Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Wątek: Praca za granica jako fotograf slubny

Mieszany widok

Domyślnie

fajnie sie to wszystko czyta coz mlodosc ma swoje prawa, ja zycze powodzenia, wszystko zycie i czas zweryfikuje, oby niezbyt dotkliwie, grunt to "jakis" plan, a na znajomych czy "przyjaciol" to w UK bym nie liczyl, z czasem zorientujesz sie o czym pisze, i generalna rada, choc smutna ale niezwykle prawdziwa - w UK im dalej od Polakow tym mniej problemow i tym dalej zajdziesz jeszcze raz powodzenia, jak skakac to z wysoka, poki mlody i pelen zapalu ciagle mozesz osiagnac wszystko albo nic, wazne dzialac!
    Leszek, Londyn, http://www.flickr.com/photos/leszekdesign/

C5dmk2|C50/1.4|C85/1.8|C24-105/4L|C70-200/4L IS|1x C580EX II|2x YN468 Speedlite|4x Yongnuo RF602, softbox 60x60, parasolka, gels, grid, Wacom Intuos4 M, itd. itp.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomcio22112 Zobacz posta
    sluchajcie, prace bede miec 1500 Ł na miesiac, mieszkac tez bede mial gdzie, mam znajomych ktorzy mieszkaja w uk na stale mam tez znajomego fotografa (reporter rmf byly) i jezyk znam na poziomie srednim, w kazdym badz razie dogadalbym sie.....
    Jeśli na 100% będziesz miał pracę, miał się z czego utrzymać i inwestować w sprzęt to możesz pominąć ten rok czekania o którym pisałem. Nawet jak tam ze ślubami nie wyjdzie do końca jak trzeba to przynajmniej wrócisz obładowany sprzętem
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

sluchajcie, prace bede miec 1500 Ł na miesiac, mieszkac tez bede mial gdzie, mam znajomych ktorzy mieszkaja w uk na stale mam tez znajomego fotografa (reporter rmf byly) i jezyk znam na poziomie srednim, w kazdym badz razie dogadalbym sie. jesli chodzi o zdobycie klijentow to sie zrobi www jakies ulotki i ogloszenie mozna przypiac na tablicy ogloszen kolo kosciola. Wiadomo ze sie nie pojedzie i nie wejdzie prosto z mety do kosciola robic zdjecia. Traktuje fot, jako dodatkowe zrodlo dochodu a nie jako glowne jak sie niektorym wydaje. a po kilku latach moze sie wroci do pl z zarobioną kasa. a co do zdobywania klijenotw dodam ze to wyjdzie w praniu, zawsze sie cos wymysli a tymbardziej majac przyjaciol umiejacych angl, perfekt.
    PWODZENIA
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

W Angli pstrykaj pierwszy rok za 100 funtów. Jak już się wypstrykasz i zaczniesz fotografować to może wyciągniesz ze 200funtów.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

fotografowac umiem i robie to dobrze tylko chodzi o rozkrecenie tego i zdobycie klijentow. W pl robilem zdjecia dla innego fotografa ktory "oddawal" mi wesele dlatego tak malo bralem za to. kazdy jakos musial zaczynac

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Zdecyduj się. Albo pstrykasz albo fotografujesz.
    Skoro taki dobry jesteś to czemu pracowałeś za 100zł?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Myślisz, że jak wyjedziesz za granicę to wszyscy padną na kolana i zapłacą tobie 200-300 funtów? Skąd weźmiesz klientów? Znasz język? Wiesz jakie tam panują zwyczaje podczs ceremonii?
    Ostatnio edytowane przez Husky ; 10-02-2011 o 21:30 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Husky Zobacz posta
    Zdecyduj się. Albo pstrykasz albo fotografujesz.
    Skoro taki dobry jesteś to czemu pracowałeś za 100zł?
    Myślisz, że jak wyjedziesz za granicę to wszyscy padną na kolana i zapłacą tobie 200-300 funtów? Skąd weźmiesz klientów? Znasz język? Wiesz jakie tam panują zwyczaje podczs ceremonii?
    jak będzie chciał się dowiedzieć, to zapyta kilku kolegów z CB. Ja mogę dać namiar do człowieka, który kilka lat fotografował w UK, a obecnie "dorabia się" w kraju. Chwalił sobie tamtejszy rynek i ludzi.

A kolega chyba te 100zł bierze jako pod wykonawca - nie wiem, ja tak to zrozumiałem.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Juz pisalem wczesniej ze mam zamiar wyjechac do anglii i odmowilem kilka slubow. Pracowałem dla innego fotografa za 200 zl bo potraktowałem to jako początek mojej przygody z fotografia slubna. Raz przyjąlem wesele za ktore wzialem 2 000 zl i ludziom sie podobaly zdjecia wiec nie mow ze tylko pstrykam bo inaczej by nie zaplacili. A co do anglii to np dentysci wyjazdzaja bez jezyka i pracuja na kontrakcie za 70 tys Ł. to dlaczego ja miałbym sie tym przejmowac? po za tym mam osoby ktore moga mi pomoc,,, a co do zwyczaji tam panujacych to mam polskiego ksiedza w anglii ktory napewno pomoze. a klijentow wezme z ich domow. heh po za tym wesela w uk sa 7 dni w tyg
    i pozdr dla pawciolbn
    Ostatnio edytowane przez tomcio22112 ; 10-02-2011 o 21:47 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Szpakos

Domyślnie

coz ja osobiscie zycze powodzenia na szczescie sam juz wracam do polski po 6 latach tutaj spedzonych jedynie co moge powiedziec to ze zaluje ze wyjechalem z polski :/ no ale czlowiek uczy sie na wlasnych bledach...
    EOS 60D + 10-22/3.5 + 24-105/4L + 80/1.8 + 430EX II + Sherpa 600R & DF-50 + Domke F-2 & Lowepro Flipside 400

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

[...] A co do anglii to np dentysci wyjazdzaja bez jezyka i pracuja na kontrakcie za 70 tys Ł. to dlaczego ja miałbym sie tym przejmowac?
    Ale Ty tak na powaznie, czy jaja sobie robisz?

po za tym mam osoby ktore moga mi pomoc,,, a co do zwyczaji tam panujacych to mam polskiego ksiedza w anglii ktory napewno pomoze.
    Pojdzie tez z Toba na rozmowe z mlodymi? Odbierze za Ciebie telefon?

a klijentow wezme z ich domow. heh po za tym wesela w uk sa 7 dni w tyg
    Nie mam zamiaru podcinac Ci skrzydelek - wrecz przeciwnie, ten rynek jest spory i przyjmie kolejnego fotografa. Nie ma jednak latwo i nikt Cie po rekach nie bedzie calowac bo jestes z PL. Niska cena rowniez nie bedzie zawsze atutem.

Dla przykladu - jest tu cala masa studentow ktorzy robia sluby za free.
    Pomyslales o zalozeniu dzialalnosci? Co jak mlodzi poprosza Cie o rach?
    Pomyslales o ubezpieczeniu? Co jak hotel w ktorym odbywa sie slub poprosi o faks/nr polisy fotografa?

Pomijam kwestie sprzetowe - backup body, lampy itp.

Te 19 lat nie bedzie Ci pomagac - zapal to swietna sprawa, ale pytanie o doswiadczenie i portfolio bedzie na dzien dobry, masz juz www?

Masz ogolnie jakis plan?

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów