A ten obiektyw kupiłeś nowy w sklepie czy nowy od TIP-a czy używany? W jakim był pudełku, czarno-czerwono-białym czy białym w paski z napisem "refurbished"?
A ten obiektyw kupiłeś nowy w sklepie czy nowy od TIP-a czy używany? W jakim był pudełku, czarno-czerwono-białym czy białym w paski z napisem "refurbished"?
A czy ja płaczę??? Poprosiłem tylko grzecznie kolegów o wyjaśnienie problemu i tyle.
Tak można podważać każdą gwarancje na usługę czy towar. Jak Ci padnie 5 to będziesz chciał naprawy gwarancyjnej czy nie??? No bo skąd serwis będzie wiedział co przez np. 10 miesięcy użytkowania z nią robiłeś. No bo wybacz, ale skąd serwis ma mieć pewność, że np. w ciągu tych 10 miesięcy aparat nie było w jakimś innym serwisie na innej naprawie i tam przy okazji tejże naprawy coś popsuto? No ŻADNĄ. Jeszcze trochę i trzeba będzie zmienić temat tego wątku... POWTARZAM WSZEM I WOBEC, ŻE MAM GDZIEŚ FAKT, ŻE O-T NIE CHCIAŁA ZROBIĆ PONOWNEJ DARMOWEJ KALIBRACJI, TYLKO PODZIELIŁEM SIĘ MOJĄ OPINIĄ, ŻE ŹLE WYKONALI KALIBRACJĘ I PROSIŁEM O WYJAŚNIENIE PROBLEMU, CO TEŻ NA POCZĄTKU ZOSTAŁO WSTĘPNIE ZROBIONE. Niestety potem się zaczęło to, co trwa do teraz.
Kupiłem go w sklepie mięsnym, był zapakowany w papier z napisem refurbished. Wszelkim detektywom i spiskowcom dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Mogę się założyć, że są jakieś plomby, które wskażą, czy aparat był rozkręcany. A co do innych wydarzeń, to pewnie też idzie jakieś cięższe przypadki odfiltrować - jak znajdą osad od wyschniętej wody w środku, to raczej mogą orzec, że aparat został zalany. Jak będzie kawał plastiku ułamany/pogniecony, to mogą wywnioskować, że aparat zaliczył ostrego dzwona i też odmówić naprawy gwarancyjnej.
Różnica jest taka, że ty tej gwarancji NIE MASZ. Jakbyś miał gwarancję Canonową to byś mógł za darmo oddawać obiektyw na Żytnią miljart razy i to wszystko za darmo i z uśmiechem na twarzy. A to czy O-T daje gwarancję na kalibrację, czy nie i na jakich zasadach, to już ich prywatne widzimisię.
Zatem wyjaśniam : twoja opinia stanowi dla mnie tyle co informacja, że właśnie w Australii gdzieśtam sobie kangur skoczył 5 razy. Nie poparte żadnymi dowodami, wada zauważona po 3 miesiącach(!), znikoma "renoma" na forum - nie kupuję tego. I nie tylko ja.
Nie rozumiesz, że obiektyw może mieć wadę fabryczną z którą nic nie da się zrobić i dlatego pytam gdzie go kupiłeś? Twojego problemu to nie rozwiąże ale może pomóc innym chcącym kupić to szkło.
Jak tylko dostanę go z serwisu dam znać czy to wada fabryczna.
Oj chyba nieuważnie czytasz. Wróć kilka postów wyżej i przeczytaj jeszcze raz co ci napisałem odnośnie tego czy masz wierzyć czy nie. Zdjęcia oczywiście nie stanowią żadnego dowodu na złą pracę obiektywu. No i oczywiście!!! Zapomniałem!!! Renoma!!! Pozdrawiam.
Aż sobie zobaczyłem w historię postów :
50L nie działa? Może uda się oddać?
Udało się oddać. To teraz spróbujemy szczęścia z 24LOk, kupione. Niestety...Kupiłem 24L i znowu problemy...
http://canon-board.info/search.php?s...5377359&pp=100
Poza psioczeniem pozostałe posty to galeria użytkownika i kilka wpisów w Kursy Liturgiczne.
Aczkolwiek po zdjęciach wygląda, że niby znasz się na rzeczy. Może faktycznie masz cholernego pecha do sprzętu?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...
A, byłbym zapomniał, była jeszcze Sigma :
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.....
Ostatnio edytowane przez micles ; 07-03-2011 o 00:39 Powód: Automerged Doublepost
Płacze, wylewam żale, jak kolwiek nazwać wychodzi na to samo.
Różnica jest taka, że na Żytniej zapewne zakładają jakieś plomby itp. w końcu to autoryzowany serwis. Może ingerencja serwisowym sprzętem pozostawia też jakiś ślad w elektronice/oprogramowaniu obiektywu.
Poza tym Żytnia daje na pewno gwarancję przy naprawach na części. Nie wiem jak z usługami, ale raczej wątpię żeby którykolwiek serwis przyjął roszczenia co do usługi po 3miesiącach...
Skądinąd wiem, że nowe szkła żadnych plomb nie posiadają.
W O-T nie sądzę, żeby coś zakładali...
I nie chodzi, że żądałeś bezpłatnej ponownej kalibracji. Chodzi o to, że oskarżasz kogoś(serwis O-T) o to, że jest niesumienny i źle wykonał naprawę jako argument podając, że wykryłeś to po 3miesiącach...
Bądź poważny...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Gwarancji serwis może nie dawać, ale swoich praw i tak można dochodzić na zasadach ogólnych.
Micles, jeżeli "farba" jest na gwincie i ma kolor niebieski to jest to tzw. thread lock czyli klej do gwintów. Kolor może być inny ale najczęściej jest niebieski. Oczywiście jest po to żeby śrubka się nie odkręciła.