Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 113

Wątek: 24mm 1.4 II prośba o wyjaśnienie problemu

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie no jak idzie już w metry to padaka :-P Nie wiem jaką masz puchę ale microadjustment'em możesz spróbować ustawić żeby chociaż jakiś punkt (najlepiej przypuszczalnie najczęściej używany, albo na minimalnej) był w punkt. Ja się "bawiłem" długie godziny, zastanawiałem się gdzie najlepiej ustawić "punkt 0" aż w końcu wyłączyłem to w cholerę, bo chyba bym oszalał :-D Zostało, że mam na minimalnej idealnie i tak mi akurat pasuje.
    W każdym razie powodzenia... No ale bez jaj metrową wadę to i na Żytniej wykryją :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Wiesz, trochę mnie to śmieszy.
    Szkło za 6 tyś. i użyteczna ma być tylko jakaś odległość ostrzenia i to jeszcze po mikroregulacji? Przecież to paranoja jakaś. Mówimy o topowym obiektywie!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    (...) No ale bez jaj metrową wadę to i na Żytniej wykryją :-P
    Tutaj bym się kłócił. Od ponad trzech tygodni mój sprzęt jeździ na wycieczki do serwisu i poza typowo turystycznymi korzyściami nic dobrego go nie spotkało. Ani "testy" w serwisie, ani moje sample nie są w stanie przemówić do świadomości technika, który twierdzi, że problem nie istnieje. Wydaje mi się, że ciężko nie zauważyć problemu ~4-ro metrowego FF przy odległości ostrzenia 10-15m, ale widocznie niektórzy potrafią. Powodzenia mbiesiadnik w tej przeprawie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Nie wiem jaką masz puchę
    5D więc mikro odpada...

No ale bez jaj metrową wadę to i na Żytniej wykryją :-P
    Sam napisałeś :

1. Założę się, że im w testach nic nie wykaże (kalibrację przeprowadza się chyba dla odległości minimalnej (albo coś koło 1,5m) - ale do tego pewności 100% nie mam)
    2. To co napisała Ci OT to prawda. Kalibruje się dla 2.8 i 5.6 więc z tego względu, pewnie dla takiej ogniskowej przy minimalnej lub ~1.5m też nic nie wykaże...
    Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Wiesz, trochę mnie to śmieszy.
    Szkło za 6 tyś. i użyteczna ma być tylko jakaś odległość ostrzenia i to jeszcze po mikroregulacji? Przecież to paranoja jakaś. Mówimy o topowym obiektywie!
    Mnie to przeraża, ale mam nadzieję, że wszystko zakończy się OK.

Domyślnie

~3 m FF miało być jakby ktoś chciał się czepiać

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mbiesiadnik Zobacz posta
    Sam napisałeś :
    Wiem, ale nie napisałeś przy jakiej odległości masz te 1,5-2m??
    Podejrzewam, że kalibrują na odległości koło 1-1,5m
    W każdym razie, jeżeli masz takie duże przesunięcie to powinno wyjść na tych 1-1,5m (przypuszczalnie bo pewności nie mam)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Coś już napisał

Domyślnie

Przeczytałem sobie ten wątek i powiem że dziwię się ludzią którzy mówią ze przesunięcie mozna oddalić i da się z tym życ.... no po prostu śmieszy mnie to. Ja jak bym to przeszedł co kolega to nie zrobił bym nic innego jak szedł do prawnika i chodzby wydać kolejne 3 tysiące na to, to i tak bym ich uwalił. Jak tak sobie pozwolisz to cię będą robić jak dzieciaka. No niestety mamy taki kraj że trzeba walczyć.
    Brak ;(

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    Po prostu ręce mi opadają jak to czytam. Człowiek kupuje szkło za 6 kzł i się okazuje, że coś z nim jest nie tak, ja rozumiem jakby to kosztowało 600 zł to ok, ale 10 razy tyle ??? Przecież ten obiektyw to jest szklarniowy hi-end i jak mogą dziać się z nim takie siupy ??? To tak jakby kupić ferrari które jadąc na wprost lekko skręca i trzeba kontrować kierownicą. Dla mnie sprawa jest jasna canon odstawia kpinę i fuszerkę. Jak robią taki szajs to niech on odpowiednio mało kosztuje, poza tym uważam, że każde szkło z czerwonym paskiem nim wyjdzie z fabryki powinno przejść szereg testów, zrobić z 3k zdjęć w różnych warunkach zanim trafi do sklepu. Wspomniane wcześniej ferrari nim trafi do salonu jest ostro katowane przez testowych kierowców zarówno na torze jak i w ruchu miejskim. Tym czasem canon robi jak na ilość i potem zamiast jakości jest jakoś.
    Troche chyba mylisz poziomy
    Elki, to nie Ferrari. Chcesz miec wyselekcjonowane Ferrari sprzetowe, to kup sobie Leica + 50 f/0.9 albo Hasselblad'a. W normalnym kraju ceny eLek nie sa takie jak u nas (w stosunku do zarobkow). A to, ze tu dla wielu, to kilkumiesieczna pensja, nie stawia tych szkiel nagle na piedestale rodem z Ferrari. ELki, to nic innego jak porzadne szkla uzytkowe.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Troche chyba mylisz poziomy
    Elki, to nie Ferrari. Chcesz miec wyselekcjonowane Ferrari sprzetowe, to kup sobie Leica + 50 f/0.9 albo Hasselblad'a. W normalnym kraju ceny eLek nie sa takie jak u nas (w stosunku do zarobkow). A to, ze tu dla wielu, to kilkumiesieczna pensja, nie stawia tych szkiel nagle na piedestale rodem z Ferrari. ELki, to nic innego jak porzadne szkla uzytkowe.
    To nie znaczy że jesli obiektyw nie jest z górnej półki to nie musi być sprawny ...
    Brak ;(

Domyślnie

Widzę, że dla niektórych 6k zł to tylko premia/kieszonkowe i cieszyliby się gdyby takie problemy spotkały ich samych.

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów