Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: APS - zalety i wady formatu kliszy?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    W każdym razie - jak chcesz się coś nauczyć - to na APSie najmniejszym kosztem.A Canon sprzedaje lustrzanki! Bo - gdybyś nie wiedział: cena korpusu (systemu analogowego czy cyfry) to pryszcz w porównaniu z optyką (obiektywami).A jak kupisz (świetną skąd inąd) Leicę - zostaniesz z aparatem i optyką w jednym....PRZESTRZEGAM!
    Dobry obiektyw do Canona nie jest specjalnie tańszy od jakiegoś lejkowskiego Silmarita. Sęk w tym, że rozmawiamy o APS-ie, a Leica C11 (jak 99% aparatów w tym systemie) ma niewymienną optykę, jakiś zoom tam jest (nie chce mi się zaglądać do szafy, pewnie jakiś odpowiednik 35-70).
    I tak szczerze mówiąc, to APS z wymienną optyką jest lekko bez sensu: to miał być z założenia mały, lekki aparacik kieszonkowy dla ludzi, którzy zwyczajnie nie chcą się obładowywać sprzętem i uczyć obsługi światłomierza. Kto by tam chciał taszczyć dodatkowe obiektywy???
    Zanim kupiłem C11 trochę poszperałem po sieci. To był jedyny aparat, nad którym WSZYSCY użytkownicy piali z zachwytu (i nad techniczną stroną zdjęć też). A przeważnie byli to ludzie, którzy mieli niezły sprzęt mało i średnioformatowy, a APS-a dokupowali sobie z ciekawości (no bo kto o zdrowych zmyslach kupi sobie teraz APS-a jako JEDYNY aparat? ;-) ). Zakładam, że mieli porównanie.
    Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że gdybym wymieszał odbitki 10x15 z C11 z takimi samymi formatowo zdjęciami z małego obrazka - nie odróżniłbyś. Nie przy tej skali powiekszenia.
    Te aparaty teraz można kupić za grosze. Nie ma sensu iść na kompromis: trzeba brać to, co najlepsze, bo niedługo nie zostanie nic...

J

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Jester a masz jakieś polskie linki o tym aparacie?
    Jakoś googlam i nic sensownego mi nie znajduje - nie mówiąc już że i w sklepach internetowych polskich chyba go nie ma

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mlody911
    Jester a masz jakieś polskie linki o tym aparacie?
    Jakoś googlam i nic sensownego mi nie znajduje - nie mówiąc już że i w sklepach internetowych polskich chyba go nie ma
    Obawiam się, że nowego w sklepie to będzie raczej trudno znaleźć, nie tylko polskim - nie jest już produkowany.
    Ja swojego upolowałem kiedyś na Allegro. Polskich sensownych linków faktycznie brak. Czuję się, jakbym polował na jednorożca

J

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester
    Dobry obiektyw do Canona nie jest specjalnie tańszy od jakiegoś lejkowskiego Silmarita.
    J
    Qrde, chyba jednak Elmarita

J

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ja miałem na myśli dalszy rozwój (no cóż każdy przymierza do siebie).Kupując aparat ze stałym obiektywem - masz już na zawsze aparat - a potem może byc ciężko sprzedać!Ja kupiłem Canona IX APS z fajnym obiektywem - obiektyw nadal jestł wykorzystywany; aparat leży - ale wcale nie rozpaczam - aparat był tańszym elementem! Jak tańszym? - zobacz :-)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów