na wiele parametrów kita można narzekać, ale autofocus jest chyba ostatnim z nich.
na wiele parametrów kita można narzekać, ale autofocus jest chyba ostatnim z nich.
Z Tamronem jest jeden mały drażniacy problem a mianowicie dzwięki jakie wydaje silnik AF. Polecam filmik na youtube jak "kwiczy" w połączeniu z canonem. Mnie to zraziło do zakupu kiedyś. Sigmy 17-70 używałem z Nikonem i nie było problemów, całkiem fajne szkło mi się wtedy wydawało.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Po pierwsze, to nie bzdura tylko jego prywatna opinia.
Chyba nie słyszałeś dźwięku 24-105L - jeśli nie słyszałeś to prawda - po prostu go nie słychać. Jedyne, co możesz usłyszeć to IS - u mnie jest ten dźwięk wyrazisty, ale nie tak okropny jak w bigmie czy tamronie.
Tamron może i jest ostrą alternatywą dla amatora, ale nie przesadzajmy, że jest taki cudowny. IMHO każde szkło ma wady i zalety, a w tamronie trzeba przyznać, że głośność silnika i dźwięki rozpędzającej się stabilizacji potrafią wprowadzić Cię w trwogę.
Ten kto się przyzwyczaił brawa dla niego, ale ja sam nie potrafię tego znieść.