Da radę, ale to bez sensu (mówię o oświetleniu fleszowym). Nawzajem bysmy sobie wyzwalali lampy.![]()
a czy będzie tam ktoś doświadczony w pracy studyjnej?? bo jeśli nie to zbyt wiele się nie nauczymy.
ja chetnie przyjade z Legnicy. Jedna dziewczyne z okolic moge zabrac do pozowania, mloda ladna i zgrabnano i ma doswiadczenie juz.
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
tak tylko zglosze ze skoro modelka to trzeba jescze kogos od vizazu.. niestety moja 2 polowa co sie dla mnie tym zajmuje od stycznia wraca do uk i w tym temacie nie poradze.
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
robią się koszta...... tak właśnie do mnie dotarło, że jeżeli wszyscy tam przyjadą i będą trzaskać, to a) będzie bałagan b) wszyscy będą mieli takie same fotki c) te fotki będą kiepskie d) ci, co już byli choć raz w studio, nic na tym nie skorzystają :-?Zamieszczone przez adamek
dlatego trzeba wymyślić jakąś metodę, np. wynajęcie studia na cały dzień, godzina przygotowań, godzina na szkolenia, a potem każdy ma kolejno swoją godzinę, a reszta idzie na spacer...........![]()
pozdro.,
m.
gra i buczy bebop
Z mojego małego (ale zawsze) doświadczenia z pracy w studio wychodzi, ze godzina na przygotowania szczególnie pierwszym razem to małoZamieszczone przez mxw
. Na to trzeba conajmniej 1,5h no chyba, że jest ktoś kto szybko potrafi rozstawić sprzet a modelka jest już w temacie i ma kogoś od wizażu
.
Szkolenie czyli omówienie technicznych i artystycznych podstaw pracy przy swiatlach to też minimum godzina. Jesli każdy miały się nauczyć byc samodzielnym fotografem i wiedzieć jak samemu skorzystać ze swiatłomierza, jak ustawić moc lamp i gdzie je rozmieścić aby uzyskać różne efekty to też trzeba każdemu dać do ręki ten sprzęt i dać czas aby sobie ponaciskał i poprzełączał... inaczej nie będzie sensu takich "warsztatów". Najlepiej wynająć sprzęt na cały dzień, zaprosić dwie koleżanki. Jak jedna sie zmęczy i oślepnie to sadzamy drugą
... a na koncu mozna zrobić duet
. Na końcu warto wybrać wspólnie fotki, omówić i coś wstawić do pokazania innym.... szkoda, że tu gdzie mieszkam mało canon-bordowców a do krakowa trochę daleko
.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
dokładnie, a tak naprawdę przygotowania to jedno, a focenie to dopiero jest maraton - generalnie zawsze jest za mało czasu...Zamieszczone przez Diodak
dlatego trzebaby po pierwsze ustalić, czy chodzi nam:
(A) poprostu o zrzutę na studio, modelkę(ki) i wizażystkę i pofocenie sobie, czy
(B) raczej o warsztaty (techniczne) z wykładowcą itp. itd. (tak, jak to opisał kol. Diodak) ??
ja jestem raczej za A choć i B może być fajny, tym bardziej, że więcej osób wejdzie (więc będzie taniej) i zawsze się czegoś nauczyć można...![]()
pozdro.,
m.