Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Zestaw Economy do strobingu

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie Odp: Zestaw Economy do strobingu

Albo powyższy uchwyt C i taka kostka: Kostka synchro na 2 lampy LA-FP-PR02 - sklep Fripers.pl
    Także uchwyty Phottix Varos i Varos BG same w sobie umożliwiają zamocowanie flesza w poziomie.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

To i ja się podepnę z tematyką, mocowania bowens również mają usytuowanie poziome lub pionowe lamp reporterskich. Które w takim układzie warto kupić? Czym one się różnią w zastosowaniu?
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Chyba tylko użytecznością.
    Tak z moich prywatnych i teoretycznych obserwacji wynika, że uchwyt z lampą w poziomie jest chyba mniej wygodny w obsłudze lampy (o ile nie steruje się nią zdalnie), za to wszystkie praktycznie modyfikatory można do niego podczepić i zachowuje przy tym duży zakres ruchu.
    W uchwycie z lampą w pionie jest lepszy dostęp do lampy, ale - zależnie od umieszczenia osi obrotu względem pierścienia adaptera - może być albo mniej lub bardziej ograniczony kąt pochylenia do przodu (w tym wariancie Uchwyt mocowanie BOWENS L do lamp systemowych ), albo ograniczona średnica zakładanych akcesoriów - np. beauty disha (w tej wersji Adapter do akcesori z moc. Bowens dla lamp reporterskich - Sklep internetowy ).
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Tak z moich prywatnych i teoretycznych obserwacji wynika, że uchwyt z lampą w poziomie jest chyba mniej wygodny w obsłudze lampy (o ile nie steruje się nią zdalnie)
    Hmm, jeśli lampę ustawiasz "plecami" do góry, tak, ale jak "plecami" w bok, to już chyba będzie lepiej, jako bonus dostajesz lepsze rozprowadzenie światła w ustawionych pionowo prostokątnych softboxach

Co racja, to racja.
    W takim razie uchwyt z lampą w pionie nie ma chyba żadnych zalet, no poza tym, że lampa w pionie jakoś zdrowiej wygląda i powoduje mniejsze opory psychiczne.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

z chińskimi uchwytami z mocowaniem bowens i lampą systemowa mocowaną w pionie jest dodatkowy problem. Nie mieści się wyzwalacz! Sprawdzone na kilku uchwytach i lampach 550ex, 6003x i yongnuo 568 wraz z wyzwalaczami yongnuo 622c. Koneiczny wtedy jest kabelek off shoe. O szczegółach pisałem w innym wątku. Dodatkowo, jeżeli lampa pracuje w ettlu, to najszybciej laduje się w położeniu nazwijmy to normalnym(czyli głowica jest pod kątem prostym. Umieszczenie lampy w poziomie wydłuża czas ładowania i zużycie akumutalorow-podobnei zresztą wygląda błyskania światłem odbitym od sufitu(palnik podniesiony)
    Ostatnio edytowane przez michael_key ; 20-06-2014 o 23:53 Powód: porządkowanie - automatyczny dubel

Kiedyś rozpisałem się tutaj na temat mojego zestawu do strobingu. Cały komplet kosztował 1000 zł i robiłem nim wszystkie sesje.

To było dawno, ale dzisiaj kupiłbym to samo. Póki co moje adaptery bowens leżą nieużywane, ale dobrze je mieć. W plenerze przydatny może być też adapter na 3 lampy - miałem w planach używanie go razem z oktą 90cm albo ze składanym beauty dishem.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów