Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Pozwolenie na sesje

Bywalec

Domyślnie

trochę się nie zrozumieliśmy. Nie chce robić fotek na eventach... Tylko bardziej kameralny klimat.
    A czy robienie fotek np. na placach przed/za uczelnią też trzeba się ubiegać o pozwolenia?
    W sumie dużo interesujących przedmiotów jest w muzeach i fajnie było by zrobić małe photoshoots. Nie mam kasy aby płacić za pozwolenie... To trzeba umowy z nimi podpisywać??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Na palcach uczelni itp to próbowałbym bez

Bywalec

Domyślnie

szkoda, że trzeba dbać o o te pozwolenia, prosić, pytać itp.

Dopiero zaczyna Awatar notic

Domyślnie

Jest tak wiele opuszczonych miejsc w całej Polsce, gdzie można naprawdę dobre zdjęcia zrobić. Wystarczy trochę poszukać, pogoglować i na pewno znajdziesz coś co Ciebie zadowoli. Co do zdjęć w miejscach publicznych, bez pozwolenia się nie obędzie (chyba, że pozostaniesz niezauważony, lub znasz właściciela).

Bywalec

Domyślnie

hmmm wiesz w całej Polsce szukać to by trochę zajęło... Nie wiem czemu ale mi się podobają zdjęcia w fabrykach. Więc fajne miejsca są w Łodzi czy w Waw (choć w waw już co raz mniej). Ale kurde z 2 strony to trochę strach się włóczyć po opuszczonych miejscach... Każdy z nas ma w miarę drogi sprzęt i każdy chce się nim cieszyć jak najdłużej... Ale z 3 strony xD dobre zdjęcia wymagają poświęcenia. BTW. Czy słyszeliście może o ubezpieczeniu na sprzęt? Teraz nie jest mi jeszcze potrzebne ale kto wie...

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

miejsce o których myślisz (fabryki itp, np ursus) są już zapewne tak skomercjalizowane przez media że nie zdziwiłbym się jakby brali kasę od każdej minuty jaką na ich terenie spędzisz, zarabiają na tym więcej niż wtedy kiedy fabryka pracowała...

ubezpieczenie na sprzęt? cooo toooo?
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Bywalec

Domyślnie

HEHEH tak mi przyszło do głowy... Niektórzy mają w torbie z 30 tyś więc powinny być jakoś ubezpieczone przez ubezpieczalnie...

Początki nałogu

Domyślnie

Wszystko kwestia dogadania się, ja sam z budżetem równym 0 dostałem pozwolenie na fotografowanie "za zdjęcia" w kilku fajnych miejscach, głównie w klimatycznych knajpkach których akurat w Krakowie i innych większych miastach nie brakuje.. Po prostu rozmawiałem z menedżerami czy w ogóle byłoby coś takiego możliwe. Zastrzegałem sobie, że zdjęcia pozostaną moją własnością i wybrane wspólnie zdjęcia będę miał prawo wykorzystać do swojego ewentualnego portfolio. Jako amatora mnie póki co to satysfakcjonuje. Ważna jest pewność siebie, wizytówka jak się okazało także się przydała, gdyż z jednej knajpy w której robiłem zdjęcia dostałem telefon, czy nie chciałbym za kasę zrobić im jakiegoś promocyjnego zdjęcia.

Róźni organizatorzy mają różne warunki. Jedni chcą co oczywiste - kasy, inni wymagają aby zdjęcia nie trafiły byle gdzie, kolejni - aby nie zostawić po sobie chlewika. Zależy jak się trafi.

W miejscach publicznych fotografowanie jest dozwolone, chyba że wyraźnie jest zabronione przez odpowiedni znak/ogłoszenie - jak miejscami na dworcach kolejowych.

Absolutnie konieczna jest kultura osobista przy załatwianiu sobie danych spraw. Nie udało się raz, będzie można kiedyś spróbować ponownie aż uznają, że jest się niegroźnym osobnikiem

Bywalec

Domyślnie

dzięki za wskazówki wizytówki mówisz.... xD a masz napisane że jesteś fotografem?
    W domu mam całką stertę karteczek do wizytówek wiedz mógłbym je wykorzystać :P

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów