Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: jakie jasne szkło M42 ok50mm i jaki adapter

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szpakos Zobacz posta
    koledzy dlaczego kupujecie takie starsze szkielka? w czym sa lepsze od tych nowych??

pytam bo nie bardzo jestem w temacie a widze ze duzo z was bawi sie w takie przejsciowki M42 i montuje do nowych lusterek, o co chodzi?

czy ma to jakies odzwierciedlenie w jakosci fotek
    Raczej nie kupujemy - po prostu mamy z dawnych czasów. Miało się kiedyś Zenitha, Kieva itp .....
    Czasem można trafić takie starsze, fajne szkło, bo ostre, metalowe i porządnie wykonane. Rozmaite konstrukcje przysłony dają fajny bokeh
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna Awatar 4fly
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

troche offtopy sie tu robią
    czy ktoś kto ma adapter M42>EOS może się wypowiedzieć czy po zamocowaniu przejściówki można ją przesuwać o jakieś 0,5mm na boki. U mnie się tak dzieje (przez co czasem dandelion połączenie ze stykami w body i potwierdzenia ostrości brak...) i niewiem czy to jest jakaś norma czy może "chińska tolerancja" ??

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

u mnie da się przesuwać, ale dandelion styka cały czas

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4fly Zobacz posta
    mam przejściówkę markową niby (JGHD) i mam mały problem. wkręcona z obiektywem przesuwa się na mocowaniu aparat przejściówka o jakieś 0,5mm w kierunku lewo/prawo w stosunku do body. Najgorsze jest to ze po przesunięciu w lewo, o co łatwo ze stary szkłem w którym pierścień ostrości stawia mały "opór", przesuwa się też dandelion który traci styk w body i potwierdzenia ostrości brak... przesuwam w prawo naciskając lekko na obiektyw i wraca do prawidłowego działania. kupiłem bubel? obiektyw na przesłonie 1.8 na body zawsze pokazuje 2.0, na innej wartości przesłony też... norma czy złe oprogramowanie dandelionu?
    Adapter nie powinien się przesuwać. Tak body zawsze będzie pokazywać 2.0 chyba, że masz programowalny to można sobie to ustawić, aczkolwiek służy to tylko estetyce.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Mam 350d i 50d, trzy obiektywy Canona, z czego dwa z metalowym bagnetem i jeden adapter EOS>m42. Na obydwu aparatach wszystkie obiektywy i przejściówka wykazują minimalny luz obrotowy. Tak właśnie pod 0,5mm...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    Adapter nie powinien się przesuwać. Tak body zawsze będzie pokazywać 2.0 chyba, że masz programowalny to można sobie to ustawić, aczkolwiek służy to tylko estetyce.
    Dokładnie tak, adapter po dokręceniu do oporu nie przesuwa się ( tak jest u mnie ). Jednak nieprawdą jest że pokazuje zawsze 2.0. Mój chip ma najnowsze oprogramowanie i pokazuje 1.4
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Tu nie chodzi o to jaką stałą wartość pokazuje (która zależy od typu dandeliona), tylko o to, że na to co pokazuje nie ma wpływu wartość manualnie ustawionej przysłony, ponieważ tejże wartości dandelion nie zna.
    5DMKII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lynx Zobacz posta
    Tu nie chodzi o to jaką stałą wartość pokazuje (która zależy od typu dandeliona), tylko o to, że na to co pokazuje nie ma wpływu wartość manualnie ustawionej przysłony, ponieważ tejże wartości dandelion nie zna.
    Sam sobie odpowiedziałeś - skoro chip nie rozróżnia ustawień z body to nie ma wpływu na jego ustawienia. Służy jedynie do potwierdzania ostrości i na tym się jego rola kończy

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów