Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Potrzebna porada: Obiektyw czy lampa?

Domyślnie

tamron 28-75 może i kwiczy, ale trafia i nie zamieniłbym go na sigmę

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Sigma jest taka sztuczna bynajmniej w moim odczuciu. W porównaniu z canonem to odgłos pracy w silniczkach jest głośniejszy. Tamron także wydobywa dziwny dzwięk ale uważam że zdecydowanie lepiej kupić Tamrona niż Sigme

Coś już napisał

Domyślnie

Dziwie sie,ze dla kogos dzwiek jaki wydaje silnik obiektywu moze decydowac o jego kupnie.
    Najlepiej jest trzymać się relacji ceny do jakości .
    Mialem w/w Tamrona ,teraz posiadam Canona 24-70 /2.8 i moze ktos sie zdziwi ale Tamron ,ktorego mialem trafiał idealnie i zdjecia wg mnie robił ostrzejsze niz w L-ka canonowska ..

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Nie robię tu za apologetę kitowego obiektywu.
    A ja robię. Mam kita i se go chwalę, ale wiem tez że potrafi błądzić w ciemniejszych pomieszczeniach. Potrafi błądzić zarówno pod 400d, jak i 50d (z tym, że znacznie rzadziej). Pod 400d potrafi zbłądzić też 50/1,4, ale znowu rzadziej niż kit. Tyle u mnie.
    i oceniam, że jest duża szansa na utopienie przez pytającego kasy, która mogła by przydać się gdzie indziej, w bezproduktywnych ruchach, wywołanych błędną izolacją problemu.
    Sam autor stwierdził, że nękającego go problemu nie zauważył przy podpiętej sigmie, więc albo nie trafił w "sprzyjające warunki" albo w tej materii owa sigma jest lepsza.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Peterborough UK

Domyślnie

"Kwiczenie" akurat mi nie przeszkadza, ale z tego co wywnioskowałem chyba lepiej kupić lampę.
    Co sądzicie o używanych lampach? Opłaca sie kupic używkę czy nawet nówkę (jeśli jakaś okazja się trafi) z Anglii? Może jakiś inny kraj znacie, który jest tańszy do sprowadzenia?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    "Kwiczenie" akurat mi nie przeszkadza, ale z tego co wywnioskowałem chyba lepiej kupić lampę. Co do aparatu to mam 1000D, ale prawdopodobnie będę na 550D zmieniał.
    Co sądzicie o używanych lampach? Opłaca sie kupic używkę czy nawet nówkę (jeśli jakaś okazja się trafi) z Anglii? Może jakiś inny kraj znacie, który jest tańszy do sprowadzenia?
    Ostatnio edytowane przez teko ; 03-02-2011 o 20:13 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    A ja robię. Mam kita i se go chwalę, ale wiem tez że potrafi błądzić w ciemniejszych pomieszczeniach. Potrafi błądzić zarówno pod 400d, jak i 50d (z tym, że znacznie rzadziej). Pod 400d potrafi zbłądzić też 50/1,4, ale znowu rzadziej niż kit. Tyle u mnie.
    Trzy rzeczy tu szkodują: lichy algorytm, lichy sensor i lichy napęd obiektywu. Nie sądzę, żeby w tym pierwszym były jakiekolwiek różnice, ale w dwóch następnych i owszem. A jak się złożą obie, może być naprawdę źle - i to zapewne zachodzi w ciemniejszych pomieszczeniach.

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Sam autor stwierdził, że nękającego go problemu nie zauważył przy podpiętej sigmie, więc albo nie trafił w "sprzyjające warunki" albo w tej materii owa sigma jest lepsza.
    Nie sprawdzał w tych samych warunkach. Taka ocena nie ma żadnej wartości.

Cytat Zamieszczone przez teko Zobacz posta
    Co sądzicie o używanych lampach?
    Trudno powiedzieć coś innego niż o reszcie używanego sprzętu foto.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Z Tamronem jest jeden mały drażniacy problem a mianowicie dzwięki jakie wydaje silnik AF. Polecam filmik na youtube jak "kwiczy" w połączeniu z canonem. Mnie to zraziło do zakupu kiedyś. Sigmy 17-70 używałem z Nikonem i nie było problemów, całkiem fajne szkło mi się wtedy wydawało.
    To bzdura kolego jest. Miałe Tamiego 8 m-cy i nie moge o nim złego słowa powiedzieć. To całkiem przyzwoite jasne i ostre szkło. Naoglądałeś się niewłaściwych filmów a Tamrona pewnie nie miałes w ręce
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Peterborough UK

Domyślnie

Trudno powiedzieć coś innego niż o reszcie używanego sprzętu foto.
    Może inaczej zadam pytanie. Co z żywotnością palnika w lampie?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elvi Zobacz posta
    Sigma jest taka sztuczna bynajmniej w moim odczuciu. W porównaniu z canonem to odgłos pracy w silniczkach jest głośniejszy. Tamron także wydobywa dziwny dzwięk ale uważam że zdecydowanie lepiej kupić Tamrona niż Sigme
    Zgadzam się - to również moja opinia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tamron to zdecydowanie dobre budżetowe rozwiązanie i tylko trochę głośniejszy od Canona.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 03-02-2011 o 21:13 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    To bzdura kolego jest.
    Po pierwsze, to nie bzdura tylko jego prywatna opinia.
    Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Tamron to zdecydowanie dobre budżetowe rozwiązanie i tylko trochę głośniejszy od Canona.
    Chyba nie słyszałeś dźwięku 24-105L - jeśli nie słyszałeś to prawda - po prostu go nie słychać. Jedyne, co możesz usłyszeć to IS - u mnie jest ten dźwięk wyrazisty, ale nie tak okropny jak w bigmie czy tamronie.
    Tamron może i jest ostrą alternatywą dla amatora, ale nie przesadzajmy, że jest taki cudowny. IMHO każde szkło ma wady i zalety, a w tamronie trzeba przyznać, że głośność silnika i dźwięki rozpędzającej się stabilizacji potrafią wprowadzić Cię w trwogę.

Ten kto się przyzwyczaił brawa dla niego, ale ja sam nie potrafię tego znieść.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów