Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 182

Wątek: Canon EOS 600D

Początki nałogu

Domyślnie

Mam pytanie na temat AF w tym nowym 600D - jest to w linii prostej następca 550d, a o nim czytałam dość niepochlebne opinie jeśli chodzi o AF z jasnymi szkłami i ostrzeniu na większe odległości. Tutaj na forum także.
    Czy ktoś może zaprzeczyć, lub potwierdzić, że 600d odziedziczył te niefajne skłonności?
    W stacjonarnym FJ ten aparat jest z 18-55IS II za 2999zł - najnowsza gazetka. Cena jak widać idzie w dół, choć nadal jest sporo droższy od bezpośrednich konkurentów (np d3100).

Czy ktoś z Was ma ten aparacik i może się podzielić gorącymi wrażeniami?
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja tam o ile przesiadkę z 500 na 550 potrafiłem sobie racjonalnie wytłumaczyć(nowy tryb video, lepszy wyświetlacz) to z 550 na 600 nie potrafię i raczej takiej przesiadki nie dokonam. Lepiej inwestować w szkła.

Początki nałogu

Domyślnie

No ale nie tego dotyczyło moje pytanie - zakładamy, że ktosnie ma 550d i rozważa zakup 600d - powinien się obawiać swirujacego Af z jasnymi szkłami czy to uzdrowiono?
    Gdyby nie kilka ficzerów, które stanowią wartość dodatkową względem d3100 to wybór byłby chyba łatwiejszy....
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    No ale nie tego dotyczyło moje pytanie - zakładamy, że ktosnie ma 550d i rozważa zakup 600d - powinien się obawiać swirujacego Af z jasnymi szkłami czy to uzdrowiono?
    Gdyby nie kilka ficzerów, które stanowią wartość dodatkową względem d3100 to wybór byłby chyba łatwiejszy....
    nie ma co prawda 600D tylko 550d, ale z tego co czytałem w różnych miejscach to jeżeli chodzi o matrycę, procesor, światłomierz i AF to są to dokładnie te same układy - nie wiem jak z softem - ale uważam, że przesadzone są te "straszaki" związane z AF, owszem jest problem przy dużych dziurach, ale to nie chodzi chyba tylko o 550d, czy też 600d...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Gdyby przejmować się tym co wypisuje się na forum, to nie można byłoby kupić żadnej puszki Canona. 550d miałem, AF działał idealnie.

Początki nałogu

Domyślnie

Pocieszające jest to co piszecie

Czyli można aparat kupić bez testowania z jasnym szkłem i innych procedur "przed-zakupowych"?

W kilku miejscach w necie czytam narzekania, że 18mpix to przesada dla tej wielkości matrycy i że obrazek zamiast lepszy jest gorszy... mają racje Ci co tak narzekają czy raczej...nigdy aparatu w ręce nie mieli?
    Narzekania dotyczą także 7d - szczezre mówiąc widziałam "na żywo" wiele odbitek z 7d i nic im na moje oko nie brakowało, choc pewnie nie były to obrazki z najwyższym iso.

Znam zależność między wielkością fizyczną matrycy, ilością pikseli, ich wielkością i upakowaniem a szumem - ale w moim pytaniu chodzi o subiektywne odczucia osób tym(i) aparatami (550d/600d) fotografujących.
    Nie jestem świeżakiem w fotografii jako takiej ani w lustrzankach - spoglądam w stronę 600d z powodu jego niewielkiej masy i gabarytów. Znam zalety wyższych modeli zarówno w C jak i N, jednak na ten moment argumenty wagi i wielkości są priorytetowe dla mnie. Jednak nie chcę.... wylać dziecka z kąpielą (tzn dostać niewielkie gabaryty, ale kosztem znacznego obniżenia jakości obrazka i np celności AF)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scrow Zobacz posta
    Ja tam o ile przesiadkę z 500 na 550 potrafiłem sobie racjonalnie wytłumaczyć(nowy tryb video, lepszy wyświetlacz) to z 550 na 600 nie potrafię i raczej takiej przesiadki nie dokonam. Lepiej inwestować w szkła.
    sensowny video crop 1080p, sterowanie lampami, odchylany LCD.

To akurat dobre argumenty. Trzy, ale dobre.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gabaryty może i małe, dla niektórych to atut, ale dla mnie akurat 550 była niewygodna bez gripa do trzymania, uważam, że bez gripa się nie obejdzie, przynajmniej dla mnie,jest mega różnica w wygodzie trzymania,
    bezprzewodowe sterowanie lampami to jest coś czego mi najbardziej brakuje w 550 , ale teraz mając 550 pewnie przesiadłbym się już na 60D a nie 600D.

Początki nałogu

Domyślnie

W FJ strzeliłam dziś ze 30 fotek egzemplarzem z gabloty.
    Część z kitem, część 50/1.8.
    Teraz je sobie oglądam, uczucia mam mieszane nieco... ale..
    co powiecie na takie foto ??:

Wywołane bez żadnych manipulacji z Rawa
    To foto wypadło gdzieś miej więcej pośrodku testowania.... czyli kilkanaście fotek "przed" i kilkanaście "po" jest bez tych efektów specjalnych!

Co to jest u licha?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja tak miałem jak karta padała (stary kingston). Karty się zużywają i po jakimś czasie chyba tak się to właśnie objawia.
    Jeśli karta nowa to może mieć jakiś błąd.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów