I rozumiem, że Lightroon generuje ci previewy rawów z taka samą prędkością co explorer wyświetla jpegi? Pogratulować sprzętu.
nie wiem czy z tą samą, podejrzewam że trochę wolniej.. poza tym np. z 5d2 jpgi o rozmiarze L mają po 7-10 Mb więc różnica nie jest duża, do tego celu o którym piszesz (szybki podgląd) prędzej RAW+S lub M byłby szybszy..
do szybkiego podglądu RAWów używam FastStone - naprawdę szybko sobie radzi.. można też użyć czegoś co do podglądu wyświetli jpga zaszytego w RAWa, nawet jak podglądasz w eksploratorze jpgi i tam pousuwasz to i tam potem musisz jakoś usunąć rawy które mają taką samą nazwę jak jpgi a to już trzeba pokombinować (total commander albo coś podobnego), opisz może jak robisz potem synchronizację (w sensie jak RAWy usuwasz o takich samych nazwach - może się przyda komuś)..
w sumie to może autor by się wypowiedział czemu akurat tak robi zdjęcia bo może powód jest całkiem inny
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Wcześniej robiłem tylko w formacie raw. Również zamierzałem po krótkim czasie i tutaj przesiąść się tylko na raw. W systemie jestem nowy, muszę mieć przez jakiś czas te jpg żeby porównać potem z tym co wychodzi z rawów i mieć rozeznanie jak to wygląda. Niewypały kasuję na miejscu, natomiast jeśli chodzi o kolekcjonowanie plików to jest to wszystko systematycznie zorganizowane. Z miejscem na kartach się liczę zawsze.
6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...