nie no aż tak kolorowo to nie jest - znalazłem tylko jeden (i to "dziwny") przykład http://allegro.pl/canon-eos-50d-nowy...467407278.html. Ja swoje niespełna roczne body z oryginalnym Gripem odsprzedałem na Allegro za 3100 - grip i body na gwarancji przez około półtorej miesiąca. Nie żałuje, chociaż troszkę mało wyczesałem - zwłaszcza jeśli chodzi o sam grip za który dałem ponad 600zł, ale mam od kolegi Siudyma 5DII w eleganckim stanie - dzięki Siudym
nie, oczywiście masz rację, że kupowanie używek wiąże się z jakimś ryzykiem - mój przykład - wydałem kupę kasy na używane body, ale właśnie - jak w jakiś sposób potwierdzasz wiarygodność źródła - ryzyko staje się mniejsze. A i jeszcze.. co innego mieć używkę jeszcze na gwarancji - do mnie też się dobijali, pytali itp. Ale już jak szukałem 5DmkI to i ja dopytywałem. Znaleźć 40D czy 50D w dobrym stanie za dobre pieniądze to można z dwóch powodów - albo ktoś, tak jak ja - wymienia na FF i pozbywa się, albo gdzieś zachomikował jako zapas, może w studiu. A sprzyja temu, że coraz więcej ofert 5DmkI pojawia się, raz - w rozsądnej cenie, dwa - nie zjechane. Za niespełna 4000-4500 (to już dużo) można mieć mkI z przebiegiem do 30tys.. Baaa... miałem brać za 3600 z gripem i 5 bateryjkami z przebiegiem 42000 (była niedawno aukcja). Sprzedajesz za 2800 cropa, dokładasz i masz zadbane FF. Nawet jak wymienisz spust, czy mirror-boxa - dokładasz troszkę i masz niemal nowe body - nowe w sensie "z mniej zużytymi niektórymi elementami", którego już część historii znasz.
Ja z perspektywy 3 tyg. troszkę żałuję pozbycia się cropa, ale dla mnie to była kwestia mieć lub nie mieć FF, a to dla mnie był już rok temu cel, którego nie udało się ziścić.
A co do "gorszości" 60D - to ewolucja w inną stronę, podobnie jak 7D i zobacz jak od premiery 60D potaniało. Większość posiadaczy 30-50D nawet nie myśli o zmianie, bo nie widzi po prostu sensu, a też wielu nowych Canonowców doczytuje i wybiera poprzednie cropy. Dlaczego? Nie wiem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
w obecnej sytuacji najlepiej dodaj do giełdy na CB. jeśli Allegro to pokusiłbym się o cenę minimalną 2600-2700 - zależy co tam jeszcze masz.