28 1.8 używam i myślę,że z powodzeniem.Wczoraj fociłem nim występ takewondo na sali i zoomami nie dał bym rady przy szybkich akcjach na przysłonie ~2,2.Nawet na zdjęciach których ludzie są przy narożnikach kadru,nie widzę w tym szkle większego spadku ostrości.Szerokości nawet z bliska robiąc grupowe zdjęcia nigdy mi nie brakło.24mm użytkowane w zoomach to często dla mnie za szeroko,no i brakowało jasności,więc wybrałem canonowskie 28.Im dłużej z niego korzystam tym bardziej się przekonuję.Jasne,ostre,szybkie,celne,małe i lekkie.Dla mnie wad nie widzę po za winietką w okolicach pełnej dziury,banalną do usunięcia.Wszystkie interesujące mnie obiektywy w miarę możliwości kupuję i sprzedaję testując na własnej skórze.Takie dążenie do sensownego ideału.Mimo,że uwielbiam ogniskową 50,to 28mm zazwyczaj ma dużo większe,konkretne zastosowania głównie w pomieszczeniach.Dla mnie 24L było by za zwyczaj za szerokie do użytku na co dzień ,a na sporadyczne korzystanie ze szkła wartego tyle,to finansowo nie mogę sobie pozwolić.Tym bardziej,że dopiero mk2 jest genialne ,ale i cena mnie przeraża