Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Podgląd fotek na monitorze komputera zaraz po zrobieniu

Bywalec

Domyślnie Podgląd fotek na monitorze komputera zaraz po zrobieniu

Nie znalazłem tutaj tematu hardware to napisze tu.
    Profesjonaliści często korzystają z podglądu zdjęć na komputerze. Często zaraz po zrobieniu zgięcia. Raczej nie biegają do kompa z kartą pamięci czy z kablem...
    Prawdopodobnie mają transmitery które tanie nie są...
    Wczoraj w Lr znalazłem opcje która pozwala na transmisje zdjęć w locie po przez kabel usb.
    Standardowo Canon dodaje kabel o długości ok 1.8m (sam mierzyłem xD) ale aby się swobodnie poruszać po studiu to ten kabulek jest zdecydowanie za krótki.

Zastanawiam się nad kupieniem aktywnego kabla usb 5m (nie wiem czy z czasem nie okaże się za krótki..). Czy ktoś wcześniej korzystał z długiego kabla? Jak wygląda szybkość? na Canonowski fotka w raw pokazuje się po 3s od wykonania więc wynik zadowalający.
    Wiadomo, że usb ma napięcie bodaj że 5V czy może to wpływać szkodliwie na akumulator aparatu? Jak będzie się wyniszczał to jest mały problem... Chyba, że ktoś ma grip i baterie/akumulatorki to wtedy nie tak bardzo szkoda oryginalnego akumulatora.
    Czekam na wasze zdanie.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Osobiście używałem kabla 5m pasywnego - transmisja odbywała się bez problemów. Polecam wygooglowanie jakiegoś pliku źródłowego opisującego standard USB, najlepiej tutaj: http://www.usb.org/developers/docs/
    Co do szybkości, Canonowski RAW z 50D (waży ok 20 MB) ładował się do CaptureOne kilka sekund.
    Chciałbym też zaznaczyć, że kabel USB używany jest wyłącznie do transmisji danych - nie ma możliwości pobierania prądu z USB do ładowania akumulatora, przynajmniej w tych aparatach, które widziałem naocznie . Zdecydowanie nie powinno to mieć wpływu na żywotność akumulatora; można teoretycznie założyć, że sam transfer każdego zdjęcia co ujęcie będzie powodował zmniejszenie czasu pracy na akumulatorze, ale nie potrafię oszacować na ile.
    Moje doświadczenie z rozwiązaniem tego typu jest o tyle negatywne, że fotografowana przeze mnie modelka ciągle chciała patrzeć jak wyszlo kolejne ujęcie, do tego stopnia się rozpraszając, że z sesji nic fajnego nie wyszło niestety .
    Pozdrawiam życząc powodzenia!

Bywalec

Domyślnie

ja mam amatorskiego 450D więc nie wiem czy się ładuje czy nie... Ale wydaje mi się, że nie...
    Długo jedziesz na kablu? Gniazdo w aparacie nie wyrobiło ci się?

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Spróbuj: google: "EyE WiFi"
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

Bywalec

Domyślnie

wdziałem to już. I z komentarzy wygląda na to że jest to kupowanie w worku...

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k-9 Zobacz posta
    ja mam amatorskiego 450D więc nie wiem czy się ładuje czy nie... Ale wydaje mi się, że nie...
    Długo jedziesz na kablu? Gniazdo w aparacie nie wyrobiło ci się?
    Dość często korzystam z gniazda USB w aparacie i muszę przyznać że jest ono bardzo wytrzymałe - na pewno zniosło więcej niż USB w moich czytnikach kart CF

Bywalec

Domyślnie

aha, no to dobrze wiedzieć :P słyszałem, że wymiana gniazda kosztuje ok 500 zł.
    A możecie mi polecić jakieś dobry/sprawdzony/godny polecenia przedłużacz?

Coś już napisał

Domyślnie

1 najprostsza wersja rozwiązania kabel 5m to nie dużo, ale da rade to obejść i uzyskać większa odległość
    2 EyE WiFi moim zdaniem najwygodniejsze i nie znam złych opinii (może się nimi podzielisz) i zdecydowanie niedrogie rozwiązanie
    3 Wi-Fi podpięte do aparatu najlepsze ale chyba tez najdroższe i chyba nie wszystkie modele to obsługują (chyba)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    co do wi-fi nie jestem pewien kiedyś widziałem to w gazecie ale w google tego nie widzę może ktoś inny coś słyszał
    Ostatnio edytowane przez Ciboq ; 06-02-2011 o 00:39 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

linka nie dam bo nie utrzymuje historii... W sumie fajna rzecz na pewno sobie taką sprawie tylko nie teraz. Jako alternatywa myślę, że kabel też się sprawdzi.

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów