Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Małe domowe studio.

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez termoman1256 Zobacz posta
    jednak dalej jestem przekonany do czegoś typu http://allegro.pl/nowosc-lampa-1710w...447092369.html , ponieważ myślę że jest taka lampa lepiej wykonana, a nie jakiś chiński sh*t... Bardziej mi chodzi o lampy studyjne, jeśli mowa o chińskich to praktycznie tylko CY-200K.

Chyba jednak wezmę tą stałą, tylko czym zmiękczyc?
    strasznie się uparłeś na to stałe światło... no ale co zrobić... sam musisz dorosnąć zastanawia mnie tylko skąd teoria że to nie chińskie :P
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Bywalec Awatar soltysh
    Miasto
    gdzieś na Śląsku

Domyślnie

termoman1256 stałem przed podobnym dylematem jakieś 1,5 miesiąca temu. Na początek duuuuużo czytałem i za przeważającą opinią zdecydowałem się na światło błyskowe, trochę droższe, ale daje znacznie więcej możliwości. Drugie pytanie na które musisz sobie odpowiedzieć, a nie zostało jeszcze dotychczas wspomniane to jak często planujesz wykorzystywać owe studio
    Jak ma to być małe, amatorskie studio, które będziesz wykorzystywał sporadycznie to masz 2 opcje:
    1. wynajmuj studio - wtedy masz lepsze narzędzie, ale na dłuższą metę koszt będzie większy
    2. kupujesz tanią chińszczyznę i nie przejmujesz się tym co pisze Patryk_mirek
    Jeśli natomiast planujesz "błyskać" dużo i często wtedy proponuję się zastosować do słów Patryk_mirek, bo będzie warto.

Ja osobiście wybrałem wariant kupuję tanią chińszczyznę i na chwilę obecną jestem zadowolony :-D. Do tego jeszcze dokupiłem sobie zestaw teł. Rezultaty i ustawienie możesz podejrzeć w tym poście w mojej galerii. Wiem już teraz, że nie są idealne i pewnie droższe = lepsze, ale na chwilę obecną to mi starcza.
    A jak co to sprzedam i kupię inne :-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomniałem dodać, że tutaj toczy się dłuższa dysputa na temat mini studia, choć tam budżet jest troszku większy. Niemniej jednak warto przyjrzeć się na co polecają zwracać uwagę
    Ostatnio edytowane przez soltysh ; 10-02-2011 o 12:27 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Domyślnie

Podepnę się pod wątek.
    Mam zamiar równiez sklecić nazwijmy to budżetową namiastkę studia.
    Planowałem pokombinować ze stałymi lampami. Czy możecie mi powiedzieć dlaczego rozwiązanie z lampami błyskowymi uważacie za lepsze? Lepszy jest efekt końcowy, praca jest łatwiejsza itp. Temat mobilności mnie nie interesuje.

Planowałem próbnie zainstalować najtańsze tło takie w cenie ok. 30-50 zł, 3 lampy światła stałego ze świetłowkami energooszczędnymi 5400k. Do tego parasolki lub coś w zastępstwie. Przy założeniu, że montaż nazwijmy to a`la statyw zrobię sam, zawieszenie tła również to to wszystko będzie mnie kosztowało powiedzmy do 300 zł. To jest kwota, którą byc może nawet z ciekawości warto zaryzykować.

Czy uważacie, że np. kupienie lampy w stylu NISSIN 622 byłoby lepszym rozwiązaniem. Ewentualnie połaczenie jeszcze starej lampy w jakiś tam sposób, którą pewnie mam gdzieś w piwnicy. Będzie trochę drożej ale czy jest szansa, że efekty będa lepsze?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no to co tutaj piszecie szczerze mówiąc mnie bardzo zdziwiło.....
    bardziej myślałem o lampie błyskowej w guście czegoś takiego
    niż te takie chińczyki podpinane na gorącą stopkę...

czyli jednak myśleć bardziej o świetle błyskowym?
    teraz to już wogóle jestem w kropce...

powtarzam pytanie, jaki będzie czas z lampą światła stałego (iso 100, F 1,8) ?

Domyślnie

powtarzam pytanie, jaki będzie czas z lampą światła stałego (iso 100, F 1,8) ?
    To ja Ci odpowiem tak. Spróbowałem w piwnicy, w pomieszczeniu 7x5x2(wys). Pod sufitem 2 gołe żarówki typowe 100W. Ściany raczej białe ale częściowo zastawione klamotami jak to w piwnicy. Sufit powiedzmy to szarawy, podłoga szara. Jako obiekt drbina z wiadrem 2m o tylnej ściany. Ściana za obiektem biała. 50mm, F/2, C50D, pomiar punktowy na jasno szare wiadro, ISO 400, drabina +wiadro ok 1,5m wysokości cała w kadrze czyli z odległości ca 4,5m czasy minimalne w zależności od mojego położenia wyszły 1/60sek.

Mam zamiar powiesić tam czarne tło i zastosować ok. 3 lamp światła stałego o mocy (świetlówki energooszczędne) rzędu 3x65W. Może jedną większą. Pamiętam sprzed lat ... uuu dawno w czasach analogowych przy słabszym oświetleniu coś tam się dało osiągnąć. Robię to z ogromnej ciekawości. Największy problem to jednak wysokość pomieszczenia ale to już nie ten wątek ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

w końcu się zdecydowałem.
    wybór padł na http://www.funsports.pl/p,pl,1,lampa...na+cy200k.html .

lepiej do niego softboxa, czy parasolkę?

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

lepiej do niego softboxa, czy parasolkę?
    parasolka moim zdaniem to sprawdza się jedynie przy lampkach małych - do tego zdecydowanie softbox i to duży prostokątny żeby ładnie zmiękczyć
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a jakie wymiary mniej wiecej?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A jakie wymiary pomieszczenia i jaki kolor ścian?

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

jak masz gdzie rozstawić to ja bym brał minimum 60x90

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów