Strona 14 z 27 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 264

Wątek: [micles] BEZ3MANKI Productions

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Prowadzący sam chyba by nie wiedział, poza tym "Kaponiera" to nazwa potoczna, która przyjęła się bardziej, niż prawdziwa nazwa, czyli rondo Kopernika.
    już kiedyś słyszałem o tym, że to "nie jest żadna kaponiera tylko r. kopernika!" więc z ciekawości sprawdziłem jak to jest naprawdę. Rondo Kopernika pod ta nazwa istniało od 1973 roku do 92 kiedy to zmieniono nazwę na "Rondo Kaponiera" czyli... jakby nie patrzeć było to prawie 20 lat temu dlatego wg mnie "oficjalnie" mamy w Poznaniu jednak Kaponierę a nie Rondo Kopernika chociaż znam wiele osób które przez te 19 lat przyzwyczaiły się do starej, gierkowskiej nazwy

co do miclesowego filmu: jedyne co mi przeszkadzało to na początku filmu, powtarzające się "kim był ten cały Kaponier", wg mnie można było wyciąć pytanie i zostawić sama serię odpowiedzi. Jednak to takie trochę czepianie się na siłę sam pomysł na taki film (filmy? będa następne, podobne?) zdecydowanie popieram jako poznaniak

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Prowadzący sam chyba by nie wiedział, poza tym "Kaponiera" to nazwa potoczna, która przyjęła się bardziej, niż prawdziwa nazwa, czyli rondo Kopernika. To tak, jak z "Ratajami" - a nie ma takiej dzielnicy czy osiedla "Rataje" ale wszyscy tak mówią.
    A nie lepiej samemu się douczyć zanim zacznie się zwracać uwagę innym ?

Kaponiera powstawała w latach 70. XIX wieku. Wtedy to przeniesiono dworzec kolejowy spod mniej więcej obecnych terenów Starego ZOO na miejsce dzisiejszego. Wiązało się to z koniecznością puszczenia torów wzdłuż fortyfikacji poznańskich. W okolicy Bramy Berlińskiej wybudowano szaniec obronny w postaci rowu strzeleckiego. Taki rów po francusku nazywa się Caponiére, stad przejazd nad koleją nazwano właśnie Kaponierą.
    Na przełomie lat 60/70 XX w. modernizowano okolice Kaponiery. Powstało rondo, które nazwano imieniem Kopernika. W 1992 r. Rondo wróciło do swojej starej nazwy, za sprawa uchwały Rady Miasta, która uznała, ze Kopernik ma w Poznaniu za dobrze - w końcu ma juz ulice i osiedle. Żeby zatem uniknąć ewentualnych pomyłek adresowych (ale kto mieszka na rondzie?) podziękowano Kopernikowi za współpracę. Żartowano wówczas nawet, ze Kopernik padł ofiarą dekomunizacji za głoszenie poglądów sprzecznych z nauka Kościoła.

Rataje, kolego C. to żadna potoczna nazwa. Wywodzi się od średniowiecznej osady książęcej o tej samej nazwie. Dzisiaj to również dzielnica administracyjna miasta Poznania do której przynależy kilka osiedli z tarasu górnego i dolnego Rataj. Są również nowo powstałe osiedla Rataje (Rataje nad Wartą, Rataje południowe, Zielone Rataje i coś tam jeszcze).
    Polecam książkę Łęckiego "Poznań od A do Z" , tam wszystko wyjaśnione dokładniej.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Coś czuję, że przed następnymi produkcjami z tej serii będę musiał wykupić u ciebie dwugodzinny kurs dokształcający :P Brawo nowart!

Dopiero zaczyna Awatar Deeno
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Eh 'mundralińscy'

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    A nie lepiej samemu się douczyć zanim zacznie się zwracać uwagę innym ?
    No właśnie Zamiast przeklejać bezmyślnie chyba stąd:
    http://forum.gazeta.pl/forum/w,67,60...nika_.html?v=2
    lepiej się samemu zapoznać z tematem, bo ...

[...]wybudowano szaniec obronny w postaci rowu strzeleckiego. Taki rów po francusku nazywa się Caponiére, stad przejazd nad koleją nazwano właśnie Kaponierą.
    ... pierwsze słyszę, że kaponiera to rów strzelecki.
    Proponuję zapoznać się choćby z definicją na wiki:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Kaponiera

A dla naprawdę zainteresowanych tematem polecam opracowanie Mariusza Wojciechowskiego:
    http://www.mars.slupsk.pl/fort/biule...ecien-2010.pdf
    albo zapraszam na wycieczkę pod rondo do właściwej kaponiery

Przepraszam za OT, ale temat fortyfikacji poznańskich jest mi bliski i musiałem się odezwać
    450D

Uzależniony

Domyślnie

Nie mundraliński - dokładnie z książki, którą poleciłem w poprzednim wątku.

Dopiero zaczyna Awatar Deeno
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie mundraliński - dokładnie z książki, którą poleciłem w poprzednim wątku.
    W takim razie ja nie polecam tej książki
    450D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

micles fajnie wkręcacie ludzi Cóż mogę powiedzieć - scenariusz coraz lepszy O szczegółach technicznych nie ma co dyskutować - w końcu to tylko vdSLR ;-) Tak 3mkaj dalej kolego W sumie wg mojej oceny jest to najlepszy Twój filmik. Tylko jedne małe 'ale' - na sam koniec przydałby się mały "rys historyczny" - coś w stylu nowarta - żeby co niektórzy wiedzieli w jakim miejscu się znajdują :razz: Pzdr.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja wiedziałam <chwali się>
    a teraz czekam na relacje z jutrzejszego Lubię to.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Właśnie jesteśmy w Eskulapie, robimy timelapse'a przy rozkładaniu sprzętu

Uzależniony

Domyślnie

Kiedy jakies niusy?

Strona 14 z 27 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów