Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: Dlaczego jest mało ofert sprzedaży 5d, 40d i 50d

Bywalec

Domyślnie

Tyle, że 5D to nie tylko najtansza opcja FF. Mnie osobiście żaden aparat nie powalił jakością obrazka w takim stopniu jak właśnie stara piątka (ponoć chyba drugi Ds miał lepszy - nie miałem nie wiem). 5d jest niesamowicie cenione za to co potrafi oddać, wg mnie obrazek jest ladniejszy od Mk2 - ale to oczywiście kwestia gustu. Podobne odczucia mam oglądając zdjęcia z 20D/30D. Walory ekonomiczne starej 5 sa potegowane przez bardzo małe wymagania co do optyki. 28/1.8 50/1.4 85/1.8 (nawet nowe to wydatek rzędu max 4,5K) zupełnie inaczej grają na 5D, niż na nowszych body (dotyczy zwłaszcza 28). Nie widzę dla tego zestawu konkurenta wśród cropowych body, zarówno pod względem ekono jak i jakości - to body jeszcze długo bedzie trzymać cenę.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

"Magia" ff to chyba tylko w Polsce występuje Na zachodzie jak ktoś zarabia na fotkach to wiadomo co kupuje...

A biorąc pod uwagę fakt że jest to konstrukcja z 2005 roku to cena rzędu 3700 plus wymiana migawki jest delikatnie mówiąc za wysoka...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    "Magia" ff to chyba tylko w Polsce występuje Na zachodzie jak ktoś zarabia na fotkach to wiadomo co kupuje...

A biorąc pod uwagę fakt że jest to konstrukcja z 2005 roku to cena rzędu 3700 plus wymiana migawki jest delikatnie mówiąc za wysoka...
    Nie ma znaczenia, z którego roku jest konstrukcja. Rynek weryfikuje ceny, jesli sa chętni za 3700 to znaczy, że nie jest za wysoka, jesli nie będzie chętnych ceny spadną.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pierwszego zdania nie rozumiem, Bo jesli chodzi o Ds to jest FF
    Ostatnio edytowane przez espe ; 18-02-2011 o 19:36 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Zależy jakiego rodzaju zdjęcia robi... Ale jak zarabia to kupuje 5d, 1d, 1ds.
    Co to ma wspólnego z "Magią ff tylko w PL"?
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Kupuje to co jest mu potrzebne do zarobienia pieniędzy i nie będzie utrudniać osiągnięcia celu.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

z pojęciem "magia ff" spotkałem się dopiero tutaj - kilka lat po robieniu zdjęć różnymi aparacikami. Utartym też ty było, że bez FF nie da się w ogóle robić przyzwoitych zdjęć. Dla mnie większą zaletą posiadania FF jest wyższe używalne ISO i inne lepsiejsze aspekty odbioru obrazka - kolory, tony itp. Wiele zdjęć z cropa odróżnisz od FF głównie po EXIFIE - są i tacy co zrobią to bez EXIFA. Sama plastyka na pełnej dziurze takiego 50/1.4, czy innej stałki to zupełnie co innego jak na cropie.

Jak dla mnie wydanie 2700 za używane 50D, czy 3400 za nowe 60D to nie błąd - kwestia oczekiwań i wymagań. Ale wolałbym dołożyć te 1000zł i kupić 5D1 - wiem na swoim przykładzie i nie żałuję, chociaż dołożyłem więcej na mkII. A to, że z czasem może być tak, iż wydasz te 900 czy 1300zł na naprawe boxa czy migawki - tak samo może być i z cropem używanym. Kupisz nowe 60D i po 12mc gwarancji szlak trafi "coś-tam". Nie można zakładać, że każdy używany po gwarancji jest już tak zjechany, że tylko go zlomować - stąd mkI trzymają cenę, zwłaszcza, że coraz więcej pojawia się importowanych z Niemiec, UK, gdzie ludzie mają kasę i nowe kupują zaraz po premierze, a stare z groszowymi przebiegami zostawiają w rozliczeniu.
    Poza tym nie każdy klepie dziesiątki tysięcy klatek rocznie - są tacy którzy zrobią i kilkaset - kwestia tego, co robią tym body i jaki ma ono charakter - zapasowe, studyjne, amatorskie, repo itp.

A jeśli mowa o tym, że konstrykcja z 2005 czy 1990 - jak to kwestia - wystarczy popatrzeć na L 135 2.0, chwalone 30D czy nawet 20D, który z racji optymalnych parametrów stosowany jest do testów. nimi też ludzie kiedyś fotografowali i to wcale nie gorzej.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Toście meni teraz zakrzyczeli hehe

Jakoś nie słyszałem określenia magia ff w stosunku do DSa. Za to często i gęsto słyszę je w stosunku do 5D. Poza tym nie słyszałem żeby w UK ktoś mówił o magicznym ff. Może rozmawiałem ze zbyt małą liczbą ludzi, nie wiem...

Rok produkcji zawsze ma wpływ na cenę, im starszy model tym cena niższa (oczywiście są wyjątki ale nie o nich rozmawiamy... a może?). Nie twierdze nigdzie, że rynek nie weryfikuje cen. Twierdze natomiast że ceny 5D są zdecydowanie za wysokie. Chyba mi wolno prawda?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aparatów nie ba bo:
    -Cena 40D jest tak śmiesznie niska, że nie opłaca się go sprzedawać
    Na allegro 1400-1700 zł, nie wiem jaka cenę powinien osiągnąć co najmniej 3 letni aparat aby przestała być niska, cenę zakupu nowego?

korona-pl, powinienem słowo gorszy wziąść w cudzysłów, nigdy 60D w łapce nie trzymałem, cytowałem zasłyszane opinie. Osobiście nie jestm przekonany o "gorszości" tego body ;-)

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Toście meni teraz zakrzyczeli hehe
    bynajmniej.. argumentujemy tylko..

Jakoś nie słyszałem określenia magia ff w stosunku do DSa. Za to często i gęsto słyszę je w stosunku do 5D.
    Bo większość szarych użytkowników tylko na "magię" z tego poziomu finansowego może sobie pozwolić. W Ds dochodzi jeszcze kilka innych magicznych plusików a samo słowo "magia" może być różnie rozumiane - dla mnie to "magia" wyższego użytecznego ISO, plastyka i faktyczny "kop" dla szkieł - po prostu jest inaczej, ale to nie Narnia..
    Poza tym nie słyszałem żeby w UK ktoś mówił o magicznym ff. Może rozmawiałem ze zbyt małą liczbą ludzi, nie wiem...
    może tam używają innych określeń ale tak jak napisałem - dla każdego to co innego jest "magiczne"

Rok produkcji zawsze ma wpływ na cenę, im starszy model tym cena niższa (oczywiście są wyjątki ale nie o nich rozmawiamy... a może?).
    Inna kwestia patrzeć na rok produkcji samochodu, a inna na rocznik modelu. Jeżeli te kilka lat temu model 5D był jednym z ciekawszych body i zainteresowanie nim było znaczne to chyba nie tylko dlatego, że był nowy, ale i dla jakości obrazka. Czy to będzie 5D z przed 6 lat czy 5 dla mnie nie ma znaczenia. Owszem są tacy, co będą szukać egzemplarza z najwyższym numerem seryjnym, ale jakie ma to znaczenie kiedy np. taki egz. będzie miał 80tys. a z numerem o kilka pozycji mniejszym będzie miał kilkaset klatek?

Nie twierdze nigdzie, że rynek nie weryfikuje cen. Twierdze natomiast że ceny 5D są zdecydowanie za wysokie. Chyba mi wolno prawda?
    Dla kupującego może i za wysokie, chociaż nadal 2-krotnie niższe od mkII, który to dopiero trzyma cenę - jak wspomniałem. Poza tym, jeśli cena używanego najwyższego modelu cropa (50D - bo pomijam 7D i 60D) jest w granicach 2200-2900, to ciężko by w podobnej trafić pełną klatkę. Zobaczymy co stanie się z 5D i 5D2 po ukazaniu się mkIII.. baaa, zobaczymy co stanie się z cropami pokroju 40, 50D - nie będzie opłacało się ich w ogóle sprzedawać za grosze, jak każdy w cenie do 3000 kupi FF. Nawet podejrzewam, że wielu bardziej świadomych zdecydują się na używane 5D w cenie ok 3000 lub nawet mkII w cenie ok 5000 niż nówkę 7D2 czy 65D, czy jakby tam ich nie oznaczali.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlatego Canon tak ustali cenę 5DIII aby rynek używanych puszek FF nie rozwinął się bardziej niż obecnie bo to nie w jego interesie. Za sprawą przemyślanej polityki Canona model 60D nie spowodował masowej wyprzedaży 50D a między 60D a 7D nie ma nic, pustka. Obawiam się, że 5DIII będzie czymś pomiędzy 5DII a 1DsIII również cenowo czyli sporo powyżej 10tys.zł

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów