Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon MACRO MP-E 65mm 2.8 1-5x - czy warto?

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    gdynia

Domyślnie Canon MACRO MP-E 65mm 2.8 1-5x - czy warto?

Witam wszystkich.
    Moje poszukiwania dobrego obiektywu do zdjęć makro doprowadziły mnie do wymienionego w tytule urządzenia. Na razie rozważam czy wybrać typowy obiektyw do zdjęć makro czy tez taki, który pozwoli na robienie też innych zdjęć (np portretowych).
    1. Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał z nim do czynienia ?
    2. Cóż to cudo jest warte?
    3. Jak wypada w porównaniu do na canon 100/2,8 macro lub Sigma 150/2,9 macro?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i za pomoc.

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

A wiesz w ogóle jak ten obiektyw działa, czy po prostu zobaczyłeś jego maksymalne powiększenie i się podpaliłeś?
    Spieprzaj dziadu

Coś już napisał
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angmar
    A wiesz w ogóle jak ten obiektyw działa, czy po prostu zobaczyłeś jego maksymalne powiększenie i się podpaliłeś?
    Nie należe do ludzi, którzy napalają się na coś. Każdą decyzję poprzedzają staranne przemyślenia, testy i przygotowania. Dzięki temu nie muszę żałować, że coś kupiłem lub nie, zrobiłem lub nie.
    O skalach odwzorowania do 1:1 (Canon 100 lub Sigma 150) lub od 1:1 w przypadku wspomnianego Canona wiem. Interesuje mnie jakość uzyskiwanych zdjęć. Aha. Czy dobrze zrozumiałem, że wspomniany obiektyw ma wyłącznie manualne ostrzenie ?
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Pojawia się już światło w tunelu :grin:

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez uldum
    Nie należe do ludzi, którzy napalają się na coś. Każdą decyzję poprzedzają staranne przemyślenia, testy i przygotowania.
    Czyli nie muszę ci wyjaśniać, że w przypadku tego obiektywu MAKSYMALNA odległość ostrzenia wynosi przy skali 1:1 ok. 25cm i zmniejsza się wraz z wzrostem skali.
    A to oznacza, że obiektu oddalonego o 30cm już nie sfotografujesz.
    Spieprzaj dziadu

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez uldum
    1. Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał z nim do czynienia ?
    2. Cóż to cudo jest warte?
    3. Jak wypada w porównaniu do na canon 100/2,8 macro lub Sigma 150/2,9 macro?
    1. Nie wiem - ja nie.
    2. okolo 800 USD
    3. Nie da się tych obiektywów porównywać. 100/150 macro mogą Ci właśnie słuzyć do wielu innych celów (w tym do portretów), natomiast MP-E65 to wysoko specjalistyczny sprzęt przeznaczony tylko i wyłącznie do makro.
    W skali makro MP-E jest jakby kontynuacją tych wszystkich 100 macro, bo generalnie tamte obiektywy dają największą skalę odwzorowania 1:1, natomiast MP-E w tym miejscu się dopiero zaczyna, dalej powiększając obraz aż do skali 5:1, czyli pięciokrotnie bardziej niż te wszystkie setki macro. MP-E pracuje więc tylko w zakresie makro dając skalę odworowania od 1:1 do 5:1 i nie da się nim robić "normalnych" zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-12-2005 o 09:45
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

uldum, nie napisales co zamierzasz fotografowac tym obektywem ...bo chyba nie robaczki? do robakow to on sie raczej nie nadaje ze wzgledu na bardzo mala odleglosc od przedniej soczewki od fotografowanego obiektu przy max powiekszeniu. z tego obiektuwu robi sie niezla lufa przy x5
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 15-12-2005 o 12:19

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    ...z tego obiektuwu robi sie niezla lufa przy x5
    O w mordę! Gdzie to tam wszystko w środku siedzi? Trzykrotny przyrost długości!
    Nie ma co, dla onanistów sprzęt pierwsza klasa:wink:
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    O w mordę! Gdzie to tam wszystko w środku siedzi? Trzykrotny przyrost długości!
    Nie ma co, dla onanistów sprzęt pierwsza klasa:wink:
    A o czymś takim jak mieszek (czyli po prostu zwiększanie wyciągu) słyszałeś? No to tutaj masz obiektyw z mieszkiem w jednej obudowie.
    Spieprzaj dziadu

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angmar
    A o czymś takim jak mieszek (czyli po prostu zwiększanie wyciągu) słyszałeś? No to tutaj masz obiektyw z mieszkiem w jednej obudowie.
    No nie do konca ...poniewaz tylna grupa soczewek sie nie przesuwa tak jak to ma miejsce w przypadku mieszka.

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    No nie do konca ...poniewaz tylna grupa soczewek sie nie przesuwa tak jak to ma miejsce w przypadku mieszka.
    Nie chodziło mi o działanie dokładnie takie jak w przypadku mieszka, gdzie odsuwa się ukłąd optyczny od materiału światłoczułego. Chodziło mi o zwiększanie wyciągu obiektywu - mieszek (czy pierścienie pośrednie, nie ma znaczenia) działa na dokładnie tej samej zasadzie.
    Spieprzaj dziadu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów