Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: PTgui workflow Raw czy Tiff?

Domyślnie

No chyba że, przez klatkę masz na myśli kadr-można wtedy ręcznie korygować różnicę w ekspozycji pomiędzy kadrami albo jeszcze lepiej zrobić HDR, ale z tego co wiem to PTgui nieźle sobie radzi z nieekstremalnymi zróżnicowaniami w ekspozycji.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Panoramę naświetla się w manualu. Wszystkie kadry tak samo. Jak panorama jest HDR to tez musi być taka sama ilość naświetlań tak samo naświetlanych (np. -3,-2,-1, 0,+1,+2,+3EV). Inaczej wychodzi kaszana.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

W sumie ja też zawsze robię w manualu ale zasugerowałem się tym artykułem: http://www.panoguide.com/howto/panoramas/shooting.jsp Tu gość ręcznie koryguje ekspozycję.

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

no właśnie o to mi chodziło, niestety Canonowy Bracketing, ma tylko 3 klatki
    A panoramy to oczywiście robię w manualu, raz na samym początku dałem się zwieść i robiłem na AV i potem była jazda (w sumie PTGui sobie całkiem nieźle poradził, ale i tak nie było to tak jak być powinno).
    A jeśli chodzi o soft to może ktoś się kiedyś pokusi o napisanie sofcika, chyba dałoby radę coś takiego napisać wykorzystując te całe SDK od Canon'a, niestety ja programistą nie jestem
    A programik pewnie by się przydał też dla HDRowców

Pozdrawiam
    A.
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez betinus Zobacz posta
    no właśnie o to mi chodziło, niestety Canonowy Bracketing, ma tylko 3 klatki ....
    Nie we wszystkich Canonach tak jest :-) w moim jest 3, 5 i 7 :-)

Oczywiście sterowanie z laptopa jest wygodniejsze ale wymaga targania ze sobą dodatkowych kilogramów .

Cytat Zamieszczone przez deedee7 Zobacz posta
    W sumie ja też zawsze robię w manualu ale zasugerowałem się tym artykułem: http://www.panoguide.com/howto/panoramas/shooting.jsp Tu gość ręcznie koryguje ekspozycję.
    Facet sporo przesadza. 50% zakładki to może mieć sens przy robieniu "z ręki" - i tak małe szanse żeby wyszło poprawnie. Na głowicy pano 30% jest "more than enough" czyli na fishu 15mm (na FF) 6 klatek w pionie nawet w małym pomieszczeniu wychodzi dobrze. To ma ogrome znaczenie dla czasu obliczeń. Większość panoram mam w HDR. zakładając 6 dookoła + zenit + nadir wychodzi 8 klatek razy 7 dla HDR daje razem 56 zdjęć. Z zakładką na 50% to 10+1+1=12 *7 = 84. Niby niewiele a czas obliczeń w kompie może być wielokrotnie większy.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-02-2011 o 09:36 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deedee7 Zobacz posta
    1. Czy należałoby najpierw przekonwertować RAWy do Tiff zanim wrzucimy do PTgui? Wiem, że nie jest to konieczne ale jest to technika dość powszechnie stosowana w programach "standalone" takich jak Photomatix czy Dynamic-Photo HDR ponoć dla uzyskania lepszej jakości.
    Ja zawsze wrzucam do PTGui TIFFy, głównie z powodu aberracji chromatycznej. Obiektywy szerokokątne mają dużą aberrację chromatyczną i na panoramie jest ona dość widoczna, szczególnie wtedy gdy wykorzystuje się HDR. Podczas konwersji RAW-TIF można ją prawie całkowicie usunąć.

Domyślnie

Dziękuję za wkład - jak widać są różne opinie. Zrobiłem kilka płaskich panoram HDR używając właśnie TIFF + Photomatix bo tak zalecają "uczeni" od Photomatixa. Czy robi pan coś jeszcze przy konwersji do TIFF czy tylko usuwa CA? A jeśli chodzi o sam proces HDR to używa pan PTgui czy jakiegoś innego programu?
    P.S. Piękne panoramy - gratulacje.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów