mam 50/1.8 mk 1 - stara solidna konstrukcja, do amatorskich zastosowan w zupelnosci wystarcza. Podpiety pod 1d predkoscia af dorownuje usm, dodatkowo moj egzemplarz jest wystarczajaco ostry już od f1.8. polecam
Jeśli ci brak AF nie przeszkadza, to nie wiem czy warto. Porównując z moim heliosem, to bokeh u canona przegrywa. Może ja mam taki dobry egzemplarz heliosa. Ale z c50 1.8 jestem zadowolony.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Panowie i Panie, jesli ktos pisze,ze to szklo jest zbyt tanie by robic zdjecia to brak mi slow.
Ta Canonierka przez wiele lat go uzywala i zadowolona byla. Podaje linka i zapewniam ,ze wiele z tych zdjec jest z 50/1.8, jesli dla kogos to slabe efekty,to nie znajduje argumentow.
http://www.photoxygen.com/
Sam go używam jak i szkiel kilkanascie razy drozszych i za kazdym razem gdy je podpinam nie moge wyjsc z podziwu jak obiektyw za 300zl moze dawac tyle radosci i tak dobre zdjecia. Jesli ktos jest onanista i zdjecia wygladaja mu ladniej ,bo ma swiadomosc robienia ich 50-tka 1/4 lub 1/2 to bardzo wspolczuje.
Jesli ktos jest onanista i zdjecia wygladaja mu ladniej ,bo ma swiadomosc robienia ich 50-tka 1/4 lub 1/2 to bardzo wspolczuje.[/QUOTE]
Ładnie powiedziane![]()
40D+BG-E2N | 400D| c70-200 f4 L | Tokina 12-24 f4 | Tokina 28-70 f2,8 | Samyang 8mm Fish-eye |580 EXII| plfoto
C50/1,8 używam z 50D - sprawuje się doskonale. Myślę,że jest to Tessar cyfrowych czasów.
mariuszj stop sarcasm mode because of communication errors stooop sarcaaasm over
Entuzjastyczny Neofita
EF 50/1,8 to najostrzejszy standard Canona mierzony w tych samych parametrach np na f=2,8 wg DOXO LAB. Jest ostrzejszy do 50/1,4 zarówno na cropie jak i na FF. Pewnie, jakość, światło nie są najlepsze ale fenomenem jest, że to jedna z najostrzejszych stałek canona.
50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2
Tyle że ostrość to nie wszystko. Bokeh w tym szkle to masakra jakaś. Nie zawsze to przeszkadza ale czasami.....
Przy czym z tego np. http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=4 wynika, że wcale tak różowo nie jest jak piszesz. Może na brzegu minimalnie lepiej ale z boku już gorzej. Zresztą w praktyce te różnice są IMHO pomijalne.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-02-2011 o 19:44
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner