Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: zdjecia w podczerwieni w canonie 60d

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Halifax

Domyślnie Odp: zdjecia w podczerwieni w canonie 60d

Odkopię temat.
    Mam Canon 60D + Sigma 18-250 + IR760. Przy ISO 800, w pełni otwartej dziurze i czasie 30" coś tam widać. Da się coś z tym zrobić? Irytują mnie takie czasy naświetlania. Dałem się skusić na filtr po przeprowadzeniu testu z pilotem, tyle że w ciemnym pomieszczeniu z długim czasem naświetlania - czerwona kropa była to kupiłem Przetestowałem także 300D i jest podobnie. Może ta Sigma ma jakieś dodatkowe powłoki?

Początki nałogu

Czy robiłeś zdjęcia dzisiaj? Do tego typu zdjęć powinno być pełne słońce wtedy wystarczy 15-20 sek. Jeżeli chcesz używać ten filtr przy zachmurzonym niebie do osiągnięcia innych efektów niż "zima latem" to niestety czasy będą szły w minutach.
    CMEHA - reszta to upgrade

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Sam przechodziłem przez temat fotografii IR. Na początku byłem przekonany, że normalnie nie przerobionym aparatem z złożonym filtrem podczeriwni da się takie zdjęcia wykonać. Fotografując w pełnym słońcu drzewa musiałem ustawiać czas naświetlania po 20 sekund przy ISO 100, a i tak nie dało się takiego obrazka obrobić na komputerze by uzyskać białe liście. Po prostu wszystko było w odcieniach różu, więc pozostawało kolorowanie ręczne w PS

Postanowiłem, przerobić mojego wysłużonego 400d na "full spectrum" . Wyciągnąłem cały moduł matrycy i usunąłem zarówno filtr IR-CUT jak i pierwszy filtr dolno-przepustowy (ten od czyszczenia "matrycy" z kurzu).
    Po takiej modyfikacji, z odpowiednio ustawionym balansem bieli, zdjęcia wychodzą idealne prosto z puszki. Latem można strzelać niesamowite zdjęcia przyrody a zimą do astrofotografii jak znalazł

Przykładowa fota prosto z puszki - Czas naświetlania 1/320 przy f/7.1 i ISO 200:

Tutaj inna, po lekkich modyfikacjach z suwakami - Czas naświetlania 1/2000 przy f/2.8 i ISO 100
    Ostatnio edytowane przez MacRo ; 30-09-2012 o 20:49
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Halifax

Cytat Zamieszczone przez MacRo Zobacz posta
    Przykładowa fota prosto z puszki
    Czy mam rozumieć że to fota bez filtra IR?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

tylko pytanie, czy to są fajne zdjęcia?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Na takie pytanie to trzeba sobie samemu odpowiedzieć. Być może to arcydzieła, a być może myst.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Cytat Zamieszczone przez Wojmistrz Zobacz posta
    Czy mam rozumieć że to fota bez filtra IR?
    Precyzując, prosto z puszki z założonym obiektywem i filtrem IR na obiektywie
    Pisząc "prosto z puszki" mam na myśli, że nie zostało to poprawione w żadnym programie graficznym.

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    W żadnym wypadku nie twierdze że moje zdjęcia są fajne , tylko sam efekt końcowy w technice fotografii IR jest ogólnie fajny i szczerze polecam taką zabawę.
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Halifax

Nie miałem pewności co do filtra, bo widziałem kilka fotek z aparatu gdzie był zdjęty filtr z matrycy. Myślę o przerobieniu mojego staruszka 300D, ale szukam tzw edmund glass, bo żal mi odkryć matrycę. Mam jeszcze pytanie czy ktoś z was, próbował obrabiać takie fotki w gimpie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów