Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: 20D i duża wilgotność!

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bagna Biebrzańskie, a konkretnie wydmy Czerwonego Bagna
    20D + 400/5.6 L + filrt UV spakowany w plecaku rowerowym Alpinusa (bo innego nie mam na aparat) puszka dołem, obiektyw do góry.

20 minut cholernie mocnej ulewy, zero schronienia. Po minucie czułem jak mi woda w gaciach płynie mocną strugą - po prostu mokry do ostatniej nitki. Gdy otwarłem plecak pierwsze co zobaczyłem, to że plecak przemókł dokładnie, a w obiektywie pomiędzy przednią soczewką a filtrem pływa spora ilość wody, która przeciekła przez gwint. Jeeeez narobiłem w pory, myślałem, że skoro L'ka z UV przeciekła, to body już jest martwe. Okazało się, że obiektyw jest szczelny i nic się nie dostało do środka, a aparat mimo wszechobecnej wody pomiędzy guzikami nie wykazywał najmniejszych oznak niedyspozycji. Cool 8)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna Awatar Maciek_DDA
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

Podobne doswiadczenia: Polnocna Szkocja, gory, gory, gory, deszcz, deszcz, deszcz, 2 cm wody w torbie. Jak kolega Kubaman- rowniez myslalem ze aparat umarl, ale zaryzykowalem, wlaczylem i... Dzialal znakomicie Niestety po wniesieniu do cieplego pomieszczenia, szkla zaparowaly w srodku i musialy swoje odlezec zeby znowu sie nadawaly do uzytku, ale body ok.
    20d

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a ja tam w deszcz aparatu nie wyciągam... mój plecak ma "kaptur" przeciw deszczowy więc też mu tam żadna krzywda chyba się nie stanie.. jestem troszke pedantem... i sprzęt szanuję bardziej niż własne zdrowie
    pozdrawiam
    Metus

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ano i materialistą... gadżeciarzem
    pozdrawiam
    Metus

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kenso
    Czy ktoś robił zdjęcia tym aparatem w wilgotności nawet do 90%??.....
    Jak jest mgła to wilgotność powietrza wynosi 100% (stan nasycenia). Sądząc po ilości zdjęć we mgle w internecie to nie jest tak źle :-)

Moj 300D(wczesniej) i 20D(poźniej) objezdził ze mną chyba wszystkie istniejące strefy klimatyczne. Od 100% wilgotności (względnej) w tropikach czyli temperaturach rzędu 35C i w górę do "mgły" na morzu przy minus 20C (to mgły to w cudzysłowie bo to kondensacja cieplejszej parującej wody w bardzo zimnym powietrzu - też 100% wilgotności względnej). Aparaciki NIE były zbytnio szanowane. Tj. nie robiłem im jakiejś super aklimatyzacji. Zdarzało się, że żeby zrobic zdjęcie przecierałem mocno zaparowany obiektyw t-shirtem. Nigdy nic się nie przydarzyło. Pare razy zdjecia nie wyszły bo chyba zrobiła się kondesacja na matrycy. Wyschło samo. I tyle.

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Zdarzało się, że żeby zrobic zdjęcie przecierałem mocno zaparowany obiektyw t-shirtem.
    Janusz, skąd ja to znam
    Zdjęcia są najważniejsze, sprzęt można wymienić.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Janusz, skąd ja to znam
    Zdjęcia są najważniejsze, sprzęt można wymienić.
    Ale też sprzęt jest naprawde bardzo "idioten proof". Służbowe (statkowe) aparaty typu PowerShot A"costam" często są używane w takich warunkach, że nikt przy srednio zdrowych zmysłach nawet by nie pomyślał o wniesieniu własnego aparaciku zapakowanego w "Super Lowepro" nawet na 10 sekund. Wytrzymują nawet +120C - (coś w stylu wewnątrz sauny). Działają po pare lat bezproblemowo. Jedyny znany mi przypadek kiedy aparacik nie wyrzymał to jak upadł z wysokości ok 30 metrów na stalowy pokład - ale fakt, że trudno było odróżnić gdzie jest obiektyw a gdzie display ;-).

Janusz

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Palmiarnia, zraszacze non stop tłoczące wodę, warunki tropikalne - sprzęt wigotny, gorąco i zero problemów. 20 tka + 17-40
    TOM-EK

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kenso
    Czy ktoś robił zdjęcia tym aparatem w wilgotności nawet do 90%??
    Jak radzi sobie aparat, aku oraz karta (i jaka)? ktoś może miał doświadczenie?

Może warto poruszyć temat w jakich warunkach (najlepiej jakieś ekstremalne) robiliście zdjęcia Canonem 20D (ewentualnie innymi modelami).
    Oczywiście z zaznaczeniem którym obiektywem i kartą.

Pozdr
    nie wiem jak 20D ale 300D spędził 5 tygodni w tropiku i nic, przy pierwszej nadarzającej się okazji wypróbuję 20D

Coś już napisał Awatar virpower

Domyślnie 20D bez zawilgocenia

Witam! Ja uzywam teraz Canona 20D juz dwa miesiace na Karaibach gdzie jest duza wilgotnosc powietrza (no zalezy jeszcze w jakim dniu, ale jest generalnie duza wilgotnosc). Jamajca, Antigua itd... W kazdym razie swobodnie aparat robi zdjecia, nic sie nie dzieje.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów