od czyszczenia "matrycy" z kurzu).
Po takiej modyfikacji, z odpowiednio ustawionym balansem bieli, zdjęcia wychodzą idealne prosto z puszki.Latem można strzelać niesamowite zdjęcia przyrody a zimą do astrofotografii jak znalazł
Przykładowa fota prosto z puszki - Czas naświetlania 1/320 przy f/7.1 i ISO 200:
Tutaj inna, po lekkich modyfikacjach z suwakami - Czas naświetlania 1/2000 przy f/2.8 i ISO 100