Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Obiektyw do Canon 550d [do ~1000 PLN]

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

A ja zadam Ci odmienne pytanie. Masz jeszcze kita 18-55? Kit na tych 18-20mm jakościowo jeszcze wystarcza. Potem jest dopiero gorzej. Jeśli możesz to rozważ też dokupienie 85/1.8 Canona od razu zobaczysz różnicę i zakochasz się w stałkach

Na temat uniwersalności mało mogę Ci powiedzieć..., chłopaki sugerują dwa szkiełka 18-135 / 17-55 tamrona. Z czego przy 18-135 będziesz miał IS , bo przy ogniskowej powyżej 50mm będzie Ci już ciężko, ale obraz będziesz miał niezły - dziwi mnie fakt, że nie dają 18-135 do każdego szkła.

Odnośnie tamrona mam mieszane uczucia. Przeszedł mi przez ręce - jak trafisz dobrą sztukę to jest ostra - ale trzymając go miałem uczucie jakbym stał koło traktora... o sorry to moje szkło sobie tak chodziło i musiało polecieć do mamy zapytać się by trafić do domku. (przelatywało cały zakres i wracało by trafić w pkt).

Ostateczną opcją może się dla Ciebie okazać sigma 18-50/2.8-4 OS - ta już stabilizację ma i jasność na początku więc spokojnie by Ci starczyła

No i koledzy wspominają o 14stce Samyanga. Zacne szkło, ale może brakować Ci tej długości
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Kurcze miało być: "że nie dają do każdego body", a tamron ma rzecz jasna 17-50, nie 55
    Ostatnio edytowane przez N00bek ; 04-02-2011 o 18:09 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tamronem fotografuje kilka lat, na 400D i 50D, ale do xxxD nie polecam z uwagi na b. częste problemy z AF,
    Grzegorz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    A ja zadam Ci odmienne pytanie. Masz jeszcze kita 18-55? Kit na tych 18-20mm jakościowo jeszcze wystarcza.
    No właśnie wystarcza do pewnego momentu, wydaje mi się, że właśnie ten moment osiągnąłem ;-)

Może jednak dołożę do Canon EF 28 mm f/1,8 USM http://www.euro.com.pl/obiektywy2/op...tml#content_3c (buszując po testach wypada na prawdę dobrze, aczkolwiek martwi mnie opinia na photozone - http://www.photozone.de/canon-eos/15...review?start=2)

Cytat Zamieszczone przez gbbest Zobacz posta
    Tamronem fotografuje kilka lat, na 400D i 50D, ale do xxxD nie polecam z uwagi na b. częste problemy z AF,
    Też spotkałem się z opinią, że z uwagi na AF do 550 lepiej kupować szkła Canona, w sumie mogę od nich zacząć .. to będzie moje pierwsze szkło po standardowym KITcie, więc wole jakiegoś pewniaka, nawet jeśli musiałbym trochę dopłacić.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez user07 Zobacz posta
    Może jednak dołożę do Canon EF 28 mm f/1,8 USM
    Moim zdaniem stosunek ceny do jakości jest tu więcej niż słaby (crop, bo pełna klatka wytrzyma więcej). Na rynku wtórnym obiektyw ten chodzi za 2/3 ceny 17-55IS, żenada.

Jeżeli kit Ci na cropie nie starcza, zastanów się nad zoomem z 2.8 (i machnięciem ręką na wszystkie stałki) albo przedłużeniem zakresu. Jeżeli pójdziesz w ciemność, to dla uzupełnienia z dobrych stałek masz 50/1.8, która broni się ceną oraz 60/2.8 macro (nazwą się nie przejmuj, to też świetna portretówka).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    edit: stosunek jakości do ceny, oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 04-02-2011 o 20:10 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    to dla uzupełnienia z dobrych stałek masz 50/1.8, która broni się ceną oraz 60/2.8 macro (nazwą się nie przejmuj, to też świetna portretówka).
    Właśnie portretówka, szukam szerszego kąta do krajobrazów.

Co do rynku wtórnego są jakieś godne polecenia miejsca, czy raczej zabawa w allegro?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pabianice

Domyślnie

jeśli ma być naprawdę zadowolony to widzę tylko 15-85 usm zwłaszcza że przeznaczenie obiektywu: to szerszy kąt do krajobrazów

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez user07 Zobacz posta
    Właśnie portretówka, szukam szerszego kąta do krajobrazów.
    Żadna z propozycji w założonym budżecie nie da Ci wyraźnej zmianie na szerokim kącie względem kita.

Po prostu szkoda kasy.

W kontekście krajobrazów chęć nabycia 28/1.8 wydaje się jeszcze bardziej karkołomna.
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony

Domyślnie

Nie masz wyboru w Twojej sytuacji tylko C28/1,8.
    Mam podobne potrzeby ale w odróżnieniu od Ciebie kupiłem wcześniej kilka szkieł których obecnie używam sporadycznie bo to pokrywa mi 90% przypadków.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemko216 Zobacz posta
    jeśli ma być naprawdę zadowolony to widzę tylko 15-85 usm zwłaszcza że przeznaczenie obiektywu: to szerszy kąt do krajobrazów
    WTF? Przecież ten obiektyw jest kitem, który miał zastąpić 17-85. Pod szeroki kąt, widziałeś w ogóle jaki obraz daje na szerokim kącie? Dla mnie to szkło na 18mm zaczyna się robić użyteczne. Na 50mm znowu spada jakość obrazu. No i cena? Straszna...

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Nie masz wyboru w Twojej sytuacji tylko C28/1,8.
    Mam podobne potrzeby ale w odróżnieniu od Ciebie kupiłem wcześniej kilka szkieł których obecnie używam sporadycznie bo to pokrywa mi 90% przypadków.
    Ja osobiście pod cropem jeszcze dam radę przeżyć obiektywy zaczynające się od 24mm W sumie nawet bardziej mi pasują niż 18mm. 28mm to już niestety gorzej bo wypada to naprawdę dziwnie. Chociaż jako stałka świetnie służy do portretów.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A co sądzicie o "Canon EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM" [http://www.fotorimex.pl/product.php/...5-4,5_usm.htm] ? Może jakaś tańsza alternatywa dla tego szkła?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów