Praca za granica jako fotograf slubny

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomcio22112
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 18

Praca za granica jako fotograf slubny

Sluchajcie, moje zdanie jest takie: nigdy nie mozemy pytac mlodych jak mamy wykonac reportarz z dnia slubu albo jak maja wygladac zdjecia. Przeciez to jest reportarz i kazdy wyglada inaczej. ja sam nigdy nie pytalem mlodych o to jakie chca miec zdjecia z uroczystosci czy np z powitania mlodego przez mloda. ja jako fotograf slubny staram sie poprostu opowiedziec historie z tego dnia w nalezycie suptelny i pelen uczuc sposob dlatego takie pytania jak mam to zrobic sa wedlug mnie nie namiejscu. my tu jestesmy expertami i my wykonujemy swoja prace a ona jest z kazdą uroczystoscia inna. Natomiast jesli chodzi o plener tutaj mozemy sie konsultowac z mlodymi i wykonac ta czesc pracy tak jak sobie tego zycza. bo przeciez plener wykonuje sie zazwyczaj w inny dzien niz sama uroczystosc i przebiega on na pelnym luzie bez stresu ktory panuje w dniu slubu. pozdrawiam
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1565

Zamieszczone przez tomcio22112 Zobacz wpis
    Sluchajcie, moje zdanie jest takie: nigdy nie mozemy pytac mlodych jak mamy wykonac reportarz z dnia slubu albo jak maja wygladac zdjecia. Przeciez to jest reportarz i kazdy wyglada inaczej.
    Fakt przy takim reportarzu każdy może wyglądać inaczej. Przy normalnym reportażu efekty są dość przewidywalne :-D

Komentarz

• streaker
      Początki nałogu
      • 2009
      • 389

Sluchajcie, moje zdanie jest takie: nigdy nie mozemy pytac mlodych jak mamy wykonac reportarz z dnia slubu albo jak maja wygladac zdjecia. Przeciez to jest reportarz i kazdy wyglada inaczej. ja sam nigdy nie pytalem mlodych o to jakie chca miec zdjecia z uroczystosci czy np z powitania mlodego przez mloda. ja jako fotograf slubny staram sie poprostu opowiedziec historie z tego dnia w nalezycie suptelny i pelen uczuc sposob dlatego takie pytania jak mam to zrobic sa wedlug mnie nie namiejscu. my tu jestesmy expertami i my wykonujemy swoja prace a ona jest z kazdą uroczystoscia inna. Natomiast jesli chodzi o plener tutaj mozemy sie konsultowac z mlodymi i wykonac ta czesc pracy tak jak sobie tego zycza. bo przeciez plener wykonuje sie zazwyczaj w inny dzien niz sama uroczystosc i przebiega on na pelnym luzie bez stresu ktory panuje w dniu slubu. pozdrawiam
      No raczej, że chodziło mi o plener, a nie reportaż Bo chyba nikt sobie nie wyobraża, jak foto podbiega do PM w trakcie ceremonii obgadać ujęcia xD
      "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• tomcio22112
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 18

Czyli sie gadzamy a co do sprzetu to troche u mnie z tym krucho bo mam tylko 24-105 i 5d mk1 430 ex i akcesoria.... wiem nie ma sie czym chwalic ;p ale juz zcząlem zbierac na nowe obiektywy i moze kiedys na nastepce 5d mk2 ciekawe czy canon zaprezentuje cos w tym roku... jak myslicie? moim zdaniem teraz na wiosne pokaze nastepce 5d mk2 a jesienia wypuscie ulepszenie 1d mk4 dla fot na euro 2012. to sa tylko moje przewidywania. przydalo by sie dla mnie jeszcze 24mm 1.4, 70-200 is 2.3 II i rybie oko. bylbym szczesliwy. narazie nie stac mnie na to bo pracuje na tzw zlecenie i dostaje tylko 200 zl za wesele... heh w ubiegle wakacje zwrocil sie obiektyw a nie przyjmuje wesel bo jade do anglii i moze tam sie cos wymysli ze znajomym... a tak apropo angli wiecie moze cos na temat pracy fot slubnego ktory tam obskakuje wesela??

Komentarz

• Pawel_G
          Uzależniony
          • 2008
          • 527

Wydaje mi się powinieneś zejść z ceną do 100 zł za ślub - na pewno znajdziesz więcej klientów i szybciej zarobisz na wymarzony sprzęt.

Komentarz

• Husky
            Zablokowany
            • 2009
            • 409

a tak apropo angli wiecie moze cos na temat pracy fot slubnego ktory tam obskakuje wesela??
            Wiemy. Zarabiają kupę kasy za 4 godziny pracy. Raj dla fotografów.

Komentarz

• Bartek_902
              Uzależniony
              • 2010
              • 690

Wiemy. Zarabiają kupę kasy za 4 godziny pracy. Raj dla fotografów.
              piękna sprawa,a u nas użeranie i cały dzień na nogach...i czesto pretensje nie wspomne o zarobkach
              EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• tomcio22112
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 18

przegladałem kilka stron angielskich fotografow i srednio biora tak ok 1000 funtow to zalezy od regionu. kolega napisal 2 posty wczesniej ze powinienem zejsc do 100 zl. Powiem tak: w ubieglym sezonie fot, slubna dopiero zaczynalem sie zajmowac i zalezalo mi tylko na tym zeby zdobyc doswiadczenie i nabyc praktycznej wiedzy. w tym roku bede pstrykac za 300 zl do czerwca a potem uk. jesli bym zostal w pl to juz bym mial dawno str web i klijentow ktorym odmowilem. niestety wole sprobowac w angli zarobic troche wieksze pieniadze o ile sie uda... heh warto zaryzykowac i bym mogl po 2 slubach kupic sobie niezle szkielko

Komentarz

• Husky
                  Zablokowany
                  • 2009
                  • 409

W Angli pstrykaj pierwszy rok za 100 funtów. Jak już się wypstrykasz i zaczniesz fotografować to może wyciągniesz ze 200funtów.

Komentarz

• tomcio22112
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 18

fotografowac umiem i robie to dobrze tylko chodzi o rozkrecenie tego i zdobycie klijentow. W pl robilem zdjecia dla innego fotografa ktory "oddawal" mi wesele dlatego tak malo bralem za to. kazdy jakos musial zaczynac

Komentarz

• Husky
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 409

Zdecyduj się. Albo pstrykasz albo fotografujesz.
                      Skoro taki dobry jesteś to czemu pracowałeś za 100zł?
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Myślisz, że jak wyjedziesz za granicę to wszyscy padną na kolana i zapłacą tobie 200-300 funtów? Skąd weźmiesz klientów? Znasz język? Wiesz jakie tam panują zwyczaje podczs ceremonii?
                      Ostatnio edytowany przez Husky; 29806. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• pawciolbn
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 653

Zamieszczone przez Husky Zobacz wpis
                        Zdecyduj się. Albo pstrykasz albo fotografujesz.
                        Skoro taki dobry jesteś to czemu pracowałeś za 100zł?
                        Myślisz, że jak wyjedziesz za granicę to wszyscy padną na kolana i zapłacą tobie 200-300 funtów? Skąd weźmiesz klientów? Znasz język? Wiesz jakie tam panują zwyczaje podczs ceremonii?
                        jak będzie chciał się dowiedzieć, to zapyta kilku kolegów z CB. Ja mogę dać namiar do człowieka, który kilka lat fotografował w UK, a obecnie "dorabia się" w kraju. Chwalił sobie tamtejszy rynek i ludzi.

A kolega chyba te 100zł bierze jako pod wykonawca - nie wiem, ja tak to zrozumiałem.
                        5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• tomcio22112
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 18

Juz pisalem wczesniej ze mam zamiar wyjechac do anglii i odmowilem kilka slubow. Pracowałem dla innego fotografa za 200 zl bo potraktowałem to jako początek mojej przygody z fotografia slubna. Raz przyjąlem wesele za ktore wzialem 2 000 zl i ludziom sie podobaly zdjecia wiec nie mow ze tylko pstrykam bo inaczej by nie zaplacili. A co do anglii to np dentysci wyjazdzaja bez jezyka i pracuja na kontrakcie za 70 tys Ł. to dlaczego ja miałbym sie tym przejmowac? po za tym mam osoby ktore moga mi pomoc,,, a co do zwyczaji tam panujacych to mam polskiego ksiedza w anglii ktory napewno pomoze. a klijentow wezme z ich domow. heh po za tym wesela w uk sa 7 dni w tyg
                          i pozdr dla pawciolbn
                          Ostatnio edytowany przez tomcio22112; 33516. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• streaker
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 389

Nie 100, a 200 - co nie zmienia faktu, że jest to śmieszna stawka za cały dzień (właściwie 1,5 dnia licząc standardową dniówkę 8h) pracy na własnym sprzęcie, gdzie łaskawie odstępujący 'fotograf' odda twoje zdjęcia, tak jak zgra je z karty i skasuje młodych nie 200, a 1200 zł - i biznes się kręci, żyć nie umierać...

Jesteś z Śląska lub okolic ? Jak będę miał zdublowane terminy, to daję 300zł i nawet mogę ci jakiś obiektyw pożyczyć na robótkę xD
                            "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• Szpakos
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 24

coz ja osobiscie zycze powodzenia na szczescie sam juz wracam do polski po 6 latach tutaj spedzonych jedynie co moge powiedziec to ze zaluje ze wyjechalem z polski :/ no ale czlowiek uczy sie na wlasnych bledach...
                              EOS 60D + 10-22/3.5 + 24-105/4L + 80/1.8 + 430EX II + Sherpa 600R & DF-50 + Domke F-2 & Lowepro Flipside 400

Komentarz

Pracuję...
                              X