Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Focenie w przedszkolu

Bywalec Awatar PALOMBO
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie zrozumiales aluzji...
    Chodzi o to ze mowi/pisze sie WYSTAWA a nie WYSTAWKA

No... chyba ze masz telefon w Heyah (juz tlumacze kolejna aluzje - obecnie trwa kampania reklamowa Heyah ze zdrabnianiem wszystkiego co sie da ).
    OK. VITEZ :-D
    Wyszedłem na wapniaka

Poprawie się na raz następny -- OBIECUJĘ --
    20D , latarka i jakieś szkło

Dopiero zaczyna Awatar Dexxim
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

ODŚWIEŻE WĄTEK.

Proste pytanie do tych co focą w przedszkolu:
    1. Na podstawie jakich przepisów możecie robić zdjęcia (pozowane) dziecku bez zgody jego rodziców?

Zgodnie z art. 81 ust 1. ustawy prawo autorskie - Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

Niewątpliwie wystawa zdjęć dziecka w przedszkolu jest rozpowszechnianiem.

Na dodatek dodam wyrok Sądu Najwyższego (SN II CK 330/03) Ciężar dowodu, że rozpowszechnianie wizerunku nie wykroczyło poza uzyskany zakres zezwolenia i określony cel spoczywa na rozpowszechniającym ten wizerunek.

Ponadto Zezwolenie na rozpowszechnianie wizerunku może być udzielone w formie dowolnej; zgoda musi być jednak niewątpliwa. Oznacza to, że "osoba jej udzielająca musi mieć pełną świadomość nie tylko formy przedstawienia jej wizerunku, ale także miejsca i czasu publikacji, zestawienia z innymi wizerunkami i towarzyszącego komentarza" (wyr. SA w Warszawie z 12 lutego 1998 r., I Aca 1044/97).

Na koniec zacytuje Art. 83 ww. ustawy
    Art.*83.*Do roszczeń w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby na nim przedstawionej oraz rozpowszechniania korespondencji bez wymaganego zezwolenia osoby, do której została skierowana, stosuje się odpowiednio przepis art. 78 ust. 1; roszczeń tych nie można dochodzić po upływie dwudziestu lat od śmierci tych osób.

Mam nadzieję że tym krótkim wywodem wywołam ciekawą dyskusje na forum.
    P.S. nie jestem przeciw fotografom przedszkolnym:wink:
    Canon 7d | T 18-270 | S 18-35 | C 18-55 | C 50 1.8

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nie zrozumiales aluzji...
    Chodzi o to ze mowi/pisze sie WYSTAWA a nie WYSTAWKA

No... chyba ze masz telefon w Heyah (juz tlumacze kolejna aluzje - obecnie trwa kampania reklamowa Heyah ze zdrabnianiem wszystkiego co sie da ).
    Vitez czepiasz się - wywieszenia zdjęć z takiej akcji wstawą też bym nie nazwał

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dexxim Zobacz posta
    ODŚWIEŻE WĄTEK.

Proste pytanie do tych co focą w przedszkolu:
    1. Na podstawie jakich przepisów możecie robić zdjęcia (pozowane) dziecku bez zgody jego rodziców?

Zgodnie z art. 81 ust 1. ustawy prawo autorskie - Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

Niewątpliwie wystawa zdjęć dziecka w przedszkolu jest rozpowszechnianiem.

Na dodatek dodam wyrok Sądu Najwyższego (SN II CK 330/03) Ciężar dowodu, że rozpowszechnianie wizerunku nie wykroczyło poza uzyskany zakres zezwolenia i określony cel spoczywa na rozpowszechniającym ten wizerunek.

Ponadto Zezwolenie na rozpowszechnianie wizerunku może być udzielone w formie dowolnej; zgoda musi być jednak niewątpliwa. Oznacza to, że "osoba jej udzielająca musi mieć pełną świadomość nie tylko formy przedstawienia jej wizerunku, ale także miejsca i czasu publikacji, zestawienia z innymi wizerunkami i towarzyszącego komentarza" (wyr. SA w Warszawie z 12 lutego 1998 r., I Aca 1044/97).

Na koniec zacytuje Art. 83 ww. ustawy
    Art.*83.*Do roszczeń w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby na nim przedstawionej oraz rozpowszechniania korespondencji bez wymaganego zezwolenia osoby, do której została skierowana, stosuje się odpowiednio przepis art. 78 ust. 1; roszczeń tych nie można dochodzić po upływie dwudziestu lat od śmierci tych osób.

Mam nadzieję że tym krótkim wywodem wywołam ciekawą dyskusje na forum.
    P.S. nie jestem przeciw fotografom przedszkolnym:wink:
    No więc, jezeli zrobimy parę zdjęć na spotkaniu w przedszkolu np jasełka i chcemy jako "rodzice" zrobić taką wystawę zdjęć, to musimy uzyskać pisemną zgodę wszystkich osób przedstawionych na zdjęciach ?
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Dopiero zaczyna Awatar Dexxim
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Interpretując prawo trzeba zachować zdrowy rozsądek. Co innego jest krąg osób przychodzących do przedszkola, a co innego np. publikacja w internecie na stronie fotografa.

Co innego jest zdjęcie reporterskie z imprezy w przedszkolu, a co innego zdjęcie pozowane jednego dziecka.

Problem wg mnie jest taki, co się z takim zdjęciem dzieje dalej. Jest archiwizowane?, idzie do kosza po sprzedaży?, jest wystawiane w internecie?
    Na dobrą sprawę nie dość, że nie wiem kto robi zdjęcia w przedszkolu, to także nie mam wpływu na to jak zostaną wykorzystane.

Może się czepiam (zupełnie niepotrzebnie) ale robiąc komuś zdjęcie wypada go spytać o zgodę, i w sytuacji gdy sobie tego nie życzy - zrezygnować. (nie mówie to o osobach publicznych)

Prawo nie może i nie jest w stanie regulować wszystkiego. Czasami wystarczy etyka zawodu.
    Canon 7d | T 18-270 | S 18-35 | C 18-55 | C 50 1.8

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Dexxim - to troszkę tak jak ze zdjęciami z wesela - kiedy robisz zdjęcia na weselu i potem dajesz je młodym to teoretycznie naruszasz ustawę - tyle, że w w takich wypadkach brak sprzeciwu kiedy wykonujesz te fotki jest zgodą.
    Masz rację, ze jeżeli fotograf zrobi zdjęcia w przedszkolu i wystawi je poza przedszkolem bez zgody rodziców to narusza ustawę - lecz nie spotkałem się z taką sytuacją
    Największym problemem zdjęć w przedszkolu jest ich jakość, jak pisali inni ci "podrózni" fotografowie nie przywiązują żadnej wagi do tego co robią.
    W przedszklu mojego dziecka są wykonywane takie zdjęcia lae kupno jest dobrowolne - inna sprawa, że i tak znajdują się kupujący.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    Dexxim - to troszkę tak jak ze zdjęciami z wesela - kiedy robisz zdjęcia na weselu i potem dajesz je młodym to teoretycznie naruszasz ustawę - tyle, że w w takich wypadkach brak sprzeciwu kiedy wykonujesz te fotki jest zgodą.
    Masz rację, ze jeżeli fotograf zrobi zdjęcia w przedszkolu i wystawi je poza przedszkolem bez zgody rodziców to narusza ustawę - lecz nie spotkałem się z taką sytuacją
    Największym problemem zdjęć w przedszkolu jest ich jakość, jak pisali inni ci "podrózni" fotografowie nie przywiązują żadnej wagi do tego co robią.
    W przedszklu mojego dziecka są wykonywane takie zdjęcia lae kupno jest dobrowolne - inna sprawa, że i tak znajdują się kupujący.

A w ogóle to w naszym pięknym kraju mało kto zna prawo i jeśli fotograf jest wystarczająco bezczelny, to praktycznie może robić co chce.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    A w ogóle to w naszym pięknym kraju mało kto zna prawo i jeśli fotograf jest wystarczająco bezczelny, to praktycznie może robić co chce.
    Pozdrówka
    No tak pięknie to nie jest wystarczy jeden który zna - zresztą jestem daleki od stosowania prawa dokładnie tak jak zapisane (wszyscy wiemy że to chore) - jeżeli ktoś robi zdjęcia na które powinien mieć moją zgodę ale mi to w żaden sposób nie szkodzi to nie ma sensu ścigać go dla zasady

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów