No chyba że, przez klatkę masz na myśli kadr-można wtedy ręcznie korygować różnicę w ekspozycji pomiędzy kadrami albo jeszcze lepiej zrobić HDR, ale z tego co wiem to PTgui nieźle sobie radzi z nieekstremalnymi zróżnicowaniami w ekspozycji.
No chyba że, przez klatkę masz na myśli kadr-można wtedy ręcznie korygować różnicę w ekspozycji pomiędzy kadrami albo jeszcze lepiej zrobić HDR, ale z tego co wiem to PTgui nieźle sobie radzi z nieekstremalnymi zróżnicowaniami w ekspozycji.
Panoramę naświetla się w manualu. Wszystkie kadry tak samo. Jak panorama jest HDR to tez musi być taka sama ilość naświetlań tak samo naświetlanych (np. -3,-2,-1, 0,+1,+2,+3EV). Inaczej wychodzi kaszana.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
W sumie ja też zawsze robię w manualu ale zasugerowałem się tym artykułem: http://www.panoguide.com/howto/panoramas/shooting.jsp Tu gość ręcznie koryguje ekspozycję.
no właśnie o to mi chodziło, niestety Canonowy Bracketing, ma tylko 3 klatki
A panoramy to oczywiście robię w manualu, raz na samym początku dałem się zwieść i robiłem na AV i potem była jazda (w sumie PTGui sobie całkiem nieźle poradził, ale i tak nie było to tak jak być powinno).
A jeśli chodzi o soft to może ktoś się kiedyś pokusi o napisanie sofcika, chyba dałoby radę coś takiego napisać wykorzystując te całe SDK od Canon'a, niestety ja programistą nie jestem![]()
A programik pewnie by się przydał też dla HDRowców
Pozdrawiam
A.
sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....![]()
Nie we wszystkich Canonach tak jest :-) w moim jest 3, 5 i 7 :-)
Oczywiście sterowanie z laptopa jest wygodniejsze ale wymaga targania ze sobą dodatkowych kilogramów .
Facet sporo przesadza. 50% zakładki to może mieć sens przy robieniu "z ręki" - i tak małe szanse żeby wyszło poprawnie. Na głowicy pano 30% jest "more than enough" czyli na fishu 15mm (na FF) 6 klatek w pionie nawet w małym pomieszczeniu wychodzi dobrze. To ma ogrome znaczenie dla czasu obliczeń. Większość panoram mam w HDR. zakładając 6 dookoła + zenit + nadir wychodzi 8 klatek razy 7 dla HDR daje razem 56 zdjęć. Z zakładką na 50% to 10+1+1=12 *7 = 84. Niby niewiele a czas obliczeń w kompie może być wielokrotnie większy.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-02-2011 o 09:36 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Ja zawsze wrzucam do PTGui TIFFy, głównie z powodu aberracji chromatycznej. Obiektywy szerokokątne mają dużą aberrację chromatyczną i na panoramie jest ona dość widoczna, szczególnie wtedy gdy wykorzystuje się HDR. Podczas konwersji RAW-TIF można ją prawie całkowicie usunąć.
Dziękuję za wkład - jak widać są różne opinie. Zrobiłem kilka płaskich panoram HDR używając właśnie TIFF + Photomatix bo tak zalecają "uczeni" od Photomatixa. Czy robi pan coś jeszcze przy konwersji do TIFF czy tylko usuwa CA? A jeśli chodzi o sam proces HDR to używa pan PTgui czy jakiegoś innego programu?
P.S. Piękne panoramy - gratulacje.