Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: jakie jasne szkło M42 ok50mm i jaki adapter

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Fajny bokeh pojawia się na wielu sampelkach z Pentacona 50/1.8,sporo tego widziałem i wyróznia się to szkiełko pozytywnie jak dla mnie.
    Dlatego pewnie optowałbym za nim, w wersji tzw. pasiastej.
    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrz0 Zobacz posta
    Mamiyę mam, polecam zdecydowanie! Za ile ją możesz dostać?
    Ja kiedys probowalem sprzedac taka mamiyke - mam jeszcze 135, ale nie bylo chetnych spowodu duzych cen adaptera. Do tej pory lezy i kurzy sie w szafie ..

Dopiero zaczyna Awatar 4fly
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucifer Zobacz posta
    Wielkie dzięki za odpowiedź.
    Jeśli ktoś posiada Takumara SMC 50/1.4, bardzo bym prosił o podanie firmy adaptera z którym go używa i wszystko gra : )
    za ile trafiłeś tego Takumara?

Cytat Zamieszczone przez mistrz0 Zobacz posta
    Mamiyę mam, polecam zdecydowanie! Za ile ją możesz dostać?
    za ile się wylicytuje za tyle będzię szykam w stanach na jebaju...

Cytat Zamieszczone przez Max13 Zobacz posta
    Wiekszosc aktualnie sprzedawanych adapterow nadaje sie tez do Takumara 50 1.4 ale starsze modele (te z wysunietm brzegiem) moga nie tyle nie pasowac ale haczyc sie przy ustawianiu ogniskowej
    o co chodzi z tym wysuniętym brzegiem? masz na myśli starsze wersje adapterów, czy szkła?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4fly Zobacz posta
    za ile trafiłeś tego Takumara?
    Jeszcze nie kupiłem, bo mam kłopot z tym adapterem >.< Ale już wiem o co chodzi - potrzebny jest adapter BEZ pierścienia bolca blokowania przysłony, bo ten dodatkowy pierścień "haczy" o obiektyw, gdy ten ostrzymy na nieskończoność.

A niestety nigdzie nie ma adapterów z potwierdzaniem ostrości, a bez bolca blokowania przysłony..

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

taki jest z tyłu ten 1.4?

to każdy adapter będzie ok

Domyślnie

Taki.
    Ja się nie znam, to byłoby moje pierwsze M42, ale skoro zarówno sprzedawca adapteru jak i obiektywu mówią, że musi być spacjalny adapter bez blokady bolca przysłony, to coś w tym jest..

Chodzi o to, że przy ostrzeniu na nieskończoność obiektyw wysuwa się do tyłu zahaczając właśnie o pierścień blokady bolca przesłony.

Dopiero zaczyna Awatar 4fly
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

szkło kupione! padło na:

... a to dlaczego :
    http://www.flickr.com/photos/8913259...n/photostream/

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedź.
    Jeśli ktoś posiada Takumara SMC 50/1.4, bardzo bym prosił o podanie firmy adaptera z którym go używa i wszystko gra : )
    Dzisiaj otrzymałem kupionego na Alledrogo Takumara SMC 50/1.4. Mam taką redukcję:
    http://allegro.pl/adapter-canon-ef-m...399872059.html
    Niestety "dzyndzel" od przysłony haczy o wewnętrzną średnicę redukcji, co objawia się niemożliwością ustawienia na dalsze odległości, a także pierścień przysłony chodzi z bardzo dużym oporem, co uniemożliwia ustawienie przysłony.
    W pierwszej chwili nawet się przestraszyłem. Po analizie i poświęceniu na modyfikację redukcji 15 minut, wszystko działa celująco.
    Należy na odcinku poruszania się "dzyndzla" od przysłony, pilniczkiem iglakiem spiłować wewnętrzny pierścień o około 0.5 mm.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Witam! : )

Noszę się z zakupem SMC Takumara 1.4/50, już chciałem kupować przejściówkę Canon EOS<>M42, ale na jednej z aukcji natknąłem się w opisie na takie coś:
    "umożliwia on podłączenie obiektywów gwintowych M42 (Carl Zeiss Jena, Pentacon, Jupiter, Tair i wiele, wiele innych; nie nadaje się jedynie do podłączenia obiektywu Takumar 50/1.4"

Ten jeden konkretny adapter ma takie dziwne ograniczenia, czy wszystkie adaptery z potwierdzaniem ostrości nie będą współpracowały z SMC Takumarem, czy może ten gość pisze jakieś bzdury?

Inaczej - jaki adapter z potwierdzaniem ostrości kupić, by na pewno współpracował z Takumarem SMC 50/1.4?
    Jeśli chodzi o przejściówkę to najlepiej markową i od razu z chipem np. taką
    http://allegro.pl/show_item.php?item=1449133241
    po co kombinować, za te pieniądze jest super
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Dzisiaj otrzymałem kupionego na Alledrogo Takumara SMC 50/1.4. Mam taką redukcję:
    http://allegro.pl/adapter-canon-ef-m...399872059.html
    Niestety "dzyndzel" od przysłony haczy o wewnętrzną średnicę redukcji, co objawia się niemożliwością ustawienia na dalsze odległości, a także pierścień przysłony chodzi z bardzo dużym oporem, co uniemożliwia ustawienie przysłony.
    W pierwszej chwili nawet się przestraszyłem. Po analizie i poświęceniu na modyfikację redukcji 15 minut, wszystko działa celująco.
    Należy na odcinku poruszania się "dzyndzla" od przysłony, pilniczkiem iglakiem spiłować wewnętrzny pierścień o około 0.5 mm.
    Przejściowka, która zakupileś jest nie dość, że droga to jeszcze raczej słaba - chip klejony do płytki dość tandetnie.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 15-02-2011 o 19:35 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Nie no faktycznie jest takie coś, w Takumarze 1.8 też. U mnie ta przejściówka działa ok. Bezfirmowa, pisze na niej tyko eosm42

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów