Ja miałem 17-85 i 24-105. Różnica na długim końcu jest wyraźna. Światło 4 w stosunku do 5,6 daje zupełnie inną plastykę. Elka jest ciut ostrzejsza. 24-105 urzekł mnie również innym ddaniem barw. 17-85 jest ok biorąc pod uwagę to ile kosztuje.
Ja miałem 17-85 i 24-105. Różnica na długim końcu jest wyraźna. Światło 4 w stosunku do 5,6 daje zupełnie inną plastykę. Elka jest ciut ostrzejsza. 24-105 urzekł mnie również innym ddaniem barw. 17-85 jest ok biorąc pod uwagę to ile kosztuje.
Miałem C17-85 i zamieniłem na C24-105 i C10-22. O C17-85 napiszę tak - jaka cena taka jakość. Jeśli masz kasiorkę na eLę to się nie zastanawiaj.
17-85 sobie podaruj... miałem i dzięki bogu już nie mam... masakra. Lka to zupełnie inna bajka... chociaż moim zdaniem będzie ci brakowało na cropie jednak 17-24 w pomieszczeniach brakuje
Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48
17-85 z tego co widze to jedni narzekaja a inni mowia ze adekwatna jakosc do ceny - mozliwe ze trafilem na kiepski egzemplarz bo dla mnie to bylo jedno z najgorszych szkiel jakie mialem.
Lepsze w tej cenie jest 28-135IS - moze warto takze nim sie zainteresowac, choc z 2giej strony majac fundusze na Lke nie warto sie zastanawiac nad "kitami".
Innym rownie dobrym pomyslem, jak juz ktos tutaj wspomnial, bylby zakup stalek 50 i 85mm no ale wtedy traci sie uniwersalnosc i zakres 28-50, 50-85 i ew >85 zyskujac cos czego nie zastapi stale swiatlo czy IS - przyslane f/1.8 (1.4)
jeżeli miałeś 24-105L jak wygląda AF ? czy tak samo na APS-C potrafi złapać na 6-9punktów np przy dobrym swietle jak 17-85 ? i jak jest z GO czy przy 80mm
L-ka na APS-C zaoferuje taką GO jak 17-85 ?
Go jak na takie szkło jest całkiem niezła. Kiedy robiłem zdjęcia do sprzedaży 50/1.8 zaczynałem się zastanawiać czy lepiej nie byłoby mi odpuścić i zostawić ją pod FF dla samego GO (tak wiem m42 bija ja na glowe, ale na ff dostaje skrzydeł). Robiąc 24-105L przy F=4 GO mi się bardziej spodobała![]()
Podstawowe pytanie dla Ciebie, czy miałeś kiedykolwiek styczność z 24mm na APS-C? Bo coś czuję, że zaczniesz kwakać jak kilka osób którym, to szkło poleciłem. Zaczęło się o gderania o głośność AF, a skończyło na sprzedaży L-ki.
Trzeba być świadomym tego, co się kupuje, bo to nie są małe pieniądze, a odsprzedaż jednak jest ZAWSZE stratna![]()
po co Ci łapanie ostrości wszystkimi punktami AF? nie wystarczy w 95% przypadków centralny?![]()
Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie
tylko pytam , bo jeżeli łapie to świadczy o tym jak korpus pracuje z obiektywem ,
50D ma wszytkie 9 krzyżowe, więc powinien sobie radzić dobrze, co nie zmienia faktu, że i najlepiej i najwygodniej operować centralnym (prawie zawsze)![]()
Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie