Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Kilka pytań 50d

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

No wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć. Tyle że im większa przysłona tym więcej światła potrzeba. Wydaje mi się że przy tym, co robiłeś wystarczyło by przysłonę na poziomie 4-4,5 i krótszy czas i już by pomogło (choć mogę się mylić)

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K_S Zobacz posta
    - czy da się tym aparatem i tą lampą sterować bezprzewodowo czy trzeba coś dokupić?
    Ale przecież 580EX ma opcję sterowania za pomocą pilota? Czy jakoś tak? Wężyka spustowego - czy czegoś nie łapię?
    - często po zrobieniu zdjęć odnoszę wrażenie braku ostrości ( tzn takie jakby mydełko)
    To bardziej jest sprawa obiektywu, gdyż te tamrony tak mają. FF/BF oraz mydełko od f=2,8. Trzeba było szukać wersji ostrej. Podziwiam fakt, że nie słyszałeś o tym
    lub zbyt duże ilości szumów ( nie jest to jakaś super pucha ale wydaje mi się że trochę za dużo tego jest..) tutaj foto: http://i52.tinypic.com/xqi1kk.jpg
    Tutaj nie pucha gra rolę tylko Ty. Nie wiem jakie body byś musiał mieć żeby Ci szum przy iso 1000 nie przeszkadzał.
    - Jaki proponujecie tryb robienia zdjęć na początek? Nie chcę robić na automacie bo nigdy nie nauczę się robić zdjęć. Na trybie gdzie aparat wybiera sam czas robienia zdjęcia też nie chce bo nigdy nie wiem czy to będzie 1/125 czy 1/30 i mogę mieć zdjęcia poruszone więc też odpada?
    To chcesz czy nie chcesz nauczyć się robić zdjęcia? Bo z Twojej w/w wypowiedzi wnioskuję, że jest bardziej lenistwo i "podajcie mi na tacy" niżeli prawdziwa nauka.
    1. Robiąc na auto w określonych sytuacjach uczysz się kadrować.
    a) zawsze potem możesz sprawdzić, co ustawiła automatyka. Sprawdzić ISO/czas/przesłonę/balans bieli w danych Exif
    b) nauczyć się czytać histogram
    2. Przestawiając na Tv nauczysz się panować nad czasem - tutaj masz albo metodę prób błędów. Zobaczysz też zależność, że wraz z czasem przestawi się przesłona. W dodatku będziesz mógł znowu skorzystać z nauczonych wcześniej danych exif i histogramu
    3. Na trybie Av panujesz nad przesłoną. Wnioskuję, że Twój Tamron 17-50/2.8 vc wymaga kalibracji pod Twoją puszkę i ma pokaźne mydełko na F2.8 (z tego co powiadasz), więc albo skorzystasz z mikro-regulacji w aparacie lub wyślesz go do kalibracji.
    4. Podstawowa sprawa w studiu (moje małe doświadczenie)
    a) nie stosujesz AF tylko ostrzysz ręcznie
    b) na statywie stabilizację wyłączasz (tak jak wspomnieli powyżej)
    c) najlepiej korzystać z wężyka spustowego lub bezpośrednio możesz podpiąć 50d do laptopa lub PC.
    d) Najlepiej mieć ustawione ISO 100-400 po co wyżej

No tak ale jakie to ma znaczenie kiedy zdjęcie robione jest ze statywu a osoba przez ten czas się nie rusza?
    Skąd wiesz czy się nie rusza? Na statywie stabilizacja wariuje. Tylko np (Pentax, Sony) mają taką fajną opcję, że stawiając je na statywie samoczynnie swoją wbudowaną stabilizację wyłączają. Tak niestety ta z obiektywu świruje i stara się dostosować położenie do prostej którą co chwilę zmienia (tak po chłopsku).

Bo ja nie potrafię chyba mimo tylu przeczytanych artukułów zrozumieć jednej z podstaw a mianowicie: Jeżeli ustawię przesłone na 2.8 to ostrość jest wtedy w mniejszej cześci zdjęcia a robiąc zdjęcie całej osobie lub kilku osobom chcę aby cali na zdjęciu byli ostrzy czyli muszę przesłone ustawić więcej niż te 2.8 ?.
    Ja odpowiem tak i nie.
    TAK - jeśli jesteś blisko osoby wtedy najlepiej przesłona 3,5-4
    NIE - bo możesz się odsunąć i ustawić na 3,2 i też będzie dobrze

Podstawowa sprawa zanim się za coś weźmiesz, to nie czytaj tylko instrukcji ale i zakup książki o portretowaniu Ci się przyda

Domyślnie

Bardzo dziękuję za pomoc wszystkim jednak przyjacielu N00bek nie prosiłem nikogo na tacy o ustawienia. Robie zdjęcia w pełnym manualu i sam wyciągam wnioski jednak ze względu na początek przygody z fotografią potrzebuję pomocy. Jakbym był leniwy to dałbym tryb auto i 90% zdjęć wyszłaby OK. Potrzebuję jedynie wskazówek. Powiedz mi jedną rzecz jeżeli możesz.. czy znajdę w aparacie tą mikroregulację i czy sam dam radę tego dokonać?

Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Skąd wiesz czy się nie rusza? Na statywie stabilizacja wariuje. Tylko np (Pentax, Sony) mają taką fajną opcję, że stawiając je na statywie samoczynnie swoją wbudowaną stabilizację wyłączają.
    W Sony trzeba ręcznie wyłączyć stabilizację gwoli ścisłości

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Gwoli ścisłości, to w Sony stabilizacja sama się dezaktywuje na statywie.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Niom, także samo jak i w wielu nowszych obiektywach...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    W którym ? Bo w A700 i A850 jest wyraźnie zaznaczone by wyłączyć stabilizację podczas robienia zdjęć ze statywu. Do tego służy przełącznik z tyłu korpusu.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Miałem A700 prawie 2 lata. Nigdy stabilizacji nie wyłączałem.
    A informacja, iż aparat sam wyłącza stabilizację na statywie pochodzi z Sony, ze sprawdzonego źródła.

Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

No ja miałem też ok 2,5 roku oba w/w i na statywie musiałem wyłączać bo wychodziły właśnie rozmyte zdjęcia
    Jak niby stabilizacja miała by rozpoznać czy jest na statywie ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów