26 mój faworyt
a na serio ten set dużo lepszy niż poprzedni
26 mój faworyt
a na serio ten set dużo lepszy niż poprzedni
R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D
Fajne ze zdjęcia choc troche sie niektórym podobaja.
masahuku nr1. teraz to widzę ze trochę niekorzystna perspektywa faktycznie miałem problem z odpowiednim zbalansowaniem tego zdjęcia spowodowane to było przede wszystkim użyciem zbyt malej blendy(nie była w stanie oświetlić całych postaci ) w kolorze złotym co dało ciepło złotą barwę, osoby stały w cieniu więc temperatura barwowa elementów niedoświetlonych przez blendę znacznie sie różniła, i tak składałem to zdjęcie z 2 balansów żeby różnica nie była tak widoczna ale dalej różnica balansów rzuca się w oczy można to jeszcze nieco poprawić.
Nie używam preserów zdjęcia w innej tonacji kolorystycznej były tak samo wołane z raw jak wszystkie zdjęcia to efekt modyfikacji krzywymi grb coś na wzór efektu cross, wzmocnienie kontrastu czerwonego, podbicie po całości zielonego i skrócenie kanału niebieskiego
c 40d 85 f1,8; 50 f1,8;t 17-50 f2,8 430ex
Czy presety, czy dłubanie ręczne - na jedno wychodzi. Efektem jest jakaś modyfikacja zdjęcia.
Gdybym miał się czepiać drugiego setu, to trochę drobiazgów pewnie by się znalazło. Ale szkoda czasu na drobiazgi. Inni są od tego (Micles! :-D)
Pomysł na dyptyk (nr 12) ok, tylko z wykonaniem coś nie tak. Prawe zdjęcie ok, ale na lewym ostrość jest w lesie. Tzn. na dłoni, która gdzieś ucieka z kadru. Chyba dużo lepiej by wyglądała ta fotografia z ostrością na spince od mankietu. Bo teraz to wygląda tak, jakby Ci po prostu AF nie trafił.
na 22 pani młoda ma nieciekawy kolor skóry i przepaloną suknie na dekolcie.
Miło się ogląda zdjęcia w typie 28 (kolorystyka, pozowane ale nie sztywne)
I znowu ogólne wrażenie pozytywne. Tyle że dość statycznie i konserwatywnie.
CanOn Can'tOff
Stary, powiedz mi proszę jak osiągnąłeś efekt 27-28 ?
Podoba mi się te oddzielenie pierwszego plany - bomba
Czy to lampa systemowa na body czy jakiś mini softbox ?
A może ktoś chodził za Tobą z parasolką ?![]()
C 5dII | L's
Też tak myślałem, ale sporo światełka z przodu tu jest i jakby od spodu. Od sufitu wydaje mi się że by były mocniejsze cienie pod główkamiTeż jestem ciekaw.
Ja chyba stawiam że jest to strzał z lampy odbity trochę od sufitu ale z palnikiem bardziej skierowanym na ścianę za fotografem :rolleyes:
Zdjęcia 27 i 28 zrobiłem 85mm w manualu iso100 czas 1/100s f1,8 na pełnej dziurze, ale efekt całego zdjęcia to lampa błyskowa 430ex na brackecie (liczba przewodnia 43 to czasem troche mało) wiec w manualu moc 1/1 czyli pełna moc światło odbite za plecy od 2 ścian i troche od sufitu 45 do 30 stopni (w jednej lini po przekątnej sali stoją osoby fotografowane i fotograf) w ten sposób uzyskałem światło odbite, kierunkowe( dwa a nawet 3 kierunki bo po części od sufitu) spójrz jak rozkładają się cienie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie zawsze uda Ci sie uzyskać taki efekt potrzebujesz sporej sali ty od scian jakieś 4-5metrów osoby fotografowane przede mną dokładnie 7,3m i żeby uzyskać takie oddzielenie pierwszego planu za osobami nie moze sie nic znajdować w odległości zasięgu błysku czyli kolejne pare metrów, widze ze masz pełną klatkę i 50 1,4 wiec u Ciebie nie potrzeba tyle miejsca co mi na 40d i 85mm 1,8 wiec będzie Ci łatwiej uzyskać podobny efekt
Ostatnio edytowane przez bialylomza ; 11-02-2011 o 23:53 Powód: Automerged Doublepost
c 40d 85 f1,8; 50 f1,8;t 17-50 f2,8 430ex