A ja zadam Ci odmienne pytanie. Masz jeszcze kita 18-55? Kit na tych 18-20mm jakościowo jeszcze wystarcza. Potem jest dopiero gorzej. Jeśli możesz to rozważ też dokupienie 85/1.8 Canonaod razu zobaczysz różnicę i zakochasz się w stałkach
Na temat uniwersalności mało mogę Ci powiedzieć..., chłopaki sugerują dwa szkiełka 18-135 / 17-55 tamrona. Z czego przy 18-135 będziesz miał IS , bo przy ogniskowej powyżej 50mm będzie Ci już ciężko, ale obraz będziesz miał niezły - dziwi mnie fakt, że nie dają 18-135 do każdego szkła.
Odnośnie tamrona mam mieszane uczucia. Przeszedł mi przez ręce - jak trafisz dobrą sztukę to jest ostra - ale trzymając go miałem uczucie jakbym stał koło traktora... o sorry to moje szkło sobie tak chodziło i musiało polecieć do mamy zapytać się by trafić do domku. (przelatywało cały zakres i wracało by trafić w pkt).
Ostateczną opcją może się dla Ciebie okazać sigma 18-50/2.8-4 OS - ta już stabilizację ma i jasność na początku więc spokojnie by Ci starczyła
No i koledzy wspominają o 14stce Samyanga. Zacne szkło, ale może brakować Ci tej długości
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurcze miało być: "że nie dają do każdego body", a tamron ma rzecz jasna 17-50, nie 55