Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: jak zrobic zdjecie butelki

Domyślnie jak zrobic zdjecie butelki

Witam serdecznie,
    Jestem posiadaczka canona 550d do tego mam macro 100m 2,8L czego uzylam do zrobienia zdjecia butelek, butelka jest szroniona tzn matowa jak belvedere z bialym logo na przodzie, jedynie jak potrafie to oswietlic zeby wyeksponowac biel to ustawienie swiatel z przodu-boku i 2 od tylu , ciagle nie moge uzyskac wystarczajaco dobrego zdjecia(ostrego- napisy sa czarne), prosze o pomoc moze inny obiektyw , pojecia nie mam fotograf amator ze mnie wiec prosze o rade
    z gory dzieki za wyrozumialosc

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Jedno światło powinno wystarczyć - oświetlające mocno tło
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Domyślnie

jak daje jedno swiatlo to logo bialusie na butelce wychodzi szare

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gniezno

Domyślnie

Nieważne ile światła ważne by było dużeee Najwiekszy softbox jaki się uda tobie zdobyć, polecam na 100%
    40D+1000D+T17-50+S10-20+C50_1.8+430EXII
    A tu moje kilka fotek http://www.studiomigawka.pl/

Uzależniony

Domyślnie

jednym z patentow jest takze postawienie butelki na przezroczystej plexi zamontowanej na jakims szkielecie i blyskanie rowniez od dolu, wowczas mozna wlasnie jedno swiatlo na tlo a drugim od spodu, ewentualnie jak chcemy jakies odbicie to cos 45st z ktorejs strony od przodu, do tego plexi powinna ci dac ladny lustrzany efekt, wszystko oczywiscie zalezy od katow
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Dopiero zaczyna Awatar macieksob
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

ostatnio robiłem zdjęcia wódki i oto moje rozwiązanie:
    butelka umieszczona na białej plexi, tło białe, na tło 2 lampy ustawione trochę na przepał ,
    z przodu po prawej około 45 stopni okta 180 a po lewej parasolka tez pod kątem 45

Domyślnie

strasznie kombinujecie, jedna lampa z góry na tło, druga z softem na butelkę z nad aparatu i powinno grać. parasolki do szkła nie polecam, o ile może się sprawdzić przy matowym, to przy zwykłym już mogą pojawić się nieciekawe odbicia.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qllio Zobacz posta
    Witam serdecznie,
    Jestem posiadaczka canona 550d do tego mam macro 100m 2,8L czego uzylam do zrobienia zdjecia butelek, butelka jest szroniona tzn matowa jak belvedere z bialym logo na przodzie, jedynie jak potrafie to oswietlic zeby wyeksponowac biel to ustawienie swiatel z przodu-boku i 2 od tylu , ciagle nie moge uzyskac wystarczajaco dobrego zdjecia(ostrego- napisy sa czarne), prosze o pomoc moze inny obiektyw , pojecia nie mam fotograf amator ze mnie wiec prosze o rade
    z gory dzieki za wyrozumialosc
    Tylko ja nie rozumiem z czym masz problem, z oświetleniem czy głębią ostrości na zdjęciu? Najlepiej jak pokażesz co już zrobiłaś i powiesz czego według Ciebie temu zdjęciu brakuje, to może ktoś naprowadzi na rozwiązanie.
    Jeśli chodzi o oświetlenie to może te schematy pomogą:
    http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...kluczu_czesc_1
    http://strobox.com/object
    /4199

http://strobox.com/food/4095

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez y3k Zobacz posta
    Najlepiej jak pokażesz co już zrobiłaś i powiesz czego według Ciebie temu zdjęciu brakuje, to może ktoś naprowadzi na rozwiązanie.
    I to się nazywa odpowiedź. Brawo y3k
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

Domyślnie

dzieki za odpowiedzi jesli chodzi o ustawienia to te ktore wymyslilam, wyniknely przez dluga kombinacje z ustawieniem lamp, nie probowalam naswietlac od dolu nigdy, dodatkowo dolancza mi sie problem z niezadowalajaca ostroscia zdjecia w dolnej czesci butelki, czyli od polowy w dol ostrosc nieco mi zjezdza, przy pomniejszaniu tego zdjecia na strone napisy dole staja sie zamazane i nie wiem o co chodzi czy powinien byc lepszy aparat czy inne szklo, inne lampy czy inny fotograf?dwie przednie mniejsze mam ustawiione pod katem 45, nie wspomne juz o tym ze biel tez jakos moglaby byc lepsza;/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów