Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: problem canon 1000d

Dopiero zaczyna

Domyślnie problem canon 1000d

mam problem z canonem 1000d dziś byłem w studio.. zrobiłem kapkę zdjęć i po przybliżeniu było mydło!! przełożyłem obiektyw do 550d zrobiłem to samo ujęcie.. i idealnie ostre..co może być przyczyną mydła i braku ostrości w tym przypadku?!

Domyślnie

Złe wyostrzenie w czasie sesji.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Swoją drogą, odrobina interpunkcji jeszcze nikomu nie zaszkodziła...
    Ostatnio edytowane przez gerbil ; 06-02-2011 o 01:01 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

za to czytanie ze zrozumieniem się u Ciebie kłania..

Domyślnie

Zawsze byłem z tego dobry i tym razem też się nie mylę. Z całkowitym przekonaniem odrzucasz możliwość błędów AF w 1000d?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no właśnie nie?! nie mam zielonego pojęcia z czego to wynika.. na bank nie z obiektywu.. ale żeby był aż taki błąd.. niee jak był nowy ostrzył znakomicie.. może zaparowane lustro lub matryca..?! nie mam pojęcia..

Domyślnie

Weź aparat i zrób na spokojnie kilka zdjęć. Obstawiam, że przypadkowo zmieniłeś coś w ustawieniach, np. wydłużyłeś czas i zdjęcia wyszły poruszone, co teraz wygląda jak nieostrość. Ciężko cokolwiek powiedzieć znając tak mało szczegółów i nie widząc żadnych przykładów. Póki co wykluczam awarię.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zaparowane lustro przeszkadza Ci tylko w dobrym wykadrowaniu, nie przeszkadza to w ustawieniu ostrości, a zapewne obiektyw zaparowany nie był, bo jeżeli napisałeś, że na drugim korpusie Ci wyostrzył.
    Może to jest wina przekazu na stykach miedzy aparatem a obiektywem. Czasami wystarczy styki w aparacie przedmuchać i już powinno być cacy.
    Zresztą to może też być jakiś bardziej złożony problem. Ja miałem kilka razy w rękach 1000d i osobiście nigdy nikomu już bym nie polecał kupna takiego aparatu. No chyba, że używasz go bardzo mało i nie zajeżdżasz go męczarniami w czasie zmiennych warunkach atmosferycznych. Jeżeli możesz robić na 550 to rób na nim a 1000d oddaj młodszemu bratu lub siostrze
    Canon 40d+BG-E2N, Canon 17-40 f/4 L USM, Canon 70-200 f/2.8 L USM, 580EX II i z Canon Shoe Cord OC-E3

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelmarek.wojcik Zobacz posta
    zaparowane lustro przeszkadza Ci tylko w dobrym wykadrowaniu, nie przeszkadza to w ustawieniu ostrości,
    Mylisz się. Zaparowane lustro jak najbardziej może być przyczyną problemów z AF. Wszak lustro przepuszcza część światła właśnie w kierunku sensorów AF.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a jak je wyczyścić..?!

Domyślnie

Samo zaparowało, samo odparuje. Nie sądzę, żeby to był powód. Zrobiłeś testy na spokojnie?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów