Cena 70-300 L nie pozostawia złudzeń.. Ten 200-400 będzie koszmarnie drogi.
O obiektywach wiem prawie wszystko
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Napewno nie będzie.
Co do 70-200 to wszystko zależy co u Ciebie będzie w przewadze. Jezeli 70-200 bez TC do innych cełów niż ptasie to pwarto dopłacić ale jezeli masz zamiar głównie korzystac z zestawu to uważam to za pozbawione sensu. To jest przeciez o ca 80% droższe niż 100-400. Mam na myśli ceny nówek.
jak zapowiedz C200-400 ma realnie zmienić cenę 100-400? Pomijając, że dla wszystkich ta premiera jest zaskoczeniem, a rozwiązanie z TC swego rodzaju przełomem. Rożnica w cenie pewnie x5-6, a stare 100-400 będą sprzedawać tak samo dobrze jak do tej pory, wciąż nie ma oczekiwanej alternatywy. Sukces marketingowców, ze potrafią dalej sprzedawać przestarzałą konstrukcję z 1998r. za 5000 zł! Albo konstruktorów tego zacnego szkiełka...
Swoja drogą C200-400 zapowiada się świetnie! Ładny![]()
No u mnie pryncypia są właśnie takie. Problemy są dwa. Pierwszy taki, że nie mam pewności czy Canon nie zrobi kawału i nie wypuści następcy - (nie ma szans żeby nie był lepszy pod każdym względem od rzeczonego zestawu) i wtedy nic tylko kupować. Drugi to taki, że moja ślubna nie daje sobie tego szkła (70-200) wyrwać z rąk. Powiedzmy że ten drugi problem jestem w stanie jakoś ominąć(rozwiązać się nie da
). Tak ten pierwszy jest poważniejszy. W sumie wolałbym mieć jednak dwa szkła, a nie jedno.
Na szczęście póki co nie mam ciśnienia bo i kryzys i masa innych wydatków ale prędzej czy później jakaś decyzja zapadnie. W kontekście tego wątku ta wczorajsza premiera mi zupełnie nie pomaga, bo ja nawet zakładałem, że coś takiego wyjdzie ale właśnie w jakiejś bardziej budżetowej postaci. Wtedy wątpliwości by nie było. 100-400 to jedna z najstarszych eLek do poprawy i w sumie nadal nic nie wiadomo.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Osoby ktore wspominaja w kontekscie tego szkla o 70-300 czy 80-400 warto chyba uswiadomic, ze to nie ten segment.
200-400 to kategoria zarowno wagowo-cenowa pt. super-tele, czyli stojaca obok szkiel typu 300/2.8, 400/2.8, 500/4 itd.
Wiec - biorac poprawke na to ze wszystkie nowe szkla Canona sa drozsze od ich odpowiednikow Nikona - i doliczajac do tego bonus cenowy w postaci wbudowanego telekonwertera sugeruje cene polska z przedzialu 25-30 tys PLN
i raczej blizej tej drugiej cyfry niz pierwszej.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i ten tego, jak pisza tu
http://dancarrphotography.com/blog/2...der-1-4%C3%97/
taki drobny niuans w tej premierze i jednoczesnie nowa świecka tradycja oglaszania szkiel ktorych jeszcze dlugo nie bedzie
czyli realnie bedzie w 2012Canon say the lens is scheduled for release before the end of 2011. I expect to see working prototypes at PMA in September and probably a December release.![]()
Ostatnio edytowane przez kichu ; 08-02-2011 o 17:27 Powód: Automerged Doublepost
Zapowiadają rok wcześniej, żebyś mógł już zacząć zbieraćjak sam zauważyłeś, cena prawdopodobnie bliższa 30k
![]()
Kapitan Wagner