zdjęcia które tu wam przedstawiłem w żaden sposób nie były obrabiane czyste jpg. RAWami się nie bawie bo w mojej pracy nie ma czasu na ich obrabianie. ISO 100 mogę użyć jeżeli będą ku temu dobre warunki świetlne. Chcę żeby przy ISO 100 użyć czasu jak na ostatniej zamieszczonej fotografii. Ostrość zawsze ustawiam punktowo tam gdzie mam twarz. Przesunięcie czy przekadrowanie przy tej przesłonie nie ma prawa nie być ostre. Gdybym użył f/2.8 to może i by tak było ale 7.1 daje większą płaszczyzne ostrości.
Jeżeli chodzi o statyw nie napisałem że jest najtańszy. Napisałem że nie jest najlepszy. A czynnik ludzki nie wchodzi w grę bo ja już zrobiłem tysiące zdjęć tym obiektywem w wielu sytuacjach i kombinacjach czasu przesłony i iso że już sam nie wiem co jest tu grane. Dlatego wystawiłem posta z prośbą o podpowiedzi. RAWu raczej nie wrzucę bo jeżeli z jpgiem nic nie robie to tak samo nie zrobiłbym z rawem. a kadrowane jest na twarz, dlatego bo ten element fotografii, na której pojawia się człowiek, najbardziej mnie interesuje.