Światło musi się od czegoś odbić, żeby trafić do obiektywu. Więc jeśli masz czyste powietrze to od czego się odbije?
Światło musi się od czegoś odbić, żeby trafić do obiektywu. Więc jeśli masz czyste powietrze to od czego się odbije?
dokładnie, do tego jeśli skierujesz światło na ścianę nie będziesz miał całego okręgu na podłodze![]()
aha rozumiem czyli uzycie dwuch osobnych lamp jest wykluczone
a sciana czy tez tlo, nastepnie powieszchnia na dole z czego one sa zrobione ze nie odbija swiatlatez mi madrosci prawisz
a dzis jak bede mia lwolny czas to sie pobawie i zaprezentuje co mi wyszlo (z tego co dostepne mam pod reka)
pozdrawiam
nie wydaje sie wam wogule dziwne ze podstawa zatrzymuje swiatlo Spot ale przepuszcza swiatlo Snop czyli chyba jednak PS
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
inzczej odbicie Snop bylo by w druga strone
Ostatnio edytowane przez Ciboq ; 06-02-2011 o 00:16 Powód: Automerged Doublepost
Aby zakończyć temat wstawiam przykładowe zdjęcie jakie udało mi się uzyskać.
Aby osiągnąć taki efekt użyłem:
Oświetlenie:
-z góry trochę z tyłu duża czarna tuba (z kartonu) nałożona na lampę,
-z prawej z przodu softbox,
-z lewej blenda,
Nałożyłem na siebie kilka zdjęć:
-para na dole jest z żelazka,
-pyłki i promienie to kurz oraz (całkiem ciekawie się sprawdza) mąka,
Całość poprawiona w PS-ie niestety bez tego taki efekt byłby dużo trudniejszy do osiągnięcia.
Dobrym sposobem na uzyskanie widocznych promieni jest też bardzo ciemne pomieszczenie, tylko światło z tuby, długi czas naświetlania i sypanie przez cały czas mąki, kurzu, pary, mgły itp. dzięki temu uzyskamy rozmyte pasy światła w snopie.
hmm sory ale podobieństwo jest raczej minimalne jak dla mnie,
a skoro poprawiasz zdjęcie psem to nie lepiej sam snop światła tez w nim zrobić i zaoszczędzić sobie tego sypania maka itp
no chyba ze koniecznie chcesz uzyskać ten efekt "ręcznie"
Wow! Może i niepopdobne, ale efekt jest dużo lepszy!!!
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
@Ciboq
Tamto zdjęcie było tylko inspiracją, nie chciałem go dokładnie skopiować.
Co do PS'a to po prostu staram się zawsze kiedy robię zdjęcia jak najwięcej zrobić w studio, żeby potem mieć jak najmniej pracy przy komputerze.
Dzięki temu gdybym teraz miał to zrobić jeszcze raz, myślę że jakbym się bardzo postarał to udałoby mi się osiągnąć podobny efekt bez użycia PS'a, a to dla mnie ważne.
Lubię eksperymentować i nie lubię postprodukcji.![]()
@sylwek2k
Pewnie masz rację, ale jeśli kiedyś będę chciał uzyskać taki efekt na analogu to PS mi nie pomoże...
A tak zupełnie poważnie, to uwielbiam robić takie eksperymenty i nie lubię pracy w PS.
Chcę w przyszłości na pytania ludzi "Jak to zrobiłeś? To na pewno fotoszop!" pokazywać im RAW-y.![]()