Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 75

Wątek: Dlaczego jest mało ofert sprzedaży 5d, 40d i 50d

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja kupiłem niecałe dwa lata temu 50 zamiast 40 ze względu na regulację AF (byłem posiadaczem Sigmy bez HSM, którą już na szczęście opchnąłem). Wtedy było ok. 1000 zł różnicy na body. Niestety życie pokazało że ta regulacja nie zawsze daje oczekiwane efekty, zwłaszcza przy zoomach ;-). Gdybym teraz wybierał i miał dzisiejszą wiedzę to na pewno bym wziął 40D. Natomiast nie wiem jak ma sie porównanie do 60D...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    Co do popularności 50D to mogę tylko potwierdzić - jak tydzeiń temu sprzedawałem swojego to po pierwszym dniu skrzynka prawie mi się zapchała.
    A jaką kwotę można uzyskać? Oczywiście za egzemplarz z bardzo małym przebiegiem, mój (może ktoś nie uwierzy) ma poniżej 5.000 klapnięć :-). Stan praktycznie sklepowy.
    Ostatnio edytowane przez dzidofon ; 18-02-2011 o 11:03 Powód: Automerged Doublepost
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez El_Mo Zobacz posta
    ...nie mogę się nadziwić jednemu zjawisku. 50D używane w cenie nowego 60D?
    nie no aż tak kolorowo to nie jest - znalazłem tylko jeden (i to "dziwny") przykład http://allegro.pl/canon-eos-50d-nowy...467407278.html. Ja swoje niespełna roczne body z oryginalnym Gripem odsprzedałem na Allegro za 3100 - grip i body na gwarancji przez około półtorej miesiąca. Nie żałuje, chociaż troszkę mało wyczesałem - zwłaszcza jeśli chodzi o sam grip za który dałem ponad 600zł, ale mam od kolegi Siudyma 5DII w eleganckim stanie - dzięki Siudym

...(60D) to inny aparat, gorszy itp. mi się wydaje że zwykle lepiej mieć nowy model na gwarancji niż body, którego przeszłości nie znasz. Jeżeli cena jest taka sama, naprostujcie mnie jeżeli się mylę...
    nie, oczywiście masz rację, że kupowanie używek wiąże się z jakimś ryzykiem - mój przykład - wydałem kupę kasy na używane body, ale właśnie - jak w jakiś sposób potwierdzasz wiarygodność źródła - ryzyko staje się mniejsze. A i jeszcze.. co innego mieć używkę jeszcze na gwarancji - do mnie też się dobijali, pytali itp. Ale już jak szukałem 5DmkI to i ja dopytywałem. Znaleźć 40D czy 50D w dobrym stanie za dobre pieniądze to można z dwóch powodów - albo ktoś, tak jak ja - wymienia na FF i pozbywa się, albo gdzieś zachomikował jako zapas, może w studiu. A sprzyja temu, że coraz więcej ofert 5DmkI pojawia się, raz - w rozsądnej cenie, dwa - nie zjechane. Za niespełna 4000-4500 (to już dużo) można mieć mkI z przebiegiem do 30tys.. Baaa... miałem brać za 3600 z gripem i 5 bateryjkami z przebiegiem 42000 (była niedawno aukcja). Sprzedajesz za 2800 cropa, dokładasz i masz zadbane FF. Nawet jak wymienisz spust, czy mirror-boxa - dokładasz troszkę i masz niemal nowe body - nowe w sensie "z mniej zużytymi niektórymi elementami", którego już część historii znasz.

Ja z perspektywy 3 tyg. troszkę żałuję pozbycia się cropa, ale dla mnie to była kwestia mieć lub nie mieć FF, a to dla mnie był już rok temu cel, którego nie udało się ziścić.

A co do "gorszości" 60D - to ewolucja w inną stronę, podobnie jak 7D i zobacz jak od premiery 60D potaniało. Większość posiadaczy 30-50D nawet nie myśli o zmianie, bo nie widzi po prostu sensu, a też wielu nowych Canonowców doczytuje i wybiera poprzednie cropy. Dlaczego? Nie wiem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    ..
    A jaką kwotę można uzyskać? Oczywiście za egzemplarz z bardzo małym przebiegiem, mój (może ktoś nie uwierzy) ma poniżej 5.000 klapnięć :-). Stan praktycznie sklepowy.
    w obecnej sytuacji najlepiej dodaj do giełdy na CB. jeśli Allegro to pokusiłbym się o cenę minimalną 2600-2700 - zależy co tam jeszcze masz.
    Ostatnio edytowane przez pawciolbn ; 18-02-2011 o 11:15 Powód: Automerged Doublepost
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mnie zależało akurat na szybkiej sprzedaży bo potrzebowałem kasę na 5D i poszedł za 2300 zł z oryginalnym gripem na drugiej migawce z przebiegiem 4000 klapnięć.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Aparatów nie ba bo:
    -Cena 40D jest tak śmiesznie niska, że nie opłaca się go sprzedawać
    -50D schodzą zaraz po tym jak zostaną wystawione dzięki pojawieniu się beznadziejnego 60D :P
    -Cena 5D jest tak śmiesznie wysoka w porównaniu do nówek 5dmk2, że tylko napaleńcy chcą kupować to body za 3500-4000 z przebiegiem 80-90 tysięcy klapnięć.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    ...
    -Cena 5D jest tak śmiesznie wysoka w porównaniu do nówek 5dmk2, że tylko napaleńcy chcą kupować to body za 3500-4000 z przebiegiem 80-90 tysięcy klapnięć.
    o tu się nie zgodzę (i nie to, że poczułem się "napaleńcem")
    Cena 5D w granicy 3500 nie jest śmiesznie wysoko - jest to nadal body, któremu nic nie brakuje - no może poza lepszym AF, co dostajesz za dwa razy tyle w mkII, a poza tym? filmy? LV? dlatego trzyma cenę. Śmieszna to jest raczej w tym momencie cena MKII, który jeszcze rok temu można było dostać w cenie ok 7200, w trzecim kwartale za ponad 8300, a obecnie - sam widzisz. Owszem, jest to bdb body, dobrze sie sprzedaje i może faktycznie - MKIII długo nie zobaczymy. Jednak nadal ktos kto będzie miał na celu FF będzie szukał w cenie do 4kPLN mkI, chyba, że znajdzie dobre MKII w dobrej cenie. Dopiero jak MKIII zawita na rynek, cena MKI spadnie, ale IMO mkII pozostanie w granicy 5tys.

Inna sprawa - medialna nagonka - jakie to FF cuuuudo stąd rynek nie zniża ceny mkI, bo nadal jest wielu "napaleńców" przejścia z cropa na FF.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Używany 5D to jednak około 4tys.zł taniej niż nowy 5DII więc "napaleńców" nie brakuje. No bo jaki jest wybór modeli jeśli chodzi o FF? Chyba "troszkę" mniejszy niż w przypadku cropa?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

korona-pl, przeczytałem ;-) niestety mądrzejszy nie jestem ;-(
    większość chwali to co posiada właścicieli 60D jak na lekarstwo, reszta to czarny p-r.
    A ceny sobie

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

El_Mo, chciałem żebyś przeczytał ze względu na tekst
    Tak oczywiście czytałem że to inny aparat, gorszy itp.
    O tym, że 60D jest "gorszy" mówią najczęścej ludzie, którzy nawet nie mieli go w ręce...
    MZ jest to naturalny następca 30D/40D/50D. A twierdzenie, że to niższa półka bo:
    a/ plastikowe body
    b/ brak mikroregulacji
    to kompletna bzdura... Miałem ten aparat przez kilka dni (pożyczony) i bardzo mi sie spodobał. Osobiście preferuję mojego 5D, ale jako drugie body chętnie bym kupił 60D. Czasem 5D jest za duży i za ciężki do noszenia...
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Już to tłumaczyłem koledze Xsardasowi ale napiszę to i tutaj żeby wszyscy przeczytali- żeby kupić sobie nowego czy używanego 5D mk2 trzeba mieć jednak te 2-4 tyś więcej. Mierząc siły na zamiary trzeba zmieścić się w pewnym budżecie. Dla mnie 5D jest świetnym aparatem i on jest jak stary 10 letni VW Passat - do pewnego momentu cena spada na łeb a potem już nie. A ewentualna wymiana migawki i tak kalkuluje się jeśli aparatem zarabiasz pieniądze. Co do przebiegów to jeśli w 5D można było go kręcić jak w samochodach to pewnie ludzie by to robili po to tylko żeby zadowolić wszystkich malkontentów co by za grosze chcieli kupić w ich mniemaniu super nowy aparat - tak samo jak w samochodach, ludzie nie rozumieją że 200 tyś przebiegu dla zadbanego serwisowanego auta to pikuś i każdy chce mieć 10 letnie kombi w dieslu które ma na budziku 120 tyś przebiegu. Tak sie po prostu nie da. A na zakup 5D w cenie powiedzmy 2 tyś nie ma co liczyć nawet za 2 lata - ten aparat ma ponadcenową wartość (podobnie jak VW) i zawsze będzie trzymał cene - tylko dlatego że zawsze znajdzie się grupa osób która będzie chciała zaznać "magicznej plastyki ff" a nie stać jej na wydanie 6-10 tyś. Jedyna możliwość to rezygnacja z cropów i wprowadzenie przez producentów tylko ff ale tego oczywiście nie zrobią bo na "magii ff" zaragiają kupe kasy.

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów