ODŚWIEŻE WĄTEK.

Proste pytanie do tych co focą w przedszkolu:
1. Na podstawie jakich przepisów możecie robić zdjęcia (pozowane) dziecku bez zgody jego rodziców?

Zgodnie z art. 81 ust 1. ustawy prawo autorskie - Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

Niewątpliwie wystawa zdjęć dziecka w przedszkolu jest rozpowszechnianiem.

Na dodatek dodam wyrok Sądu Najwyższego (SN II CK 330/03) Ciężar dowodu, że rozpowszechnianie wizerunku nie wykroczyło poza uzyskany zakres zezwolenia i określony cel spoczywa na rozpowszechniającym ten wizerunek.

Ponadto Zezwolenie na rozpowszechnianie wizerunku może być udzielone w formie dowolnej; zgoda musi być jednak niewątpliwa. Oznacza to, że "osoba jej udzielająca musi mieć pełną świadomość nie tylko formy przedstawienia jej wizerunku, ale także miejsca i czasu publikacji, zestawienia z innymi wizerunkami i towarzyszącego komentarza" (wyr. SA w Warszawie z 12 lutego 1998 r., I Aca 1044/97).

Na koniec zacytuje Art. 83 ww. ustawy
Art.*83.*Do roszczeń w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby na nim przedstawionej oraz rozpowszechniania korespondencji bez wymaganego zezwolenia osoby, do której została skierowana, stosuje się odpowiednio przepis art. 78 ust. 1; roszczeń tych nie można dochodzić po upływie dwudziestu lat od śmierci tych osób.

Mam nadzieję że tym krótkim wywodem wywołam ciekawą dyskusje na forum.
P.S. nie jestem przeciw fotografom przedszkolnym:wink: