Tworzywa sztuczne nie najlepiej znoszą smarowanie WD40. Na jakiś czas owszem, jest poprawa, ale potem okazuje się, że masakra jest jeszcze większa. Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie kropelka oleju wazelinowego.
Tworzywa sztuczne nie najlepiej znoszą smarowanie WD40. Na jakiś czas owszem, jest poprawa, ale potem okazuje się, że masakra jest jeszcze większa. Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie kropelka oleju wazelinowego.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Niestety, te wszystkie sugestie i podpowiedzi nic mi nie dały. Cały mechanizm otwierania lampy jest sprawny! Rozebrałem i sprawdziłem. Nie ma żadnej reakcji nawet gdy lampę otworzę ręcznie. Jest cicho i głucho podczas gdy lampa powinna zareagowć do otworzenie jak do wybłysku. Podejrzewam elektronikę. Ponieważ nie mam dostępu do instrukcji serwisowej więc nie ruszam dalej. Mogę natomiast korzystać z lamp dołączanych.Czekałem na post jakiegoś technika który naprawia ten sprzęt.
a sprawdziłeś kolego,
czy po prostu nie zablokował ci się ten słynny bolec/wyłącznik w sankach?![]()
pozdro.,
m.
Dla mnie jest bezsensowne stosowanie dwóch switchy bo drugi jest pod obudową lampy którego widzi się jak podnosi się lampę ręcznie!!
Lampa działa,temat zamykam.
dlaczego od razu bezsensowne?
ten w sankach sprawdza, czy nie jest podłączona lampa zewnętrza i pozwala (lub nie) w ogóle otworzyć lampę.
ten pod lampą potwierdza (lub nie), że lampa się otworzyła i można ją ładować i odpalać.
obie informacje są dość istotne.
jak Ty byś to zrobił prościej?
o dziękujemy Ci za pomoc i zainteresowanie. :wink:
pozdro.,
m.
MXW- Ja bym to widział tak: Jeśli lampa jest zamknięta switch pod obudową informuje, że nie pracujemy z lampą wewnętrzną i można podłączyć lampę zewnetrzną. Jeśli automatycznie przechodzimy na programy automatyczne tak jak jest w 350D gdzie decyduje procesor Digi II to lampa się sama otwiera i wtedy switch który jest pod lampą decyduje, że nie można podłączać lampy zewnętrznej! i jak podłączyć lampę zewnętrzną jak jest wychylona lampa zewnętrzna? mechanicznie prawie nie możliwe i logicznie bezsensowne. W jednym wcześniejszym poście wspomiałem że naprawiam aparaty - 30lat pracy jako elektronik.