Jak ze szkłem jest wszystko OK, to należało użyć najpierw mikrokalibracji w 50D i sprawdzić, bo po to ona jest.
Jak ze szkłem jest wszystko OK, to należało użyć najpierw mikrokalibracji w 50D i sprawdzić, bo po to ona jest.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Prosiłbym nie kontynuować w tym wątku kwestii czy 50D to dobry sprzęt i czy następca jest godny czy nie. W przypadku jednak nieprzepartej chęci podzielenia się z resztą użytkowników światłymi spostrzeżeniami w tej materii zapraszam do dedykowanych wątków.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tak jak pisalem wczesniej, w serwisie stwierdzili, ze szklo jest ok czyli na to wychodzi bez problemow BF i FF i kazali doslac puszke ( do sprawdzenia bo to z nia moze byc problem skoro musze regulowac obiektywy wszystkie ktor epodpinam). POwiedzieli, ze sa 2 mozliwosci - kalibracja obiektywu do puszki ktora moze miec BF/FF, albo kalibracja puszki do wzorca i wtedy sprawdzenie obiektywu i jak nadal nie bedzie ok to wtedy dostrajanie obiektywu do puszki. Zatem zanioslem body do sklepu, sprzedawca zapisal, ze ma byc najpierw sprawdzona puszka i ew. skalibrowana i potem ew. kalibrowane szklo pod nia. Dzwonie do serwisu by sie dowiedziec jak sprawy sie maja i slysze.... ze skalibrowali szklo do puszki bo nie mieli zadnych wytycznych zapisanych od sprzedawcy co i w jakiej kolejnosci niech sprawdza i kalibruja. Zatem sprzedawca zapisal na moich oczach, ze maja w serwisie sprawdzic puszke i nia sie zajac a potem ew. obiektywem gdyby zestaw nadal nie dzialal ok, ale tego nie przeslal do serwisu i serwis zrobila jak zrobil;/ W skrocie, body nie zostalo sprawdzone, szklo skalibrowane pod body ( ktore moze byc przyczyna ), szklo ktore zostalo stwierdzone, ze nie ma problemow z focusem i ostroscia.
50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow
moze mi ktos powiedziec, czy po kalibracji body, obiektywy bez problemow bf/ff powinny dzialac poprawnie przy mikroregulacji 0 czy tez trzeba je w mikroregulacji body korygowac??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czy przy kalibracji body w serwisie ustawienia mikroregulacji moich obiektywow sa resetowane? czy zostaja?
Ostatnio edytowane przez coca ; 18-03-2011 o 15:52 Powód: Automerged Doublepost
no wlasnie u mnie ustawienia mikroregulacji zostaly i hmm po regulacji puszki w serwisie znow musze sie bawic w ustawianie szkiel bo sa bardziej rozjechane niz byly przed regulacja puszki;/ i sie tak zastanawiam jaki ma sens regulacja puszki w serwisie jak po niej i tak trzeba korygowac szkla w mikroregulacji puszki by trafialy w punkt !