Panowie to nie jest prawda - ksero dowodu zakupu wystarczy, jeśli produkt ze sprzedaży łączonej - osobiście sprawdziłem na obiektywie z zestawu z body, który odkupiłem od znajomego.
Panowie to nie jest prawda - ksero dowodu zakupu wystarczy, jeśli produkt ze sprzedaży łączonej - osobiście sprawdziłem na obiektywie z zestawu z body, który odkupiłem od znajomego.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Czyli mam do sprzedania praktycznie nowy obiektyw z gwarancją i akcesoriami... Nie chcę robić OT, ale ile to może być warte? 18-55 IS II + osłona EW-60C (zamiennik) + polar Kenko DMC + Hoya UV? Zrobiono nim maksymalnie 500-600 zdjęć, szkła bez rys, w środku nie ma paprochów.
Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...
Filtry zostaw na inne szkło, lub sprzedaj osobno a kita na gwarancji z osłoną gdzieś za 200zł możesz wystawićpowinien się sprzedać
Salas dobrze radzi - sprzedaj sam obiektyw z osłoną a filtry mogą się zawsze przydać. Jeśli nie wiesz ile chcesz, to zrób licytację i się dowiesz![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Tyle że są kolejne dwie sprawy, które nieco komplikują.Wszystkie szkła jakie mam, są na innej średnicy (na 75-300 nie używam), co skłoniło mnie ostatnio do zebrania funduszy na system filtrów Cokina (czy jak generalnie nazwać te kwadraciki). W najbliższym czasie nie planuję nowych zakupów, więc pewnie dodam po przekroczeniu jakiejś określonej kwoty przy licytacji. Jeszcze raz dzięki za sugestie.
Zresztą ostatnio koncentruję się nie na tym co trzeba. Z 600D "znam się" od nieco ponad 2 miesięcy dopiero, także techniką się zająć powinienem a nie "duperelami". Pozytywnie mnie zaskoczył ten model. Po nieco leciwej (i nie ma co ukrywać- amatorskiej) już konstrukcji spodziewałem się raczej przeciętnych możliwości, a nadal potrafi mnie miło zaskoczyć...Walczyłem z decyzją, czy nie zbierać dalej do FF, ale zajęło by to zbyt dużo czasu. Miałem już dosyć ograniczeń jakie narzucał kompakt i ujęć, których nie mogłem "ustrzelić" z tego względu. Nie wszędzie da się wrócić na drugi dzień. Do przesiadki jeszcze daleka droga raczej.
![]()
Skoro masz własne zdanie, to po co nas pytasz ?
Nawiasem mówiąc nigdy nie wiadomo kiedy dany filtr się przyda a w zestawie i tak wiele za niego nie dostaniesz.
Chciałbym, aby Twój przypadek był regułą, a nie wyjątkiem.
Napisałem do C:
" Szanowni Państwo, w związku z tym, że spotkałem się z różnymi interpretacjami i sposobem honorowania gwarancji europejskiej Canona (ESG) proszę o wyjaśnienie następującego zdarzenia:
Przypadek I
1.Firma kupuje pochodzący z legalnej polskiej dystrybucji zestaw :body+obiektyw.
2.Pierwszemu konsumentowi firma sprzedaje: body+karta gwarancyjna+paragon
3.Drugiemu konsumentowi firma sprzedajebiektyw z zestawu+paragon.
Czy obiektyw kupiony w ten sposób jest objęty pełną gwarancją, łącznie z kalibracją?
Przypadek II
Jako konsument kupuję z polskiej dystrybucji zestaw body+obiektyw otrzymuję kartę gwarancyjną i paragon. Podczas trwania rocznej gwarancji sprzedaję osobie fizycznej sam obiektyw wraz z kserokopią paragonu za zestaw. Czy ten obiektyw jest dalej objęty pełną gwarancją? "
Odpowiedż C:
"Data:
24/02/2014
Numer zgłoszenia:
1-1761003051
Szanowny Panie ,
.
dziękujemy za wiadomość i kontakt z działem pomocy technicznej — produkty konsumenckie Canon.
Opierając się na warunkach Europejskiego Systemu Gwarancyjnego uprzejmie informujemy, że obiektyw kupiony w ten sposób (tylko dowód z zakupu) nie jest objęty gwarancją. W opisanym przez Pana przypadku II również obiektyw nie będzie objęty gwarancją."
Może źle zadałem pytania?
Czyli jednak. Ewentualna gwarancja realizowana poprzez pierwotnego nabywcę. Zwiększa to nieco koszty (wysyłka podwójna), ale nadal daje możliwość serwisowania sprzętu. Dzięki za dokładne informacje.
pzdr.