Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 150

Wątek: EF 200-400mm f/4L IS USM Extender1.4x

Coś już napisał Awatar Atris
    Miasto
    PL

Domyślnie

To nowe tele z wbudowanym konwerterem to chyba przymiarki techniczne a takze badanie rynku jak sie przyjmie takie rozwiazanie i kto wie, moze niedlugo zobaczymy nastepne biale rury z takim rozwiazaniem
    galeria zdjęć na >>> aroundmyhead

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Chociaż przekornie można powiedzieć, że być może Canonowi się extendery nie sprzedają (patrz Kenko) i teraz z każdym nowym szkłem będzie pobierał haracz
    Dokładnie o to chodzi.
    the silence is deafening

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

W sumie powinny juz się pojawić ogłoszenia o sprzedaży nerek spotterskich,...no ale moze jeszcze nie zajrzeli tu co poniektórzy.
    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dokładnie o to chodzi.
    Nie sądzę żeby to był powód. Jak kogoś stać na długiego telasa to bardzo wątpię żeby się chciał bawić w kundle. Po prostu zrobili 2 w 1 i za to pewnie sobie nieźle zaśpiewają.

BTW: sens zakupu telekonwerterów jest nadal. Nic ta premiera pod tym względem nie zmienia więc nie tworzyłbym teorii w tej materii. Być może przyszłościowo będzie to standard w długich tele - głównie ze względu na optymalizację jakości optyki i AF.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Cena napewno nie będzie nizsza niż odpowiednika u nikona, a tam kosztuje coś około 22-23tys i nie ma takich rozwiązań skomplikowanych,za ten patent canon może ładną cene wrzucić niestety
    EOS + L i kupa gratów ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Atris Zobacz posta
    To nowe tele z wbudowanym konwerterem to chyba przymiarki techniczne a takze badanie rynku jak sie przyjmie takie rozwiazanie i kto wie, moze niedlugo zobaczymy nastepne biale rury z takim rozwiazaniem
    Moim zdaniem takie rozwiązanie jest lepsze (ale niestety też droższe) od zwykłego telekonwertera, bo po pierwsze optymalizacja do konkretnego obiektywu, ale co ważniejsze szybkość użycia i brak konieczności wypinania obiektywu. Moim zdaniem zdecydowanie się zadomowi w przyszłosci
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nieprędko zobaczymy kolejny obiektyw z takim rozwiązaniem (jeśli w ogóle). Chyba, że Canon ma jeszcze w planach jakiś ultratele zoom, np. ze światłem 2.8 (wątpię). W zwykłych telezoomach to się nie opłaci ze względu na dodatkowy ciężar i koszt. W stałkach pewnie nie ma to sensu ze względu na mały zysk w jakości optycznej.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Rozwiązanie z wbudowanym extenderem ma bardzo dużo plusów:

- Zwarta szczelna konstrukcja
    - brak konieczności manewrowana sprzętem w terenie
    - wg mnie extender oprócz oczywistego pogorszenia światła i odrobiny jakości obrazu nie powinien pogarszać pracy AF.

Ta ostatnia właściwość daje ogromy plus w postaci tego że możemy zamontować kolejny extender 1,4 otrzymując rzeczywiste zwiększenie ogniskowej x 2,8 - jednocześnie tylko minimalnie spowalniając prace AF ( na 1d oczywiście - choć tu samo światło bedzie już kiepskie dla af - jednak mógłby byc 2,8 )

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Jaki ma hebel przelaczania 1 x na 1,4 x
    Troche ten konwenter, dawniej to byl wybór i tanszy by byl
    A zumowie ja w 70- 200 wyglada?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    zamontować kolejny extender 1,4 otrzymując rzeczywiste zwiększenie ogniskowej x 2,8
    Im bardziej liczę tym bardziej wychodzi mi, że 1,4 x 1,4 = 2 a nie 2,8

Żeby uzyskać 2,8 musiałbyś albo zamontować extender x2 albo 2 dodatkowe extendery x1,4. Żadnemu z tych rozwiązań nie wróżę przyszłości.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 07-02-2011 o 22:16
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów