Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Edycja w PS po obrobce w LR

Coś już napisał

Domyślnie Edycja w PS po obrobce w LR

Witam szukałem podobnego tematu ale nic nie znalazłem wiec zakładam nowy
    Mam następujące pytania:
    Poddałem wstępnej obróbce jedno z moich zdjęć w LR (wyjaśnię od razu ze było to zdjęcie w formacie JPG) było to raczej na zasadzie wypróbowania nowego presetu.
    Następnie otworzyłem to zdjęcie w PS i jakież było moje zdziwienie gdy zdjęcie otworzyło sie w PS w edytorze RAW i na dodatek wszystkie zmiany dokonane w LR również były zachowane
    wyszedłem z PSa i otworzyłem zdjęcie w podglądzie windowsa i nic zdjęcie wygląda normalnie.
    postanowiłem spróbować tego z innym zdjęciem wiec wybrałem zdjęcie obróbka i po otworzeniu w PS zdjęcie wygląda normalnie nie widać zmian dokonanych w LR.
    dodam tylko ze w pierwszym przypadku nie Exportowalem zdjęcia po prostu zamknelem LRa
    wiec moje pytanie co zrobiłem z pierwszym zdjęciem (nieświadomie) czego nie zrobiłem w drugim
    przyznam się ze jestem trochę zdziwiony i nie wiem nawet jak to cofnąć, teraz za każdym razem jak otwieram to zdjęcie w PS otwiera się ono w edytorze RAW i wszystko co zrobiłem w LR nadal tam jest od razu mowie ze chciałbym ten efekt powtórzyć i wiedzieć jak go usunąć (nie usuwając historii obróbki)
    pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W jakim formacie zapisałeś zdjęcie? Domyślnie zapisuje się w PSD. LR to nic innego jak ACR z "dobudowanym" innym interfacem usera. Zdjęcie raz potraktowane LR i zapisane w PSD będzie miało zapisaną historię i bedzie się domyślnie otwierało w ACR. Sprawdz też w ustawieniach PS w File Handling w Camera Raw preferences - "automatically open jpeg with settings" zapewne masz zaznaczone.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki Janusz za szybka odpowiedz ta opcja w preferencjach faktycznie jest zaznaczona, natomiast nie wyjaśnia to dlaczego zadziałało to tylko na tym jednym zdjęciu.
    Zdjęcie było otwierane jako JPG i z takim formatem zostało zapisane, choć ciężko mówić tu o zapisaniu, ja po prostu zamknąłem LRa.
    aha no i przed chwila bawilem sie w LR na zdjeciu wykonalem kilka zmian expozycja crop itd (zdjecie w formacie RAW) otwieram to zdjecie w PS i te zmiany nie sa zachowane, zeby te zmiany zachowac musze to zdjecie wyexportowac ?
    pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ok problem RAWow rozwiązałem dzięki zaktualizowaniu edytora RAWow w PS
    Ostatnio edytowane przez Ciboq ; 06-02-2011 o 13:29 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów