Cytat Zamieszczone przez duperel Zobacz posta
Moim zdaniem to wysokie iso w 40D kaszani sprawę bo tracisz detale i dlatego nie możesz się doszukać ostrości...nigdzie.

Jeśli zdjęcia na iso 100-400 wychodzą ostre to chyba musisz pomyśleć o wymianie puszki bo do tej roboty jak widać nie wystarcza.
Używałeś kiedyś 40D? Czy piszesz z doświadczenia "internetowego"?
Faktycznie teraz to tylko 5DmkII, 1DmkIV i 1DsmkIII "wystarczają" do robienia zdjęć...

Cytat Zamieszczone przez duperel Zobacz posta
Mam jeszcze pytanie: dlaczego przymykasz obiektyw?
Miałem 70-200/2.8L zanim kupiłem IS mkII i w zasadzie zawsze używałem go na 2.8
A co to już nie można przymknąć szkła? To jakaś zbrodnia przeciw ludzkości? Jest to prawnie karalne?
Radzę poczytać pierwszą lepszą książkę o podstawach fotografii, będziesz mógł uzyskać odpowiedzi również na takie pytania co to jest przysłona oraz jak i do czego można ją wykorzystać.

A co do głównego tematu...
Na bank masz trefne szkło... Gdyby to ostatnie zdjęcie było na 2.8 to przy iso 1600 i takim niedoświetleniu byłoby w granicach normy (bliżej na granicy niż środka przedziału, ale jednak ;-) ) Ale na 7.1? 70-200 na f8 z tego co pamiętam ma największą rozdzielczość. Takie cuda na f7.1 to już nie do przyjęcia.

Z kolei dziwne jest, jeżeli mówisz, że z 17-40 masz podobnie... A nie spadła Ci może puszka czy coś w tym stylu?
Może (zupełnie teoretycznie, bo nie mam w ogóle pojęcia czy coś takiego jest możliwe) matryca się w jakiś sposób przemieściła do przodu/do tyłu? Albo bagnet? Wystarczyłaby odrobina i obraz nie byłby już prawidłowo ogniskowany na matrycy... Sprawdź swoje szkła na innej puszce (najlepiej innym 40D) tak dla pewności?