Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Wątek: canon 50 1.8 czy warto?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Obiektyw ten ma dość podstawową wadę - jest za tani, żeby robić zdjęcia.
    to dopiero argument - dla mnie nie do przyjęcia
    poza plastikiem wszystko jest z nim ok każdy powinien go używać przez przynajmniej rok żeby nauczyć się myśleć na kadrem i nie tylko
    Wagon szkła i taczka gruzu - co by nie było luzu

Dopiero zaczyna Awatar STR8
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

mam 50/1.8 mk 1 - stara solidna konstrukcja, do amatorskich zastosowan w zupelnosci wystarcza. Podpiety pod 1d predkoscia af dorownuje usm, dodatkowo moj egzemplarz jest wystarczajaco ostry już od f1.8. polecam

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli ci brak AF nie przeszkadza, to nie wiem czy warto. Porównując z moim heliosem, to bokeh u canona przegrywa. Może ja mam taki dobry egzemplarz heliosa. Ale z c50 1.8 jestem zadowolony.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Francja / Polska

Domyślnie

Panowie i Panie, jesli ktos pisze,ze to szklo jest zbyt tanie by robic zdjecia to brak mi slow.
    Ta Canonierka przez wiele lat go uzywala i zadowolona byla. Podaje linka i zapewniam ,ze wiele z tych zdjec jest z 50/1.8, jesli dla kogos to slabe efekty,to nie znajduje argumentow.
    http://www.photoxygen.com/

Sam go używam jak i szkiel kilkanascie razy drozszych i za kazdym razem gdy je podpinam nie moge wyjsc z podziwu jak obiektyw za 300zl moze dawac tyle radosci i tak dobre zdjecia. Jesli ktos jest onanista i zdjecia wygladaja mu ladniej ,bo ma swiadomosc robienia ich 50-tka 1/4 lub 1/2 to bardzo wspolczuje.

Coś już napisał Awatar oli85
    Miasto
    Poręba

Domyślnie

Jesli ktos jest onanista i zdjecia wygladaja mu ladniej ,bo ma swiadomosc robienia ich 50-tka 1/4 lub 1/2 to bardzo wspolczuje.[/QUOTE]

Ładnie powiedziane
    40D+BG-E2N | 400D| c70-200 f4 L | Tokina 12-24 f4 | Tokina 28-70 f2,8 | Samyang 8mm Fish-eye |580 EXII| plfoto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

C50/1,8 używam z 50D - sprawuje się doskonale. Myślę,że jest to Tessar cyfrowych czasów.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heban Zobacz posta
    Panowie i Panie, jesli ktos pisze,ze to szklo jest zbyt tanie by robic zdjecia to brak mi slow.

mariuszj stop sarcasm mode because of communication errors stooop sarcaaasm over
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biesik Zobacz posta
    C50/1,8 używam z 50D - sprawuje się doskonale.
    Ja jestem onanistą sprzętowym, ale powyższe potwierdzam, za tą kasę rzuca na kolana, ja wciąż się podnoszę a minęło już trochę czasu...
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

EF 50/1,8 to najostrzejszy standard Canona mierzony w tych samych parametrach np na f=2,8 wg DOXO LAB. Jest ostrzejszy do 50/1,4 zarówno na cropie jak i na FF. Pewnie, jakość, światło nie są najlepsze ale fenomenem jest, że to jedna z najostrzejszych stałek canona.

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miczael Zobacz posta
    EF 50/1,8 to najostrzejszy standard Canona mierzony w tych samych parametrach np na f=2,8 wg DOXO LAB. Jest ostrzejszy do 50/1,4 zarówno na cropie jak i na FF. Pewnie, jakość, światło nie są najlepsze ale fenomenem jest, że to jedna z najostrzejszych stałek canona.
    Tyle że ostrość to nie wszystko. Bokeh w tym szkle to masakra jakaś. Nie zawsze to przeszkadza ale czasami.....

Przy czym z tego np. http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=4 wynika, że wcale tak różowo nie jest jak piszesz. Może na brzegu minimalnie lepiej ale z boku już gorzej. Zresztą w praktyce te różnice są IMHO pomijalne.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 16-02-2011 o 19:44
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów