to coś tanio te 200zł. Od jakiegoś czasu obserwuję co się dzieje na serwisie zakupowym znanemu każdemu i woła to o pomstę do nieba. Sprzedawcy powariowali. Kupujący też. Niedawno poszedł helios cudnie zareklamowany prawie za ok 500zł i nie był to 40-2 bo te chodzą po 1500zł, a podobno kilka lat temu za 200-300zł max i się ludzie zastanawiali czy brać.
Co do szkieł to sekory wyjdą chyba dość drogo. Moje typy:
- Takumary (kilka wersji powłokowych, różniących się nazwą jak SMC, S-M-C, Super, i SUPER MULTI COATED),
- EBC Fujion
- Revuenon i Porst (szkła marketowe na rynek niemiecki robione bodajże przez Tomiokę lub Tokinę), mam porst 1.4 i bardzo go sobie chwale.*
- yashica 1.4 1.7 1.9 *
- Pancolar i Pentacon (różną się odrobinę w pracy pod światło, reszta praktycznie to samo)
- heliosy 44-2 i 44-3 (mam oba i sobie je chwalę, niestety światło 2, dla jednych to jasno dla innych nie) 44-4 taki sobie, 44 chyba najsłabszy, 44-5,-6 itd już podobno lepsze.
- zenitary
* porst, revuenon lub yashica. któregoś z nich widziałem wersję bodajże 1.1 lub 1.2 nie wiem jaka cena tego cuda, w Polsce raczej nie do odstania.